Menjadi ‘mangkuk nasi’ negara tidak menjadikan anda miskin

Menjadi ‘mangkuk nasi’ negara tidak menjadikan anda miskin

YOURSAY | ‘Makanan adalah sesuatu yang dunia tidak boleh lakukan tanpanya.’

‘Semangkuk nasi negara’: MB Kedah kata negeri ‘diarah’ menjadi miskin

BOBBYO: Mengapa mengeluh tentang menjadi sebuah negara pertanian? Hari ini, pertanian, jika dirancang dengan betul, boleh membawa keuntungan yang besar.

Selain padi, tanah tersebut boleh dibangunkan untuk tanaman lain. Lihatlah bil bajet untuk import makanan negara. Ia adalah besar.

Sekiranya Kedah hanya dapat menumpukan 10 peratus daripadanya, ia akan membawa hasil berbilion-bilion.

Berapa banyak beras yang kita import? Tumpukan perhatian untuk mencari cara untuk menggandakan anda padi hasil penanaman.

Tumpukan perhatian untuk menanam pelbagai jenis beras yang kita import. Ini adalah jalan terbaik Kedah untuk mencapai kejayaan.

Untuk pelaburan dari sumber tempatan dan luar negara, mereka akan menjauhkan diri.

Selagi PAS kekal dalam sikap ini untuk terus menghalang warga asing meraikan warga asing mereka perayaan kebudayaan.

Malah rakyat Malaysia tempatan akan menjauhkan diri apabila perayaan mereka diejek atau disuruh dielakkan oleh pemimpin agama.

Jadi berhenti bermimpi dan buktikan dahulu bahawa anda adalah aset kepada negara, bukannya liabiliti pada masa ini.

OceanMaster II: Kekurangan keselamatan makanan menimbulkan risiko besar kepada manusia, termasuk Malaysia, khususnya dalam menghadapi perubahan iklim.

Bagaimanapun, di sebalik cabaran ini, terdapat peluang keemasan bagi negeri Kedah untuk muncul sebagai peneraju dalam sektor pertanian, iaitu pertanian menegak, memandangkan potensi dan sumber yang wujud.

Namun, mari kita hadapi kebenaran – adalah jauh lebih mudah untuk menuding jari dan menyalahkan orang lain daripada memulakan perjalanan rumit yang seharusnya dilakukan oleh seorang pemimpin sejati.

Max Fury: Kenapa selalu peniru? Hanya kerana beberapa negeri lain berjaya dengan industri mereka, anda mahu menyalinnya.

Jika Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor bijak, beliau akan memanfaatkan kemahiran petaninya dan membantu mereka membina industri padi.

Beri mereka benih yang baik yang boleh mereka tuai tiga hingga empat kali setahun dengan hasil yang tinggi.

Jadikan Kedah sebagai semangkuk nasi negara tanpa kerajaan perlu mengimport beras. Tanam buah-buahan seperti pisang dan betik.

Filipina berjaya dalam industri pertaniannya. Kini mereka mengeksport pisang, avokado, betik, dan durian manakala Thailand mengeksport mangga, longan dan laici, apatah lagi Vietnam juga.

Anda mempunyai tanah dan manusia, jadi anda menggunakan teknologi dan kaedah pertanian baharu.

Jadikan pengeksportan pertanian sebagai sumber pendapatan anda. Landskap sawah padi yang cantik juga akan menarik pelancong ke Kedah.

Anda hanya perlu berfikir di luar kotak. Jika anda seorang menteri besar yang bijak, anda tidak akan menjadi pengikut sahaja.

Jadilah pemimpin yang progresif dengan pandangan jauh dan anda akan bersinar.

Cocomomo: Seorang lagi pemimpin yang tidak cekap mengeluh dan, seperti biasa, menyalahkan orang lain.

Menjadi “mangkuk nasi” negara seharusnya meletakkan Kedah pada kedudukan yang lebih berfaedah dalam negara.

Belajar bekerjasama dengan orang teknikal yang berpengetahuan (bukan orang politik separuh tidur dan kononnya orang beragama) untuk membangunkan negeri sambil mengekalkan status mangkuk nasi yang penting.

Bangunlah wahai pemimpin yang tidak cekap. Perkauman dan ketaksuban agama yang digunakan untuk menyokong rasuah tidak akan membawa anda ke hadapan tetapi ke dalam kemiskinan yang berterusan.

Bekerjasama untuk mewujudkan sebuah negara yang harmoni, makmur untuk semua, bukan negara yang sarat rasuah yang menguntungkan segelintir orang.

Penakut: Tiada siapa yang memberitahu dia miskin. Beliau dan pentadbirannya tidak melakukan apa-apa yang nyata untuk meningkatkan perindustrian atau penanaman padi.

Hanya menukar sawah padi kepada lot industri tidak akan menjadikan anda industri. Anda perlu menjadikannya menarik untuk orang ramai melabur di sana dan bekerja di sana.

Taman teknologi tinggi Kulim adalah contoh yang baik. Tanah itu ada, lebih murah dan pada terma yang lebih baik daripada Zon Perindustrian Bebas Bayan Lepas (FIZ) Pulau Pinang atau kawasan perindustrian Batu Kawan.

