Banyak soalan memerlukan jawapan melalui kontrak infrastruktur rangkaian

RAKYAT MALAYSIA mendapat lebih banyak jawapan apabila kontrak projek bernilai berbilion-bilion diberikan kepada satu vendor untuk infrastruktur rangkaian penting.

Bagaimanapun, ini adalah projek terbesar yang telah lama diberikan kepada sektor swasta.

Anugerah ini telah mengangkat banyak perhatian tetapi berjaya mengelakkan menjadi kontroversi nasional kerana perhatian orang ramai terhadap pandemi Covid-19 yang sedang marak dan ahli politik kita yang sedang merancang.

Ringkasnya adalah bahawa sangat jarang bagi mana-mana pemain telekomunikasi atau badan pemerintah untuk memilih hanya satu vendor.

Tetapi Digital Nasional Bhd (DNB) telah memberikan Ericsson Malaysia, sebuah syarikat Sweden, dengan kontrak berjumlah RM11 bilion untuk melancarkan rangkaian 5G di Malaysia.

Menyedari kemungkinan kontroversi, DNB menunjukkan bahawa tawaran Ericsson adalah RM700 juta lebih rendah daripada penawar berikutnya. Tetapi pengkritik berpendapat bahawa keseluruhan pengembangan rangkaian 5G tidak boleh terbatas pada DNB sahaja, ia tidak harus diberikan semua spektrum 5G untuk dilancarkan, dan juga harus mengelakkan pemberian kontrak besar kepada satu vendor.

Cara yang lebih baik adalah dengan memberikan kontrak peluncuran 5G kepada lebih daripada satu vendor, dan pada masa yang sama menjalankan rangkaian 5G kedua di samping DNB. Itu adalah kebiasaan di peringkat global walaupun negara terkecil, mempunyai dua pemain untuk pelancaran 5G.

Kemudian lakukan lelongan spektrum seperti negara lain seperti Korea Selatan, Jerman, Thailand dan Bangladesh. Membuka pasaran kepada lebih ramai pemain untuk melancarkan 5G memungkinkan persaingan dan pemberhentian kerja, dan memberi pekerjaan kepada lebih daripada satu vendor.

Lelong spektrum akan menjadi cara yang lebih berkesan untuk menjana pendapatan bagi Malaysia, terutama ketika ekonomi kita berada di tahap kritikal, di mana Covid-19 telah menghancurkan kita.

Ya, memang benar bahawa harga spektrum Malaysia kita jauh lebih rendah daripada negara-negara lain tetapi lelongan tetap penting.

Pasti ada alasan yang baik mengapa perkara ini tidak berlaku di Malaysia tetapi malangnya, rakyat Malaysia, termasuk media, mempunyai sedikit maklumat walaupun terdapat banyak wang yang terlibat.

DNB, kenderaan tujuan khas milik pemerintah, telah mengeluarkan penjelasan terperinci tetapi tidak banyak hubungan dengan media dan pihak berkepentingan lainnya.

Itulah masalah dengan pendekatan top-down – memberi gambaran bahawa pihak berkuasa tidak berhutang penjelasan kepada siapa pun.

Dalam satu kenyataan panjang baru-baru ini, DNB mengatakan pembiayaan peralatan rangkaian untuk rangkaian 5G akan bersumber dari institusi kewangan asing dan domestik.

Ia menegaskan bahawa Ericsson (Malaysia) Sdn Bhd telah berusaha untuk mengatur pembiayaan sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk membekalkan, menyampaikan dan mengurus keseluruhan rangkaian 5G, sementara DNB akan menjamin aliran tunai masa depan dari perniagaan borongnya dengan pengendali rangkaian mudah alih, melalui program sukuk untuk membiayai perbelanjaan operasi rangkaiannya yang lain dan memenuhi kewajipannya untuk membayar balik pemodal apabila mereka jatuh tempo.

“Oleh itu, tidak akan ada dana pemerintah yang diperlukan untuk peluncuran rangkaian 5G,” katanya.

Lebih lanjut DNB mengatakan bahawa reka bentuk, pembinaan dan penyelenggaraan rangkaian 5G Malaysia yang diuruskan oleh Ericsson dianggarkan berharga RM11 bilion dan itu “sekitar RM700 juta lebih rendah daripada jumlah kos pemilikan tawaran terdekat berikutnya”.

“Rangkaian peralatan Ericsson, perkhidmatan penyebaran, dan penyelenggaraan berterusan dan kos pengurusan rangkaian sebanyak RM4 bilion adalah yang terendah.

“Baki kira-kira RM7 bilion akan merangkumi kos infrastruktur rangkaian dari pihak lain yang terdiri daripada penyewaan menara dan penyewaan gentian dalam tempoh 10 tahun,” katanya.

Tetapi seperti yang ditunjukkan The Star – adakah nilai RM7 bilion dalam jangka masa 10 tahun adalah signifikan kerana ia hanya akan mencapai RM70 juta setahun?

