Iskandar Malaysia Studios boleh memartabatkan Johor ke persada global

Iskandar Malaysia Studios (IMS) menyasarkan untuk meletakkan Johor sebagai destinasi penggambaran teratas di Asia dan global, dengan sokongan Kerajaan Negeri.

Iskandar Malaysia Studios untuk mempromosikan Johor sebagai lokasi penggambaran terulungFoto: Onn Hafiz Ghazi FB

Iskandar Malaysia Studios (IMS) bersedia untuk memainkan peranan penting dalam meletakkan Johor sebagai salah satu lokasi penggambaran terbaik di Asia dan pada skala global. Kerajaan Negeri yang diketuai Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi yakin infrastruktur dan keupayaan lengkap IMS akan menarik lebih banyak produksi dan menghasilkan filem dan drama antarabangsa di Johor.

Dalam catatan Facebook baru-baru ini, Onn Hafiz menekankan keperluan untuk memperkasakan ekosistem perfileman dan industri kreatif di Johor bagi merealisasikan hasrat ini.

Beliau menyatakan kepercayaannya bahawa dengan usaha bersepadu dan kerjasama daripada semua pihak berkepentingan, IMS boleh menyumbang kepada pertumbuhan peluang pekerjaan, meningkatkan sektor pelancongan, dan meningkatkan reputasi Johor di persada global.

MB Johor bertujuan memperkasakan industri perfileman Johor

Iskandar Malaysia Studios untuk mempromosikan Johor sebagai lokasi penggambaran terulungFoto: Onn Hafiz Ghazi FB

Semasa lawatan delegasi IMS Sdn. Bhd., Menteri Besar membincangkan pelbagai perancangan dan hala tuju bagi memastikan kemajuan industri perfileman dan kreatif khususnya di Iskandar Puteri. Matlamatnya adalah untuk memanfaatkan infrastruktur lengkap IMS dan menjadikannya sebagai hab yang berkembang maju untuk penerbitan filem dan televisyen.

Onn Hafiz berharap industri perfileman dan kreatif di IMS bukan sahaja mewujudkan peluang pekerjaan tetapi juga merangsang lagi sektor pelancongan di Johor. Dengan menarik produksi antarabangsa, Johor boleh mempamerkan kepelbagaian landskap, warisan budaya yang kaya dan kemudahan moden kepada khalayak global. Pendedahan ini akan menyumbang kepada promosi Johor sebagai destinasi yang rancak dan menarik untuk pembikin filem mahupun pelancong.

Iskandar Malaysia Studios untuk mempromosikan Johor sebagai lokasi penggambaran terulungFoto: Onn Hafiz Ghazi FB

Kehadiran tokoh penting dalam lawatan itu menyerlahkan komitmen terhadap pembangunan industri perfileman di Johor. Lee Ting Han, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor, Rashid Karim.

Mereka disertai oleh Ketua Pegawai Eksekutif IMS, Aidah Ahmad Adzmi, Timbalan Presiden Ekonomi dan Pelaburan Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), dan Catherine Lee, Ketua Pegawai Pembangunan dan Perniagaan IMS.

Khazanah Nasional menjelaskan jualan saham Iskandar Studios

Menjawab kebimbangan mengenai penjualan aset berkaitan Iskandar Malaysia Studios baru-baru ini, Timbalan Menteri Kewangan Steven Sim menjelaskan di parlimen bahawa Khazanah Nasional Bhd, dana kekayaan negara, hanya melupuskan saham dalam syarikat operasi studio itu, Iskandar Malaysia Studios Sdn Bhd ( IMS).

Kompleks penerbitan filem dan televisyen di Iskandar Puteri, seluas 19.8 hektar, masih dimiliki oleh kenderaan tujuan khas Khazanah, Tanjung Bidara Ventures Sdn Bhd.

Keputusan untuk menjual saham dalam IMS dibuat untuk mencari rakan kongsi baharu yang mampu mengurus studio dengan lebih baik. IMS telah menghadapi cabaran kemampanan kewangan, diburukkan lagi oleh kesan pandemik Covid-19 ke atas industri filem. Dengan menjual saham tersebut, Khazanah mengelak keperluan untuk membiayai IMS secara berterusan, yang dianggarkan mengalami kerugian sehingga RM14 juta setiap tahun.

Iskandar Malaysia Studios untuk mempromosikan Johor sebagai lokasi penggambaran terulungFoto: Onn Hafiz Ghazi FB

Rakan kongsi baharu yang dipilih oleh Khazanah ialah Studio Management Services Sdn Bhd, sebuah konsortium yang diketuai oleh pasukan pengurusan tempatan IMS, rakan kongsi serantau GHY Culture & Media Holding Co Ltd, dan anak syarikatnya, GHY Culture & Media (Malaysia) Sdn Bhd. GHY, kumpulan media terkemuka dalam industri hiburan Asia, disenaraikan di Bursa Singapura.

Perjanjian pembelian saham antara Khazanah dan Studio Management Services telah ditandatangani, dengan penyelesaian sementara menunggu pemenuhan syarat. Urus niaga itu dijangka menjana RM32 juta daripada penjualan saham untuk Khazanah, bersama-sama dengan anggaran jumlah bayaran sewa RM26 juta sehingga 2036.

Tambahan pula, Studio Management Services menyasarkan untuk membawa masuk produksi baharu, mengunjurkan potensi pendapatan sebanyak RM800 juta dalam tempoh lima tahun. Kemasukan produksi ini akan menyumbang kepada penciptaan pekerjaan dalam ekosistem studio, memberikan kesan positif kepada ekonomi tempatan.

Iskandar Malaysia Studios untuk mempromosikan Johor sebagai lokasi penggambaran terulungFoto: Onn Hafiz Ghazi FB

Dengan visi untuk mempromosikan Johor sebagai lokasi penggambaran terulung, Iskandar Malaysia Studios (IMS) bersedia untuk memperkukuh industri perfileman dan kreatif di rantau ini. Sokongan dan keyakinan Kerajaan Negeri, yang diketuai oleh Onn Hafiz, bersama-sama dengan perkongsian dengan Studio Management Services, menyerlahkan komitmen untuk memacu pertumbuhan dan kemampanan dalam industri.

IMS menawarkan pelbagai perkhidmatan, termasuk peringkat terkini, studio televisyen, tangki penggambaran air, kemudahan sokongan pengeluaran, serta perkhidmatan perolehan dan reka bentuk untuk filem cereka dan projek televisyen. Tawaran komprehensif ini meletakkan IMS sebagai hab untuk pembuat filem dan kreatif, menarik kedua-dua produksi tempatan dan antarabangsa.

Dengan kerjasama antara pihak berkepentingan dan pembangunan berterusan ekosistem perfileman dan kreatif, Johor bersedia untuk muncul sebagai destinasi terkemuka bagi industri perfileman di Asia dan global. Usaha mempromosikan aset alam dan budaya negeri melalui filem dan drama sudah pasti akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dan pengiktirafan antarabangsa Johor.