Krisis keselamatan makanan Malaysia yang semakin meruncing memerlukan penilaian kritikal

SURAT | kekurangan ayam! Kekurangan daging lembu! Harga sayur dan buah tempatan yang melambung tinggi! Ini adalah berita yang tidak berkesudahan yang kita hadapi sekarang dan kemudian dan sejak wabak Covid-19, keadaan menjadi lebih teruk.

Kekurangan makanan dan harga yang sentiasa meningkat sentiasa disapu di bawah permaidani dengan alasan daripada ahli politik seperti gangguan rantaian makanan, trend bekalan global, kuasa permintaan-permintaan, peningkatan kos pengimportan baja dan bekalan bijirin, kekurangan bekalan buruh migran, dan lain-lain. justifikasi biasa yang hanya menyebabkan 32 juta rakyat dan berjuta-juta pekerja asing berada dalam kesusahan.

Fikirkan anda jika kita tidak dapat menyelesaikan keperluan bekalan makanan dan keselamatan kita sendiri dalam masa aman, tertanya-tanya apakah akibat dalam tempoh pertelingkahan geopolitik global yang semakin meningkat atau kemungkinan perang yang paling teruk.

Rakyat Malaysia mungkin terlalu terperangkap dalam politik kaum dan perpecahan agama yang dijaja habis-habisan sebagai perebutan kuasa sejak kekacauan Sheraton Move. Ia memecut dengan pantas sehingga kita masih buta terhadap keperluan keselamatan makanan yang mendesak di negara ini.

Walaupun MITI dalam kenyataan medianya pada 30 Jan 2021 dengan bangganya mengumumkan “trend lebihan (perdagangan) yang berterusan selama 23 tahun berturut-turut sejak 1998”, teka-tekinya ialah mengapa rakyat kelas pekerja akhirnya membayar kenaikan harga untuk bekalan makanan dan menghadapi kekurangan berterusan?

Walaupun Malaysia sebagai “pengeluar dan pengeksport minyak sawit kedua terbesar di dunia selepas Indonesia (dan kami) pengeluaran minyak sawit (menganggap) 26 peratus daripada pengeluaran dunia dan 34 peratus daripada eksport dunia pada 2020” seperti yang dilaporkan oleh laman web rasmi Pentadbiran Perdagangan Antarabangsa, rakyat menderita akibat kos yang semakin meningkat untuk meletakkan makanan di atas meja.

Barangan makanan import

Walaupun pendapatan negara berjumlah RM1.240 trilion pada 2021 daripada jumlah eksport kami seperti yang dilaporkan oleh portal rasmi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade), rakyat Malaysia tidak dapat melihat subsidi yang bermakna untuk barangan makanan yang diimport.

Dan jangan kita lupa bahawa daripada pelbagai eksport keluar dari Malaysia, minyak sawit hanya memperoleh 5.2% daripada RM1.240 trilion yang dilaporkan pada 2021. Lebih daripada 80% pendapatan datang daripada bukan berasaskan pertanian / produk makanan.

Carta daripada Matrade

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Ronald Kiandee dalam perbahasan penggulungan Rang Undang-undang Perbekalan 2022 di Dewan Rakyat, memberi jaminan kepada rakyat Malaysia bahawa Kementeriannya telah “merangka strategi untuk memastikan bekalan makanan stabil, mengurangkan pergantungan kepada import”.

Tetapi menteri itu tidak menjelaskan mengapa sektor pertanian Malaysia, yang merupakan “salah satu tonggak ekonomi negara pada peringkat awal pembangunannya dengan bahagian 28.8 peratus pada tahun 1970” telah sepanjang beberapa dekad dan menjelang 2020 jatuh kepada “7.4 peratus kepada keseluruhan Sektor Dalam Negara Kasar (KDNK)”.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bahagian sektor Pertanian Malaysia kepada ekonomi adalah agak kecil berbanding negara jiran seperti Indonesia (13.7 peratus) dan Thailand (8.6 peratus).

Sektor pertanian

Portal rasmi Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) mungkin kelihatan paling meyakinkan dengan pembentangan fakta dalam laporannya bertarikh 26 Ogos 2021, tentang keadaan dan rancangan untuk industri tanaman, ternakan dan perikanan kita.

Tetapi apabila kita menyaksikan peningkatan jumlah rakyat dalam kumpulan B40 dan M40 membelah rambut untuk membayar nafkah harian mereka, kita perlu bertanya soalan yang jujur, menyakitkan dan sangat sukar.

Jika wabak kesihatan 2019 dijelaskan sebagai punca kepada kejatuhan kita dalam Nisbah Sara Diri (SSR), adakah kita percaya bahawa sebelum Covid-19 kita berjalan lancar dengan harga makanan dan matriks penawaran dan permintaan?

