Malaysia akan melancarkan inisiatif untuk meletakkan inovasi ke dalam arus perdana ekonomi digital – laporan

Malaysia akan melancarkan inisiatif untuk meletakkan inovasi ke dalam arus perdana ekonomi digital – laporan

Satu inisiatif untuk meletakkan inovasi ke dalam arus perdana ekonomi digital dalam kalangan rakyat akan dilancarkan tidak lama lagi, kata Menteri Ekonomi Malaysia Mohd Rafizi Ramli.

Tanpa mendedahkan butirannya, beliau berkata pada Rabu inisiatif itu telah dijalankan dengan kerjasama antara kementeriannya dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi sejak dua bulan lalu, lapor agensi berita nasional Bernama.

“Kami mempunyai rangka kerja yang baik dari segi cara [we want] untuk meningkatkan ekonomi digital, tetapi biasanya apabila kita bercakap tentang rangka kerja atau dasar, banyak tumpuan diberikan kepada isu kewangan, bantuan dan sebagainya.

“Tetapi kita juga ada cabaran yang perlu ditangani dengan baik iaitu tahap inovasi dalam ekonomi kerana ekonomi digital memerlukan inovasi tahap tinggi,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat bersama kakitangan kementerian itu pada Rabu .

Terdahulu dalam ucapannya, Rafizi menggesa kakitangan kementerian memastikan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga dapat dimuktamadkan dalam tempoh tiga bulan.

“Pasukan kami mempunyai tugas berat untuk memastikan rancangan itu dapat disiapkan dalam tempoh tiga bulan. Ini bukan sahaja melibatkan isu alam sekitar atau sifar pelepasan, kerana matlamat utama peralihan tenaga adalah untuk menjamin kesinambungan bekalan tenaga,” katanya.

Malaysia memperkenalkan inisiatif untuk memastikan syarikat pemula tempatan akan mendapat akses kepada pembiayaan peringkat kemudian