Dicalonkan sebagai CM membuka pintu banjir kepada masyarakat Dayak untuk mengawal politik Sarawak, kata presiden PBDSB | Malaysia

Presiden Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) Bobby William mengalu-alukan pencalonannya sebagai Ketua Menteri Sarawak oleh partinya dan Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) jika mereka membentuk kerajaan negeri seterusnya.  — Gambar Borneo Post
Presiden Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) Bobby William mengalu-alukan pencalonannya sebagai Ketua Menteri Sarawak oleh partinya dan Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) jika mereka membentuk kerajaan negeri seterusnya. — Gambar Borneo Post

MIRI, 9 Nov — Presiden Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) Bobby William mengalu-alukan pencalonannya sebagai Ketua Menteri Sarawak oleh partinya dan Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) jika mereka membentuk kerajaan negeri akan datang.

Bagaimanapun, katanya ia lebih kepada membuka pintu air kepada masyarakatnya untuk merealisasikan impian ini, dan tidak mengapa jika ia tidak berlaku selepas pilihan raya negeri akan datang dijangka diadakan tidak lama lagi.

“Kini mana-mana Dayak boleh bermimpi untuk menjadi CM (ketua menteri) Sarawak. Jika saya tidak dapat ke pusingan ini, biar Dayak seterusnya meneruskan impian ini,” katanya mengulas kenyataan Aspirasi semalam di Kuching.

Beliau berkata menjadi ketua menteri adalah impian utama setiap pemimpin politik di negeri ini, tetapi ini bermakna komunitinya akan bangkit untuk mengambil alih kuasa dalam arena politik Sarawak.

“Tiada lagi (bermain) biola kedua untuk Dayak dalam politik. Impian ini hanya boleh direalisasikan melalui PBDSB dan bukannya dalam parti politik lain,” katanya.

Bobby menegaskan perjuangan PBDSB bukanlah untuk merampas hak kaum lain, sebaliknya memperjuangkan Dayak supaya setanding dengan kaum lain.

Aspirasi akan bertanding di lebih 26 kerusi manakala PBDSB akan meletakkan calon di 11 kerusi, tetapi Bobby berkata angka itu mungkin meningkat nanti. – Pos Borneo