Apabila Malaysia bergerak ke rentak yang sama

22 Mac 2023

KUALA LUMPUR – KETIKA beberapa ahli politik kita yang menyedihkan sibuk meniup udara panas dengan mengeksploitasi kaum dan agama tanpa segan silu, bunyi berbeza kedengaran di Pusat Dagangan Dunia Putra minggu lalu.

Muzik indah penyanyi Datuk Sheila Majid dimainkan di konsert yang habis dijual di sana.

Dia mungkin satu-satunya penyanyi di sini yang boleh menjual konsert dan menguasai penonton berbilang kaum.

Sungguh menyentuh perasaan mendengar peminat Sheila menyanyi bersama-sama dengan setiap lagu hitnya, dan bagaimana mereka mengetahui setiap baris liriknya.

Hampir separuh daripada pemuzik pelapisnya adalah bukan Melayu seperti Mac Chew dan Jenny Chin, rakan sejawatnya yang menemaninya sejak dia mula menyanyi.

Mereka masih berada di sana minggu lepas di pameran itu.

Dalam kata-katanya sendiri, mereka berada di sana bersamanya dalam titik tinggi dan rendah kerjaya nyanyiannya.

Kehadiran ramai orang bukan Melayu di konsert Big Band Livenya adalah bukti betapa popularnya dia, dan muzik itu universal.

Inilah perkara yang paling penting – dia menyanyikan lagu-lagunya, yang semuanya dalam Bahasa Malaysia. Tetapi orang ramai, kebanyakannya penduduk bandar, tidak mempunyai masalah bahawa dia kebanyakannya menggunakan bahasa Inggeris untuk bercakap dengan mereka.

Ratu Jazz, seperti yang sering dipanggil, mendedikasikan sebahagian daripada konsertnya untuk memberi penghormatan kepada Jimmy Boyle.

Ramai rakyat Malaysia generasi sekarang tidak pernah mendengar tentang komposer ini dan Sheila betul-betul membuat dedikasi video. Tidak salah untuk menggambarkan pemain piano jazz itu sebagai pemuzik yang dilupakan, tetapi dia mencipta lebih 300 lagu termasuk Putera Puteri.

Bersatu dalam muzik: Peminat hadir beramai-ramai di konsert Sheila Majid Big Band Live In, gembira dapat bersatu semula dengan Ratu Jazz di Kuala Lumpur minggu lalu.

Beliau menulis lagu negeri Pulau Pinang, Untuk Negeri Ku, dan Kemegahan Negaraku, yang dipilih untuk upacara menaikkan bendera negara pada 31 Ogos 1957.

Negaraku belum bersedia dan gubahan Boyle digunakan untuk majlis bersejarah itu.

Namanya tidak terdapat dalam buku teks sejarah kita, malangnya. Saya hanya mengenalinya semasa kecil kerana dia seorang guru di St Xavier’s Institution, lama sebelum saya mula bersekolah.

Ia adalah sentuhan yang indah oleh Sheila, yang turut menamakan ramai penyanyi dan pemuzik Eurasia yang memainkan peranan mereka untuk Malaysia.

Kemudian ada personaliti dari Pulau Pinang, yang tidak lagi bersama kita tetapi tidak boleh dilupakan, seperti Ahmad Nawab, Ahmad Daud dan tentunya P. Ramlee.

Pada ketika ahli politik cuba memecahbelahkan kita, personaliti seperti Sheila yang mempunyai keupayaan untuk mewujudkan rasa kekitaan, kepercayaan dan empati. Ia adalah alat yang begitu berkuasa.

Semasa kami menyanyi dan menari bersama-sama di Dewan Merdeka, ia adalah tentang apa yang berlaku apabila Malaysia bergerak bersama dengan lagu yang sama.

Siapa yang mengambil berat tentang ahli politik agama yang lebih suci daripada kamu yang mengajar kita menentang tarian dan percampuran jantina tetapi secara hipokrit memekakkan telinga dalam memerangi rasuah dan perkauman?

memalukan mereka.

Pada asasnya, orang di mana-mana adalah sama dalam hati dan semangat, tidak kira apa bahasa yang kita tuturkan dan nyanyikan.

Di samping pemuzik dan penyanyi, personaliti sukan kita juga telah menunjukkan bagaimana Malaysia boleh berdiri bersatu sambil kita menceriakan mereka dalam perjuangan mereka untuk membawa kegemilangan kepada negara.

Sebagai contoh, lagenda badminton Datuk Lee Chong Wei pernah teringat bahawa pada Terbuka Malaysia 2006, dia melihat seorang gadis Melayu yang mengangkat tangan berdoa untuknya, seorang gadis India menangis dan seorang lelaki Cina yang bersorak kuat sehinggakan pengadil memberitahu. dia untuk paip turun!

Dan kami tidak pernah jemu melihat Chong Wei memeluk jurulatihnya Datuk Misbun Sidek selepas perlawanannya, tidak kira dia menang atau kalah. Mereka kekal sebagai adegan paling menyentuh perasaan.

Dan tahniah kepada ratu rock Malaysia, Ella, yang telah menjual 10,000 tiket untuk konsert ulang tahunnya yang ke-35 dalam masa 24 jam.

Sudah tentu, anda mempunyai Malaysia Berdiri di Mata Dunia melalui lagu anda.

Kepada semua legenda muzik dan sukan ini, seperti Datuk David Arumugam, Datuk DJ Dave, Jay Jay, Datuk Soh Chin Aun, Datuk Santokh Singh, Datuk Nicol David, dan ramai lagi, terima kasih kerana menyatukan rakyat Malaysia. Terima kasih atas kenangan.

Kepada ahli politik yang mengerikan yang melaga-lagakan rakyat Malaysia sesama sendiri, memalukan anda!