Uzma memperoleh RM225 juta pembiayaan Islam untuk projek solar

KUALA LUMPUR: Uzma BhdUnit milik penuh tidak langsung, Uzma Kuala Muda Sdn Bhd, telah memperoleh RM225 juta kemudahan pembiayaan Islam untuk projek loji fotovoltaik solar (LSSPV) berskala besarnya.

Kemudahan pembiayaan itu telah dilanjutkan oleh Affin Islamic Bank Bhd dan Export-Import Bank of Malaysia Bhd, kata Uzma dalam satu kenyataan bersama hari ini.

“Projek ini adalah di bawah program Skala Besar Solar 4@MEnTARI (LSS4@MEnTARI) kerajaan (dan) dana itu akan digunakan terutamanya untuk membiayai pembangunan dan pembinaan loji LSSPV 50MWac (megawatt arus ulang-alik).

“Terletak di Bukit Selambau, Kedah, kemudahan ini akan memanfaatkan tenaga solar untuk menjana elektrik bersih, menyumbang secara signifikan kepada matlamat tenaga boleh diperbaharui Malaysia,” katanya.

Kumpulan itu berkata, sehingga akhir April 2023, projek LSS4 Kuala Muda Uzma sudah 25 peratus siap.

Merentasi tanah seluas 73.65 hektar, Uzma berkata projek ini akan mempamerkan komitmennya terhadap penyelesaian tenaga mampan dan dedikasinya untuk mengurangkan jejak karbonnya dan menerajui penggunaan teknologi hijau dalam sektor tenaga Malaysia. – Bernama