Piala Dunia Hoki Remaja: India menewaskan Poland, menempah tempat ke suku akhir | Berita Sukan

Bhubaneswar: Sanjay Kumar, Araijeet Singh Hundal dan Sudeep Chirmako masing-masing menjaringkan dua gol ketika juara bertahan India menewaskan Poland 8-2 untuk layak ke suku akhir Piala Dunia Hoki Remaja Lelaki FIH di sini pada Sabtu.

Selepas menjaringkan hatrik dalam dua perlawanan pertama, naib kapten Sanjay (ke-4, ke-58) meneruskan rentak menjaringkan gol untuk India manakala Hundal (ke-8, ke-60), yang menjaringkan hatrik menentang Kanada, turut mencatatkan namanya pada lembaran markah.

Chirmako (ke-24, ke-40) turut menyumbang dalam kemenangan pasukan manakala Uttam Singh (ke-34) dan Shardanand Tiwari (ke-38) adalah penjaring gol lain untuk tuan rumah dalam permainan Pool B.

Poland menjaringkan kedua-dua gol mereka pada suku keempat dan terakhir menerusi Wojciech Rutkowski (ke-50) dan Robert Pawlak (ke-54).

India kini akan menentang naib juara edisi lepas Belgium pada suku akhir pada hari Rabu.

Belgium mengungguli Pool ‘A’ di hadapan Malaysia dengan perbezaan gol selepas kedua-duanya menamatkan saingan dengan tujuh mata setiap satu.

Selepas kekalahan mengejut 4-5 menentang Perancis dalam pembukaan kejohanan mereka, India membelasah Kanada 13-1 dalam perlawanan pool kedua mereka untuk terus bernyawa dalam pertandingan itu.

Menentang Poland dalam perlawanan pool akhir yang mesti dimenangi, India bermula dari tempat mereka berlepas menentang Kanada pada hari Khamis dan memberi tekanan ke atas gawang Poland sejak awal.

Usaha mereka membuahkan hasil seawal minit keempat perlawanan apabila bintang dragflicker Sanjay menjaringkan gol ketujuhnya dalam kejohanan itu, sekali lagi dari pukulan sudut penalti.

India kekal agresif dan empat minit kemudian menggandakan kelebihan mereka menerusi satu lagi pukulan sudut penalti, kali ini daripada kayu Hundal.

Sudeep menggandakan pendahuluan India pada minit ke-24 menerusi jaringan padang yang baik untuk memasuki separuh masa mendahului 3-0.

Empat minit memasuki suku ketiga, Uttam melebarkan pendahuluan India dengan satu lagi serangan di padang sebelum Tiwari menyempurnakan pukulan sudut penalti pada minit ke-38 untuk menjadikan kedudukan 5-0 memihak kepada India.

Sudeep sekali lagi mendapati dirinya dalam keadaan yang sukar, menjaringkan satu lagi gol padang pada minit ke-40.

Ketinggalan 0-6, Poland tampil menyerang pada suku akhir. Mereka memperoleh pukulan sudut penalti bertubi-tubi dan dalam proses itu menemui jaringan dua kali untuk mengurangkan margin.

Tetapi India menamatkan perlawanan dengan baik apabila Sanjay dan Hundal menjaringkan gol daripada permainan padang untuk mencatatkan kemenangan tegas buat tuan rumah.

Sementara itu dalam perlawanan lain pada hari itu, Pakistan menewaskan Mesir 3-1 dalam Kumpulan D manakala Perancis mengungguli Kumpulan A dengan rekod semua kemenangan membelasah Kanada 11-1.

Malaysia menewaskan Afrika Selatan 4-3 untuk layak ke suku akhir sebagai pasukan kedua terbaik dari Pool A, manakala Belgium mengungguli kumpulan selepas menewaskan Chile 3-0.