Platform 0% -komitmen menjadikan perniagaan tempatan tetap hidup dalam masa-masa sukar

Platform 0% -komitmen menjadikan perniagaan tempatan tetap hidup dalam masa-masa sukar

Wabak ini telah mempengaruhi semua orang dengan pelbagai cara. Walaupun ada yang beralih ke pekerjaan dari rumah dengan lancar, yang lain harus memacu perniagaan mereka dengan cepat untuk menjual produk atau perkhidmatan mereka secara dalam talian.

Namun, itu mungkin dianggap mewah bagi sebilangan kecil perusahaan mikro, kecil dan sederhana (UMKM) di Malaysia. Tidak semua pedagang ini memiliki sumber daya atau kemampuan untuk segera mendigitalkan perniagaan mereka.

Cabaran itu nampaknya tidak dapat diatasi, terutamanya memandangkan harga komisen tinggi yang dikenakan oleh beberapa platform penghantaran makanan. Sebenarnya, pengusaha makanan dan pemimpin persatuan runcit meminta campur tangan kerajaan dalam perkara ini baru-baru ini.

Sementara itu, UMKM menderita. Dianggarkan 580,000 perniagaan atau 49% sektor MSME berisiko gagal menjelang Oktober, kata Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi pada bulan Julai, sekiranya penutupan terus berlanjutan. Kerana itu, lebih daripada tujuh juta rakyat Malaysia mungkin kehilangan pekerjaan. (Sumber)

Menyedari keadaan yang mengerikan itu, Maybank mengambil inisiatif untuk membantu UMKM pada bulan April 2020 dengan mengembangkan Sama-Sama Lokal, platform komisen sifar. Pedagang dapat menggunakan platform untuk menerima pesanan, melihat pesanan yang belum selesai dan mengakses kemas kini pengendara penghantaran, sambil memanfaatkan sistem pembayaran yang disokong bank yang mudah dan selamat. Platform ini akan menghubungkan mereka dengan penyedia penghantaran pihak ketiga.

Semua ini dilakukan tanpa caj komisen dan pendaftaran, pembayaran atau bayaran transaksi, sehingga membolehkan peniaga mendapat keuntungan sepenuhnya dari penjualan mereka. Bayaran penghantaran di lokasi tertentu juga disubsidi oleh Maybank.

Bayaran komisen 0% menetapkan Sama-Sama Lokal daripada platform penghantaran makanan lain di Malaysia. Menurut laporan, beberapa yang terakhir mengenakan yuran komisen hingga 30%, yang memberikan tantangan bagi usaha kecil dalam hal harga dan margin yang kompetitif.

Kemampuan adalah sesuatu yang dititikberatkan oleh Maybank, kerana misi utamanya adalah untuk membantu perniagaan tempatan terus bertahan atau mengembangkan operasinya di tengah-tengah masa yang sukar.

Itulah sebabnya mengapa kebanyakan penjual di Sama-Sama Lokal adalah pedagang tempatan yang berdekatan seperti kedai runcit, gerai penjaja dan juga penjual dari rumah, sementara platform yang lebih besar cenderung menjadi tuan rumah peniaga atau francais yang lebih besar.

Sama-Sama Lokal juga bekerjasama dengan rakan penghantaran yang berbeza sehingga dapat meliputi lebih banyak kawasan penghantaran dan menjangkau kedai-kedai yang terletak lebih jauh.

Sehingga kini, terdapat lebih daripada 10,000 peniaga di seluruh negara di platform ini. Mereka termasuk perniagaan dalam makanan dan minuman, bahan makanan, kedai runcit, perkhidmatan haiwan kesayangan, kesihatan dan kecantikan, fesyen dan industri automotif. Pesanan bulanan purata meningkat sebanyak 27% dari tahun 2020 hingga 2021.

Menghulurkan bantuan semasa memerlukan

Sebilangan besar peniaga bersyukur kerana Sama-Sama Lokal telah membenarkan mereka menjalankan perniagaan mereka dalam masa-masa sukar ini. Salah seorang peniaga adalah Dino Lemang, yang menjalankan gerai di tepi jalan dan keluarga di Alor Gajah, Melaka, yang tidak dapat beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan kerana larangan perjalanan antara negeri.

