Enam konsert Coldplay di S’pore ‘loteri ekonomi terlepas’ untuk Malaysia

Enam konsert Coldplay di S’pore ‘loteri ekonomi terlepas’ untuk Malaysia

PETALING JAYA: Negara telah “terlepas loteri ekonomi”, kata Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selepas kumpulan rock Coldplay mengumumkan tarikh konsert keenamnya di Singapura.

Presiden Muda itu berkata bahawa Malaysia telah menggugurkan bola apabila melibatkan kemungkinan rangsangan ekonomi seperti ini.

“Negara di luar sana merebut peluang keemasan untuk menjana lebihan ekonomi.

“Dulu kami mengadakan kira-kira 40 hingga 50 konsert setahun. Sekarang, banyak halangan dan halangan,” katanya di laman Facebooknya pada Selasa (20 Jun).

Menggelar ini sebagai “loteri ekonomi” yang terlepas, Syed Saddiq berkata bahawa peluang bagi penduduk tempatan untuk memenuhi keperluan pelancong yang mungkin datang untuk tindakan antarabangsa seperti itu telah hilang, khususnya dalam pengurusan acara dan sektor pelancongan.

“Mereka (pelancong) juga perlu makan dan pergi melancong. Dianggarkan RM500 sehari, 1,000 pengunjung bersamaan RM500,000.

“Enam hari bersamaan RM3 juta. Ini adalah jumlah wang yang besar yang boleh dijana.

“Ketika kita sibuk bertengkar dengan diri sendiri, Malaysia kehilangan peluang ekonomi di negara sendiri,” katanya.

Kumpulan British itu akan membuat persembahan di Stadium Nasional Bukit Jalil di Kuala Lumpur pada 22 Nov.

Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Khairul Firdaus Akbar Khan berkata kumpulan itu hanya mengadakan satu persembahan di Malaysia.

“Kami tidak menerima sebarang permohonan untuk lebih banyak tayangan selain daripada tarikh yang ditetapkan,” katanya.

Coldplay menambah persembahan keenam ke perhentian Singapura bagi jelajah dunia Music of the Spheres pada 31 Jan.

Ini berlaku selepas penganjur menambah persembahan kelima pada hari Isnin, berikutan penjualan lebih 200,000 tiket untuk empat pertunjukan asal kumpulan itu pada 23, 24, 26 dan 27 Jan di Stadium Nasional Singapura.