R+B ialah jenama kecantikan pekeliling pertama Malaysia yang menggunakan semula produk sampingan untuk meminimumkan sisa di tapak pelupusan sampah.

Rakan kongsi perniagaan Irene Lim dan Soo Hoo Siew Kheng adalah rakan sekerja dalam sebuah syarikat minyak dan gas, pakar dalam pemasaran dan komunikasi. Sememangnya, mereka terdedah kepada banyak kaedah dan amalan untuk menjalani kehidupan yang mampan dan ingin membawa pengetahuan mereka ke dalam industri kecantikan, yang menyumbang sejumlah besar sisa kepada alam sekitar.

“Minyak dan gas sering dikaitkan dengan pencemaran. Jadi, banyak langkah kreatif telah dilaksanakan untuk mengurangkan kesannya. Tidak kira sama ada kecantikan atau industri lain yang kita ceburi; kami hanya mahu membawa perubahan positif kepada perniagaan,” kata Lim.

Soo Hoo menambah: “Kami belajar banyak tentang kemampanan kerana itulah yang sedang menuju ke arah dunia. Dan sebagai jenama, anda perlu mampan untuk kekal relevan. Kami melihat keperluan untuk menghasilkan penyelesaian yang mampan untuk industri kecantikan. Pelanggan hari ini berpengetahuan. Mereka mahu tahu apa yang mereka letakkan di muka mereka.”

Dengan itu, mereka mencipta jenama penjagaan kulit yang menawarkan penyelesaian yang mampan dan memenuhi keperluan pengguna yang mencari produk yang dibuat dengan cara yang bertanggungjawab untuk digunakan setiap hari. Dilancarkan pada Februari lalu, R+B — singkatan kepada Repurposed Beauty — ialah jenama kecantikan pekeliling pertama Malaysia yang menggunakan semula dan menggunakan semula produk sampingan untuk meminimumkan sisa yang pergi ke tapak pelupusan sampah.

Untuk julat pertamanya, label itu menggabungkan Arabica — dikumpul dari kedai di sekitar Lembah Klang — sebagai ramuan bintang dalam semua produknya. Kenapa kopi? “Semua orang meminumnya, kadang-kadang beberapa cawan sehari. Setiap hari, 2.25 bilion cawan kopi dimakan di seluruh dunia. Jadi, jumlah alasan yang dibuang untuk setiap cawan yang anda bancuh adalah banyak. Apabila sisa kopi diuraikan, ia menghasilkan gas metana, yang lebih mencemarkan daripada karbon dioksida,” kata Lim.

Dengan mengambil kopi dari kafe, mereka dapat mengelakkan banyak produk sampingan ini daripada dibazirkan. Ia juga bukan ramuan luar biasa untuk diperkenalkan kepada pelanggan kerana semua orang sudah biasa dengannya. “Ia sudah menjadi sebahagian daripada gaya hidup kami. Kini, jangka hayat kopi dipanjangkan dan digunakan sebagai komponen utama dalam produk kami untuk merawat masalah kulit.”

Arabica telah terbukti secara saintifik kaya dengan fitonutrien dan antioksidan yang membantu memberi perlindungan daripada sifat merosakkan. Dikemas dengan vitamin dan mineral yang berguna, ia juga merupakan sumber elektrolit dan penghidratan yang hebat. Bahan-bahan penting lain yang digunakan dalam produk termasuk tumbuhan kebangkitan, kayu manis, limau gedang dan minyak oren.

“Buat masa ini, kami hanya menggunakan Arabica kerana ia adalah yang terbaik di luar sana dan mempunyai semua nutrien yang diperlukan untuk menyuburkan kulit. Kami tidak menggunakan bahan dara kerana tidak mahu bersaing dengan makanan dan sumber lain. Sudah tiba masanya setiap industri memikirkan cara terbaik kita boleh menggunakan semula atau memanjangkan kitaran hayat produk sampingan dan bukannya membuangnya selepas sekali penggunaan,” kata Lim.

R+B mengeluarkan lima tawaran dalam rangkaian ini yang terdiri daripada gel muka, lulur muka, pelembap, lulur badan dan krim badan, bertujuan untuk menangani masalah seperti tona kulit tidak sekata, pigmentasi, kulit kusam dan pori-pori besar. Jenama itu bekerjasama dengan pakar tempatan untuk menghasilkan formula, yang mengambil sedikit masa untuk disempurnakan.

Abuk kopi yang dikumpul dari kafe ditapis dan diproses sebelum dihantar kepada pengekstrak, yang mempunyai pengalaman lebih daripada 10 tahun dalam mengekstrak bahan botani. Kemudian, item dihantar kepada pengilang, di mana perumusan dan pengeluaran berlaku.

Semua produk menjalani pelbagai jenis ujian makmal untuk memastikan ia selamat digunakan pada manusia. Lim berkata: “Kami memastikan kilang-kilang ini mempunyai pensijilan GMP, ISO, eko dan halal. Jadi, apabila kami memohon semua kertas kerja nanti, prosesnya akan menjadi lebih mudah.”

Matlamat utama mereka ketika bermula adalah untuk memberi impak positif kepada planet ini serta memberi kembali kepada masyarakat dengan menghasilkan produk berkualiti untuk pengguna dan menderma sebahagian daripada keuntungan mereka kepada pertubuhan bukan kerajaan.

Pada masa ini, mereka bekerjasama dengan Ape Malaysia dan 4X4 Relief. Yang pertama sedang berusaha ke arah memulihkan landskap yang rosak akibat penebangan hutan; yang terakhir menyokong masyarakat Orang Asli di kawasan yang tidak boleh diakses dengan memberikan bantuan, terutamanya semasa krisis dan bencana seperti banjir dan kebakaran. Pelanggan boleh memilih sama ada untuk menderma kepada salah satu entiti ini semasa proses pembayaran di tapak web jenama.

Selain mengalami kelewatan dalam melancarkan jenama berikutan wabak – perumusan produk dan ujian tidak dapat dijalankan di makmal, kerana semua orang bekerja dari rumah – Lim dan Soo Hoo mengakui bahawa bersaing dengan syarikat besar di pasaran adalah satu cabaran kerana itu bermakna mereka perlu melabur lebih banyak dalam pemasaran.

“Sama seperti jenama lain yang bermula, anda sentiasa bermula dari kecil. Kita boleh melakukan lebih banyak lagi jika kita mempunyai lebih banyak sumber. Tetapi, dengan batasan, ini adalah yang terbaik yang boleh kita lakukan setakat ini. Industri kecantikan adalah mengenai pemasaran dan pengiklanan; jika anda tidak mempunyai itu, sukar untuk mendedahkan kehadiran anda,” kata Soo Hoo.

Berbekalkan maklum balas daripada 300 wanita yang mengambil bahagian dalam proses percubaan semasa prapelancaran, rancangan seterusnya mereka adalah untuk menghasilkan lebih banyak produk, termasuk serum, krim mata, pelindung matahari dan topeng muka menggunakan Arabica.

Kedua-duanya juga sedang mencari untuk meneroka bahan tropika lain dalam koleksi seterusnya seperti nanas, rambutan dan manggis. “Malaysia kaya dengan sumber. Kami mempunyai banyak bahan menarik daripada tumbuhan tempatan untuk digunakan,” kata Lim. Jenama itu akan mengembangkan rangkaian tawarannya untuk menangani lebih banyak masalah kulit dalam masa terdekat.

Artikel ini pertama kali muncul pada 17 Apr 2023 di The Edge Malaysia.