Oleh kerana warung itu terletak di kawasan luar bandar, sukar bagi Dino untuk mengakses perkhidmatan penghantaran. Keadaan berubah setelah gerai tersebut disenaraikan di Sama-Sama Lokal.

Dino, owner of the Dino Lemang stall in Alor Gajah, Melaka

“Sejak saya disenaraikan di Sama-Sama Lokal, saya menerima pesanan setiap hari, terutama selama periode Ramadan. Ini sangat menggembirakan kerana saya hampir tidak dapat memperoleh penjualan sebelumnya,” kata Dino.

Ini juga telah meningkatkan penjualan perniagaan yang mengalami penurunan semasa penurunan. Salah satu peniaga yang mendapat faedahnya ialah UM Stores, pasar raya India terbesar di Brickfields.

“Dalam tiga bulan terakhir, wabak ini menyebabkan jumlah pelanggan kami turun 50%. Oleh kerana UM Stores adalah salah satu peniaga QRPay Maybank, bank mencadangkan agar kita bergabung dengan Sama-Sama Lokal. Sekarang, selain menjalankan perniagaan rutin, pesanan penghantaran telah meningkat sekitar 10%. Setiap kali ada tawaran rebat atau promosi lain, penjualan kami akan meningkat, “kata pemilik Raj.

Raj, owner of UM Stores in Brickfields, Bangsar

Sama-Sama Lokal juga memberi keuntungan kepada pelanggan, yang dapat membayar menggunakan aplikasi Maybank2u dan mendapatkan kemas kini secara langsung mengenai pesanan mereka (bagi mereka di Lembah Klang). Ketiadaan caj komisen juga bermaksud harga yang berpatutan.

“Saya harus berterima kasih kepada Sama-Sama Lokal kerana mereka mempunyai komisen 0%. Harga di platform sama dengan yang kami ada di restoran, sehingga memudahkan pelajar universiti dan pelanggan lain memesan,” kata Janet dari Rasai Machan, kafetaria universiti yang menawarkan gabungan masakan Sri Lanka dan Asia Selatan.

Janet, owner of Rasai Machan in Bandar Sunway

Membantu perniagaan tradisional untuk berinovasi

Maybank komited untuk memperkasakan UMKM tempatan ini dan membantu mereka bertahan dari wabak tersebut. Memandangkan UMKM menyumbang sekitar 40% daripada produk domestik kasar Malaysia, penting untuk memastikan ketahanan perniagaan ini semasa penutupan seluruh negara.

Lebih-lebih lagi, memberi MSME ini akses ke alat pembayaran digital dan pengalaman dengan e-commerce akan membantu mereka meningkatkan perniagaan mereka walaupun setelah wabah. Bagaimanapun, kehadiran dalam talian dianggap penting untuk berkembang maju dalam ekonomi digital.

Tinjauan oleh Malaysia Digital Economy Corp tahun lalu menunjukkan bahawa sekitar 54% PKS memulakan perjalanan digitalisasi di tengah wabak tersebut. Langkah penggunaan teknologi telah dipercepat ketika perniagaan menyedari bahawa teknologi dapat membantu meningkatkan penjualan mereka.

Dalam semangat Merdeka dan Hari Malaysia, Maybank meminta semua rakyat Malaysia untuk bersatu sebagai satu dalam menyokong penduduk tempatan di bawah promosi Sehati Selokal. Ia menawarkan diskaun RM10 dan bayaran penghantaran RM10, dengan perbelanjaan minimum RM30. Kempen ini berlangsung sehingga 30 Sept 2021.

Memikirkan apa yang akan dipesan seterusnya? Mari kita berperanan menyokong perniagaan tempatan. Pesan sekarang dari https://maybank.my/SELOKAL.

Atau

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Maybank Sama-Sama Lokal, lawati https://maybank.my/SehatiSelokal