Kepada pelabur dan bakal pekerja, ketiga-tiga tempat itu sangat dekat sehingga boleh dikatakan berkumpul, tetapi Kulim adalah yang paling tidak menarik.

kenapa? Ia adalah perbezaan dalam dasar kerajaan negeri. Menjadi semangkuk nasi bukan sebab Kedah miskin juga.

Seperti yang dinyatakan oleh pengulas lain, anda tidak perlu pergi jauh. Tengok Sekinchan. Ia bukan sahaja semangkuk nasi Selangor, dengan hasil yang sangat tinggi dan pendapatan yang lumayan.

Ia juga merupakan tarikan pelancong. Peluang ada tetapi ia memerlukan usaha, baik oleh petani mahupun kerajaan negeri.

Saya sedih untuk mengatakan bahawa selepas lebih dua tahun memerintah, daripada membincangkan pencapaian dan rancangan untuk Kedah, apa yang Sanusi boleh lakukan adalah bermain permainan menyalahkan.

Janjinya untuk meningkatkan hasil padi terlalu kurang terperinci sehingga saya rasa dia tidak tahu apakah langkah sebenar yang diambil atau apa yang diperlukan untuk mencapainya.

mengejek: Keghairahan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad untuk mengubah Malaysia menjadi hab perindustrian membawa kepada akibat yang tidak diingini kepada sektor industri berat.

Walaupun memasuki industri yang sama seperti Korea Selatan, Malaysia telah ketinggalan jauh dari segi kemajuan.

Malangnya, menteri besar Kedah sekarang nampaknya bersedia untuk melakukan kesilapan yang sama dengan melakukan pendekatan serupa.

Ini memerlukan penukaran tanah pertanian kepada kemudahan perindustrian, yang mencerminkan salah agihan keutamaan.

Secara meluas diakui bahawa walaupun tanah meliputi sebahagian besar permukaan Bumi, tidak semuanya sesuai untuk aktiviti pertanian. Sanusi mesti ingat bahawa:

1. Kekurangan makanan dalam rantaian bekalan makanan untuk rakyat.

2. Penebangan hutan membawa kepada penyingkiran tumbuhan, bakteria dan kulat berfaedah yang menyumbang kepada bekalan nutrien di tanah ladang.

3. Pengangguran dalam industri pertanian atau pertanian.

4. Meningkatkan kerentanan kepada bencana alam, kerana pokok memainkan peranan penting dalam mengurangkan kelajuan angin, mengawal banjir, dan mencegah hakisan dengan mengikat struktur tanah dengan kukuh.

Angin Timur: Dia mencadangkan agar petani padi menjual tanah mereka, kerana mengetahui bahawa petani yang buta huruf ini akan menghabiskan wang dalam masa yang singkat dan terpaksa menjual kuih di tepi jalan dan terus hidup dalam kemiskinan sepanjang hayat mereka.

Oh ya, salahkan DAP dan Pakatan Harapan supaya PAS terus mendapat undi mereka ini. Dapatkan sahaja Padiberas Nasional Bhd (Bernas) atau rakan baik lelaki ini, Syed Mokhtar Al-Bukhary, untuk memastikan teknologi tinggi terkini digunakan untuk menanam padi.

Meningkatkan pengeluaran pada kos yang lebih rendah dan mengurangkan tenaga kerja.

Saya tertanya-tanya mengapa orang ini membawa perkara yang tidak berkaitan sedangkan makanan tidak mencukupi pada masa ini dan inflasi adalah ancaman.

Adakah dia mahu mensabotaj Malaysia?

Rakan Malaysia: Saya masih ingat perdana menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman, begitu berbangga kerana negeri kelahirannya dikenali sebagai Rice Bowl of Malaysia.

Kini Sanusi sedang berusaha keras untuk membatalkan imej yang difikirkannya memberi keadaan yang buruk.

Sudah ada beberapa kawasan perindustrian besar di Sungai Petani, Kulim, dan Alor Setar tetapi banyak yang akan dibuat untuk lagu kerana terdapat sedikit peserta.

Jadi untuk mengatakan terdapat sekatan tegar ke atas penggunaan tanah oleh kerajaan persekutuan adalah tidak jujur. Kerajaan negeri seharusnya lebih bijak menarik pemaju tanah.

saya: Seolah-olah Kedah hanya terdiri daripada sawah padi dan tanah yang boleh didiami. Di antaranya, terdapat tiga kali lebih banyak kawasan paya dan tanah terbiar.

Kenapa ini tidak boleh “syiok sendiri” ketua menteri sementara hanya menyasarkan kawasan tersebut?

anak kapal: Jika beliau seorang pemimpin yang berkebolehan, beliau akan berpaksi kepada kekuatan Kedah untuk membangunkannya sebagai hab pertanian untuk kepentingan rakyatnya.

Dia hanya perlu melihat Thailand untuk melihat bagaimana ini boleh dilakukan. Makanan adalah sesuatu yang dunia tidak boleh tanpanya.

Di atas adalah pilihan komen yang disiarkan oleh Malaysiakini pelanggan. Hanya pelanggan yang membayar boleh menyiarkan ulasan. Pada tahun lalu, rakyat Malaysia telah menyiarkan lebih 100,000 komen. Sertai Malaysiakini komuniti dan membantu menetapkan agenda berita. Langgan sekarang.

Komen ini disusun untuk mencerminkan pandangan Malaysiakini pelanggan dalam hal kepentingan awam. Malaysiakini tidak berhasrat untuk mewakili pandangan ini sebagai fakta.