Astro Malaysia mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak 0.25 sen sesaham berikutan pendapatan RM891 juta pada Q1FY24

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Astro Malaysia Holdings Bhd mencatatkan hasil sebanyak RM891 juta bagi suku pertama tahun kewangan berakhir 31 Januari 2024 (S1FY24) dalam keadaan tekanan makroekonomi yang berterusan dan ketidaktentuan mata wang asing.

Kumpulan itu berkata pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasannya (EBITDA) meningkat 36 peratus suku pada suku kepada RM248 juta disebabkan kos kandungan sukan yang lebih tinggi pada suku sebelumnya (Q4FY23).

Mengiklankan

Mengiklankan

Ia merekodkan keuntungan normal selepas cukai dan faedah minoriti (Patami) sebanyak RM62 juta, kesan daripada kerugian forex tidak direalisasi yang lebih tinggi disebabkan liabiliti pajakan transponder apabila dolar AS mengukuh.

Oleh itu, lembaga pengarahnya telah mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak 0.25 sen sesaham.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Astro, Euan Smith berkata purata pendapatan bagi setiap pengguna (ARPU) telah meningkat sebanyak RM1.30 tahun ke tahun kepada RM98.70 pada Q1FY24, sambil menambah bahawa kira-kira 25 peratus pelanggan menggunakan pek TV penstriman baharunya yang boleh digabungkan dengan perkhidmatan internetnya, Astro Fibre.

“Astro Fiber mengalami tahun pertama yang hebat, memacu pangkalan jalur lebar kami lebih tinggi sebanyak 28 peratus tahun ke tahun. Strategi pengagregatan OTT (pecetus pesanan-dua) kami semakin maju. WeTV adalah yang terbaru menyertai keluarga aplikasi penstriman Astro yang semakin berkembang, iaitu BBC Player, beIN Sports Connect, Disney+ Hotstar, HBO Go,iQIYI, Netflix, TVBAnywhere+, Viu dan ZEE5, sebagai tambahan kepada Astro GO kami sendiri,” katanya.

“Strim pada kotak Ultra dan Ulti, serta di Astro GO berkembang dengan ketara, dengan rancangan On Demand yang distrim melonjak 31 peratus tahun ke tahun kepada 194 juta pada Q1FY24. Pemasangan Ultra dan Ulti Boxes meningkat 42 peratus kepada 860,000 manakala Astro GO menyaksikan pengguna aktif bulanannya meningkat 7 peratus kepada 566,000 dengan purata masa tontonan mingguan selama 3.5 jam,” tambah Euan.

Astro berkata ia mempunyai 77 peratus bahagian tontonan di Malaysia dan sedang giat mencipta semula cadangan kandungan mereka untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk kandungan berkualiti tinggi.