30 tahun selepas kesedihan Sukan SEA, Lim Tong Hai kembali sebagai pegawai Pasukan Singapura

30 tahun selepas kesedihan Sukan SEA, Lim Tong Hai kembali sebagai pegawai Pasukan Singapura

Lim berkata ia adalah “penghormatan besar” untuk diberi peluang

“Saya seorang ahli sukan, sukan mengalir dalam darah saya. Saya pernah terlibat dalam sukan sebagai pemain, sebagai jurulatih, sebagai pengurus. Kini akhirnya saya berpeluang untuk menjadi pegawai di Sukan SEA. .”

Salah satu perkara yang Lim nikmati sebagai seorang atlet ialah peluang untuk bergaul dengan atlet dari pelbagai sukan dan bangsa yang berbeza.

Dia teringat bagaimana pada Sukan 1989, pasukan bola sepak menghadiri acara yang berbeza untuk menyokong warga Singapura.

“Anda boleh bergaul dengan bukan sahaja atlet dari negara anda sendiri, tetapi anda juga boleh bergaul dengan rakan sejawatan anda.

“Itulah keindahan sukan. Anda bukan sahaja pergi ke luar untuk bersaing, tetapi untuk berkawan dan mengadakan pertukaran budaya ini. Dan di situlah persahabatan dibina.”

Lim menantikan interaksi serupa pada temasya yang akan datang tetapi apa yang berbeza kali ini ialah peranan yang dimainkannya.

“Bagi kami sebagai pegawai, kami akan pergi ke sana untuk menyediakan mereka persekitaran latihan yang kondusif, supaya mereka boleh melakukan yang terbaik.”

Dan Lim berharap untuk menyokong kontinjen itu dalam apa cara sekalipun.

“Tiada siapa pun pulau. Anda memerlukan sokongan, dan apa yang penting ialah apabila kami berada di sana, kami memberikan apa sahaja sokongan untuk atlet beraksi pada tahap optimum mereka,” katanya.

“Sudah tentu ada kemunduran. Ia mengenai bagaimana anda bangkit semula sejak itu.”

Seramai 558 atlet akan mewakili Singapura pada temasya yang akan datang, dengan lebih separuh daripada mereka adalah pemain sulung.

Dalam kejohanan bola sepak lelaki, Singapura akan menentang Laos, Malaysia, Thailand dan Vietnam dalam apa yang telah didakwa sebagai kumpulan kematian. Sudah sedekad pasukan itu berjaya keluar dari peringkat kumpulan.

Walaupun kemungkinan kelihatan bertindan terhadap anak buah jurulatih Philippe Aw, mesej Lim kepada mereka adalah mudah. Terus berjuang.

“Saya percaya Philippe akan mempunyai rancangan permainan untuk setiap perlawanan, lawan yang berbeza mempunyai kekuatan yang berbeza. Mari kita masuk dan lakukan yang terbaik… Kami selalu berkata – masukkan 110 peratus anda,” katanya.

“Walau apa pun keputusannya, anda perlu tampil bertarung dengan kepala tegak… Ia sepatutnya: ‘Saya telah melakukan apa yang saya boleh’.”

Itulah pendekatan yang Lim telah lakukan dalam setiap lima perlawanannya. Melangkah ke peringkat keenam, dia lebih tua, lebih bijak, lebih kuat dan bersedia untuk meneruskannya.