DNB juga mengatakan bahawa proses tendernya disusun oleh firma perkhidmatan profesional bebas, Ernst & Young Consulting Sdn Bhd (EY Consulting), yang menurutnya dilakukan mengikut piawaian global dan melibatkan empat panel, yang terdiri daripada sekitar 50 pakar tempatan dan antarabangsa dari seluruh 10 negara yang mempunyai pengalaman melancarkan rangkaian 5G semasa.

Proses itu dimulakan dengan penilaian awal 14 Penyedia Peralatan Rangkaian (DEB), setelah itu, lapan orang disenarai pendek dan dijemput untuk mengemukakan tender, tambah DNB.

DNB mengatakan kriteria yang dinilai ketika menyenarai pendek DEB adalah:

a. Bukti yang terbukti berjaya dalam penggunaan dan pelaksanaan penyelesaian teknologi akhir-ke-5 yang berjaya;

b. Ketersediaan keselamatan yang dipertingkatkan untuk melindungi pengguna dan platform;

c. Kehadiran dan ekosistem Malaysia yang mantap dan pemahaman yang baik tentang persekitaran perniagaan, termasuk rangkaian vendor yang ada;

d. Sumber berasaskan tempatan untuk penggunaan segera; dan

e. Pelan berkesan untuk pemindahan pengetahuan yang akan diperolehi oleh sekutu domestik.

Dari lapan yang dijemput, hanya empat yang mengemukakan tawaran mereka, kata DNB.

Ia juga menyatakan bahawa pasukan penilaian tender terdiri daripada pakar industri dalaman dan luaran dan profesional yang berpengalaman, dan hasil tender kemudian dibahas secara meluas oleh jawatankuasa tender dewan dan dewan DNB.

“Piawaian tata kelola yang paling ketat diadopsi sepanjang proses tender seperti yang dinasihatkan dan difasilitasi oleh EY Consulting,” katanya.

Syarat tender berdasarkan kriteria yang dikenal pasti dan disempurnakan melalui proses yang ketat dengan maklum balas industri mengenai keperluan rangkaian 5G dan dikongsi dengan semua DEB yang dijemput, tambahnya.

DNB berkongsi bahawa Ericsson berada di kedudukan teratas dalam ketiga komponen utama kriteria penilaian tender, yang berikut:

a. Teknikal: merangkumi keseluruhan kemampuan teknologi 5G, kemampuan penggunaan 5G, pendekatan integrasi, keselamatan siber dan rangkaian, dan operasi dan penyelenggaraan.

b. Komersial: merangkumi cadangan pembiayaan dan jumlah kos pemilikan.

c. Sosio-ekonomi: meliputi pembangunan tempatan dan kesan sosio-ekonomi.

Tetapi pernyataan itu tidak menjelaskan mengapa banyak vendor lain ditinggalkan walaupun mereka telah beroperasi di Malaysia, menggaji banyak orang Malaysia.

Ya, Ericsson terkenal dengan kepakaran dan pengalamannya dalam meluncurkan 5G di banyak negara tetapi juga mengalami banyak kontroversi undang-undang. Sebenarnya, terlalu banyak, hanya google.

Tetapi untuk bersikap adil, Singapura juga memilih Ericsson daripada pesaing lain tetapi ia juga mempunyai StarHub, sebagai rakan kongsi. Di hampir setiap negara, selalu ada dua atau tiga pemain, dan itu termasuk Filipina, Indonesia dan Thailand.

Dengan memotong vendor / pemain telco lain di Malaysia, pasti ada banyak persoalan dan ia akan mempengaruhi vendor / pemain besar daripada mahu memasukkan wang di Malaysia.

Kami tidak peduli apa yang dirasakan oleh pesaing lain yang kalah, dalam sebarang tender, akan selalu ada yang menang dan kalah.

Selalu ada masalah keselamatan, mengapa kita ingin bergantung hanya pada vendor asing, dan tentu saja ini menimbulkan persoalan mengenai kerangka peraturan.

Malah GSMA atau Global System Mobile Communications, yang mewakili kepentingan pengendali mudah alih di seluruh dunia, menyatukan lebih daripada 750 pengendali dengan hampir 400 syarikat, telah menimbulkan persoalan mengenai perjanjian ini.

GSMA juga telah menyuarakan kebimbangan mengenai tadbir urus DNB di sekitarnya.

Tetapi bagi mereka yang mengikuti perkembangan ini, mengeluarkan satu kenyataan tidak cukup baik apabila banyak soalan memerlukan jawapan.

Wong Chun Wai memulakan kerjayanya sebagai wartawan di Pulau Pinang, dan telah melayani The Star selama lebih dari 35 tahun dalam pelbagai kapasiti dan peranan. Dia kini menjadi penasihat editorial dan hal ehwal korporat untuk kumpulan itu, setelah berkhidmat sebagai pengarah urusan / ketua pegawai eksekutif kumpulan.