Report: Perlis, Kelantan and Terengganu could move into Phase Two by next week, says source | Malaysia

Semua aktiviti sukan dan rekreasi hubungan individu dan bukan fizikal dibenarkan semasa Tahap Dua Rancangan Pemulihan Negara.  - Gambar oleh Firdaus Latif
Semua aktiviti sukan dan rekreasi hubungan individu dan bukan fizikal dibenarkan semasa Tahap Dua Rancangan Pemulihan Negara. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Tiga negeri dilaporkan dijangka memasuki Tahap Dua Rancangan Pemulihan Nasional minggu depan, lapor Astro Awani, memetik sumber.

Ia melaporkan bahawa Perlis, Kelantan dan Terengganu telah diusulkan sebagai negeri yang dapat maju dalam rancangan pemulihan mereka kerana mereka telah memenuhi tiga syarat di bawah NRP.

Menurut media, cadangan ini telah dikemukakan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk dipertimbangkan.

“Ini akan memungkinkan negeri-negeri yang telah menunjukkan hasil positif untuk beralih ke tahap pemulihan seterusnya dan tidak terhalang oleh tingginya jumlah kes Covid-19 di Selangor.

“Langkah ini sejalan dengan pendekatan yang lebih fokus yang digariskan dalam NRP dan bukannya kaedah satu ukuran untuk semua,” kata sumber tanpa nama itu.

Malay Mail belum dapat mengesahkan perkara ini secara bebas.

Di bawah Tahap Kedua, operasi beberapa kegiatan ekonomi di sektor pembuatan dan sektor perdagangan pengedaran akan diizinkan, dengan sektor pembuatan yang melibatkan automotif (kenderaan dan komponen), seramik, kilang perabot untuk tujuan eksport, getah, keluli, dan logam serta simen.

Semua aktiviti sukan dan rekreasi hubungan individu dan bukan fizikal dibenarkan semasa Tahap Dua.

Makan di restoran akan dibenarkan tetapi terhad kepada dua orang setiap meja dengan jarak fizikal, dan untuk pengangkutan awam seperti teksi dan perkhidmatan e-hailing, serta kenderaan persendirian, kapasiti dinaikkan kepada tiga orang, termasuk pemandu.

Tiga petunjuk utama adalah kadar penularan Covid-19 dalam masyarakat berdasarkan jumlah kes harian, kapasiti sistem kesihatan awam negara berdasarkan penggunaan tempat tidur di wad Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tahap kadar imunisasi berdasarkan peratusan orang yang telah menyelesaikan dua dos.

Perlis mempunyai huruf besar dalam satu digit manakala di Terengganu terdapat dua digit. Kelantan mempunyai kes tiga digit baru-baru ini.

Awal hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow meminta Majlis Keselamatan Negara untuk mengizinkan setiap negeri bergerak ke Tahap Dua NRP berdasarkan petunjuk ambang masing-masing.