Laporan A-G: Kelemahan yang dikenal pasti dalam pengurusan kemudahan sukan Melaka | Malaysia

Laporan A-G: Kelemahan yang dikenal pasti dalam pengurusan kemudahan sukan Melaka |  Malaysia


Auditor-General Datuk Nik Azman Nik Abdul Majid speaks during a press conference at Parliament, Kuala Lumpur October 28, 2021. ― Bernama pic

MELAKA, 27 Dis — Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2019 Siri 2, mengenai aktiviti agensi dan pengurusan syarikat kerajaan Melaka, yang dibentangkan di dewan undangan negeri hari ini, mengenal pasti beberapa kelemahan dalam pengurusan kemudahan sukan di negeri itu.

Ketua Audit Negara, Datuk Nik Azman Nik Abdul Majid berkata, antara kelemahan yang dikenal pasti ialah kemudahan sukan yang disediakan Lembaga Stadium Melaka (PSM) dan Majlis Sukan Melaka (MSNM) tidak mencapai objektifnya.

“Kita mengenal pasti sembilan kemudahan sukan yang diuruskan oleh PSM dan enam oleh MSNM untuk kegunaan atlet berprestasi tinggi, mengoptimumkan penggunaan kemudahan sukan untuk manfaat masyarakat dan melahirkan atlet bertaraf antarabangsa.

“Selain itu, penggunaan kemudahan sukan itu tidak dapat diukur kerana sasaran tidak ditetapkan,” katanya sambil menambah laporan itu juga boleh didapati di laman web https://www.audit.gov.my/ hari ini.

Laporan itu menyebut kemudahan sukan yang disediakan tidak digunakan sepenuhnya, dan terdapat kelemahan dalam aspek penyelenggaraan dan keselamatan yang menjejaskan penggunaan kemudahan sukan oleh atlet dan masyarakat.

“Bagaimanapun, prestasi atlet dalam kejohanan sukan utama adalah baik, dan boleh diukur melalui pencapaian Pelan Strategik MSNM 2015-2018,” katanya.

Laporan itu juga menyebut amalan tadbir urus korporat Pembangunan Pertanian Melaka Sdn Bhd (PPMSB), yang merupakan syarikat milik penuh Yayasan Melaka, juga tidak dilaksanakan sepenuhnya.

“Ini kerana tujuh daripada lapan amalan terbaik tadbir urus korporat tidak dilaksanakan sepenuhnya dan ia menjejaskan tahap kecekapan dan keberkesanan operasi harian syarikat.

“Ketiadaan prosedur operasi standard (SOP) kewangan turut menjejaskan pengurusan kewangan PPMSB, terutamanya dalam hal berkaitan pengurusan tunai, pengambilan tanah dan dokumentasi perbelanjaan. Kerugian terkumpul anak syarikat, jika tidak ditangani, juga boleh menjejaskan aliran tunai PPMSB,” katanya. — Bernama