Kementerian Pelancongan akan memberi tumpuan kepada peningkatan infrastruktur ekopelancongan Malaysia, kata Nancy Shukri | Malaysia

Kementerian Pelancongan akan memberi tumpuan kepada peningkatan infrastruktur ekopelancongan Malaysia, kata Nancy Shukri |  Malaysia


Datuk Seri Nancy Shukri speaks at the launch of Tourism Malaysia’s digital brochures in Kuala Lumpur, April 20, 2021. — Bernama pic

KUALA LUMPUR, 29 Ogos – Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac) akan menumpukan perhatian kepada usaha menaik taraf infrastruktur di kawasan ekopelancongan, sebagai persediaan untuk menyambut pelancong apabila aktiviti pelancongan dibenarkan selepas ini, kata Datuk Seri Nancy Shukri.

“Oleh itu, ketika pelancong datang ke tempat itu (setelah ini), daerah itu telah ditingkatkan,” kata anggota parlimen Batang Sadong itu dalam wawancara dalam talian dengan Bernama TV malam ini.

Nancy dijadual mengangkat sumpah sebagai Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan esok.

Dengan kepulangan banyak wajah yang tidak asing lagi dalam barisan Kabinet yang baru, Nancy mengatakan bahawa adalah strategi untuk memastikan bahawa mereka semua dapat fokus pada tugas masing-masing untuk mencapai hasil yang ditetapkan dalam 100 hari.

Dia juga optimis anggota Kabinet dapat mencapai sasaran 100 hari seperti yang ditetapkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, kerana kebanyakan mereka mempunyai pengalaman bekerja dalam tempoh pandemi Covid-19.

Mengulas mengenai pelantikan 16 menteri dan timbalan menteri dari Sabah dan Sarawak, yang mana beberapa pihak mendakwa tidak mencukupi berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Nancy mengatakan bahawa dia secara peribadi melihat perkara itu sebagai situasi yang menggembirakan bagi para pemimpin dari kedua-dua negeri untuk menyumbang Negara.

“Ada banyak perkara (mengenai MA63) yang perlu dibincangkan bersama dan rundingan harus dilanjutkan dari semasa ke semasa. Itulah sebabnya Majlis Khas MA63 penting, ”katanya.

Ditanya mengenai cadangan untuk memperuntukkan jawatan timbalan perdana menteri ke Sabah atau Sarawak, Nancy mengatakan lebih baik meluangkan masa untuk mengadakan rundingan dengan kedua-dua negeri yang telah banyak menyumbang kepada ekonomi negara. – Bernama