Jika prestasi sektor pertanian kita yang bergelut seperti yang dijelaskan oleh DOSM adalah disebabkan “kos bahan mentah yang lebih tinggi terutamanya untuk komoditi yang berkaitan dengan produk makanan” dan bahawa “selama sepuluh tahun yang lalu, indeks bahan makanan dan bahan mentah meningkat 24.4 peratus” dengan “Kebanyakan bahan makanan untuk haiwan diimport terutamanya dari Argentina, manakala untuk baja, adalah dari Kanada dan China”, maka apa yang berlaku kepada semua keupayaan pra dan segera selepas Merdeka dan pergantungan dalam pertanian tempatan, perikanan dan pembiakan ternakan yang berkembang pesat tanpa pembuatan. import baja dan makanan?

Jangan kita lupa bahawa kita keluar dari Perang Dunia II makan pucuk ubi rebus dan ikan sepat bakar sedangkan nasi adalah kemewahan yang ramai tidak mampu. Dan di manakah kita hari ini?

Kekurangan kentang goreng

Kekurangan kentang goreng baru-baru ini disebabkan rangkaian makanan segera yang menghadapi gangguan serius dalam bekalan kentangnya menyebabkan orang ramai bergolak di kalangan belia di seluruh negara.

Tertanya-tanya apa yang akan kita lakukan apabila rata-rata rakyat hanya boleh mempunyai ayam, daging, ikan, sayur-sayuran segar dan buah-buahan secara berjimat?

Adakah kecenderungan kita untuk keuntungan cepat dan pendapatan berlemak daripada cukai boleh dipersalahkan kerana pengabaian dalam pengeluaran keselamatan makanan tempatan sepanjang empat dekad yang lalu?

Walaupun agenda penswastaan ​​Mahathir Mohamad memacu sektor swasta pada kadar yang mengejutkan yang mencipta poket jutawan dan jumlah jutawan yang tidak diketahui, sebahagian besar penduduk telah tenggelam dalam perangkap sistemik dan saling berkait oleh orang tengah.

Walaupun pada tahun 1970-an kami mempunyai idea yang murni untuk melaksanakan sains pertanian sebagai mata pelajaran di sekolah dan juga menubuhkan sebuah kolej untuk melahirkan graduan dalam bidang sains pertanian dengan menjangkakan keperluan untuk berdikari dalam pengeluaran makanan dan ternakan, kami sebaliknya menyerah kalah. Semuanya kepada oligarki yang mengendalikan ladang kelapa sawit mega mengambil alih daripada baron-baron kayu yang telah memusnahkan tanah kita.

Sektor makanan

Jaminan kerajaan bahawa “usaha untuk meremajakan sektor pertanian berasaskan makanan melalui penggunaan teknologi akan dapat meningkatkan pengeluaran pertanian serta menangani isu pengangguran” berdering kosong. Persoalannya ialah mengapa kita tidak menangani masalah ini dalam beberapa dekad yang lalu?

Memandangkan bilangan penganggur di peringkat kebangsaan telah melepasi ambang pra-pandemi dan kekal tinggi pada 768, 700 setakat Jun 2021 (DOSM), kita perlu memastikan penggubal dasar dan pemimpin politik kita bertanggungjawab dalam menghadapi peningkatan pengangguran, tidak sepadan. kemahiran, orientasi eksport dengan mengorbankan sekuriti makanan tempatan, dan peningkatan permintaan untuk buruh asing yang murah.

Sememangnya sebarang penjelasan dan janji tidak akan memadamkan krisis keselamatan makanan yang semakin meruncing yang dihadapi oleh rakyat Malaysia. Kami telah membincangkannya. Editorial media yang bertanggungjawab telah menangani isu tersebut berulang kali. Netizen telah menulis dalam menyatakan kebimbangan mereka.

Tetapi semakin hari berlalu, rakyat Malaysia semakin sukar untuk meletakkan makanan yang baik, segar, berkhasiat dan seimbang di atas meja setiap hari.

Petani dan penternak semakin mencari dasar yang sentiasa berubah-ubah menggantikan tiada bantuan untuk terus kekal sebagai petani dan penternak.

Makanan mampu milik

Tanya mana-mana rakyat Malaysia jika dia mendapati harga makanan berpatutan. Tanya mana-mana keluarga jika mereka mampu untuk makan hasil ladang pilihan dan mempunyai daging, ikan dan ayam sekerap yang mereka inginkan.

Potensi krisis keselamatan makanan adalah dalam jawapan yang akan diperoleh daripada rakyat. Maklumlah kita tidak berada dalam situasi perang global. Kita tidak pun menghadapi konfrontasi langsung antara kuasa global. Pandemik kesihatan sudah cukup baik untuk mencatatkan keadaan yang sangat terdedah di Malaysia setakat keselamatan makanan, kemampuan dan kebergantungan pergi.

Jika kita tidak menganggap keperluan krisis sekuriti makanan Malaysia yang semakin meruncing sebagai memerlukan penilaian yang kritikal, nasional dan awam maka kita mesti bersedia untuk menghadapi kemungkinan-kemungkinan yang boleh menyebabkan pengabaian kita sendiri.

Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pandangan penulis/penyumbang dan tidak semestinya mewakili pandangan Malaysiakini.