Terbuka Malaysia dibatalkan buat kali kedua berturut-turut | sukan

Tanpa menyebut sebarang sebab, badan induk badminton dunia itu mengumumkan pembatalan kejohanan World Tour Super 750 bersama-sama dengan pengumuman kalendar 2022 yang dirombak di laman web rasminya.  — Gambar Reuters
Tanpa menyebut sebarang sebab, badan induk badminton dunia itu mengumumkan pembatalan kejohanan World Tour Super 750 bersama-sama dengan pengumuman kalendar 2022 yang dirombak di laman web rasminya. — Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 28 Okt — Kejohanan badminton Terbuka Malaysia telah dibatalkan buat kali kedua berturut-turut, Persekutuan Badminton Dunia (BWF) mengesahkan hari ini.

Tanpa menyebut sebarang sebab, badan induk badminton dunia itu mengumumkan pembatalan kejohanan World Tour Super 750 bersama-sama dengan pengumuman kalendar 2022 yang dirombak di laman web rasminya, www.bwfbadminton.com.

Terbuka Malaysia 2021 pada mulanya dijadualkan berlangsung di Arena Axiata dari 25-30 Mei sebelum ditangguhkan selama-lamanya pada awal Mei berikutan lonjakan kes Covid-19 pada masa itu.

Edisi 2020, yang dijadualkan dari 31 Mac hingga 5 April tahun lalu, juga dibatalkan berikutan pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sementara itu, BWF telah mengumumkan bahawa Terbuka Malaysia tahun depan dijadualkan berlangsung dari 28 Jun-3 Julai, diikuti oleh Malaysia Masters dari 5-10 Julai.

Mengikut kalendar 2022 yang diubah suai, musim baharu akan bermula di India dengan tiga kejohanan berturut-turut — Terbuka India (11-16 Januari), Syed Modi India Antarabangsa (18-23 Januari) dan Terbuka Odisha (25 Januari- 30) — manakala All England yang berprestij akan diadakan dari 16-20 Mei.

Perlawanan Akhir Piala Thomas dan Uber 2022 dijadualkan berlangsung di Bangkok, Thailand dari 8-15 Mei; Kejohanan Dunia di Jepun dari 21-28 Ogos; dan Pertandingan Akhir Jelajah Dunia BWF akhir musim di Guangzhou, China dari 14-18 Disember.

Setiausaha Agung BWF Thomas Lund berkata bahawa kalendar tahun depan mempunyai beberapa kejohanan kelompok yang dirancang untuk mengurangkan kerumitan sekitar perjalanan rentas sempadan.

“Kemungkinan kejohanan pada 2022 akan mempunyai peruntukan keselamatan BWF di sekelilingnya. Bagaimanapun, BWF berharap untuk beralih secara beransur-ansur kepada mengendalikan kejohanan dengan lebih sedikit sekatan Covid-19 pada 2022 kerana kami perlahan-lahan kembali normal, dengan kurang had untuk menganjurkan acara antarabangsa,” katanya. — Bernama