‘Sebagai Menteri Belia dan Sukan, saya meluluskan reka bentuk itu,’ kata KJ

‘Sebagai Menteri Belia dan Sukan, saya meluluskan reka bentuk itu,’ kata KJ

SHAH ALAM – Bekas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata sepanjang tempoh perkhidmatannya, beliau meluluskan rekaan pakaian Malaysia pada Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017.

Dalam program podcast Luar Sekejap yang dihoskan bersama bekas Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan, Khairy dilihat menyarung jersi Malaysia dari Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017.

Iklan

Iklan

“Saya hanya berasa nostalgia hari ini, dan tiada sebab tertentu saya memakai baju ini. Ia mengingatkan saya pada Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 ke-29.

“Baju ini direka oleh Abstrax, sebuah syarikat rekaan tempatan, dan saya sangat menyukainya. Saya sebenarnya meluluskan rekaan baju ini sendiri,” katanya.

Selepas Khairy membuat kenyataan, Sharil bertanya kepadanya sama ada pilihannya untuk memakai jersi itu didorong oleh berita baru-baru ini atau peristiwa tertentu, yang mana Khairy menjawab secara negatif.

“Ini bermakna KJ selaku bekas menteri Belia dan Sukan telah meluluskan rekaan baju ini.

“Baiklah, itu sahaja yang kami mahu sebutkan,” kata Sharil.

Baru-baru ini dilancarkan pada 23 Jun semasa sambutan Hari Olimpik 2024 di The Exchange, TRX di Kuala Lumpur, pakaian seragam Olimpik Malaysia bertujuan untuk melambangkan usaha negara untuk pingat emas Olimpik pertamanya tetapi mendapat penolakan yang meluas.

Selain itu, Menteri Belia dan Sukan semasa Hannah Yeoh menjelaskan mengenai X bahawa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Majlis Sukan Negara (MSN) tidak mempunyai kawalan ke atas reka bentuk itu.

“Pakaian itu adalah di bawah tanggungjawab MOM (Majlis Olimpik Malaysia) dan merupakan kerjasama dengan Yonex, di luar bidang kuasa KBS dan MSN,” katanya dilaporkan.

Kenyataan Khairy baru-baru ini menambah tekanan kepada Hannah, berikutan langkahnya menjauhkan diri daripada pakaian kontroversi negara Olimpik Paris 2024.

Sementara itu, Setiausaha Agung MOM Datuk Mohd Nazifuddin Najib berkata pakaian itu dibangunkan di bawah beberapa kekangan termasuk had bajet daripada penaja.

Beliau menegaskan pakaian seragam itu dibiayai oleh penaja dan bukannya kerajaan.

“Kami terhad kepada apa yang boleh disediakan oleh penaja dalam bajet mereka. Memilih reka bentuk premium akan meningkatkan kos untuk penaja,” katanya.

Sementara itu, Ketua Misi (CDM) Datuk Hamidin Mohd Amin dilaporkan berkata MOM telah bersetuju dengan Yonex untuk menukar warna kepada emas bagi mencerminkan matlamat mereka untuk pingat emas.

“Ini sejajar dengan tema keseluruhan, dan Yonex percaya warna emas berpasangan dengan hitam. Namun, walaupun warnanya cantik tetapi kami tidak mendapat emas atau pingat, ia tidak berguna,” tambahnya.

Hamidin, yang juga timbalan presiden MOM, mengakui kritikan di media sosial berhubung rekaan pakaian rasmi itu. Beliau mencadangkan MOM mungkin membuka peluang kepada orang ramai untuk menyumbang reka bentuk mereka untuk Sukan Olimpik Los Angeles 2028.

Beliau turut mengakui adalah satu kesilapan menggunakan peragawati untuk mempamerkan pakaian rasmi kontinjen negara untuk Sukan Olimpik 2024.

Siaran Instagram oleh MOM pada 24 Jun, mendedahkan pakaian itu mendapat reaksi yang negatif.

Seorang pengguna secara terang-terangan memanggil pakaian seragam itu “hodoh” dan mempersoalkan proses kelulusan, manakala seorang lagi menyifatkan reka bentuk itu sebagai “peringkat sekolah” dan tidak sesuai untuk Sukan Olimpik.

Gesaan untuk reka bentuk semula adalah perkara biasa dengan sesetengah pihak bimbang pakaian semasa akan memalukan kontinjen negara.

Pelakon Awal Ashaari secara sinis mengulas posting tular itu, dengan menyatakan: “Kami mengenakan mereka (atlet Malaysia) dengan ini dan mengharapkan pingat emas sebagai balasan?”

Pengaruh media sosial kecergasan, Muhammad Khalish berkata: “Dan ini adalah foto rasmi untuk mengumumkan pakaian itu?”

Sementara itu, pengaruh media sosial Azfar Herisyam yang lebih dikenali sebagai Azfar Heri meluahkan rasa tidak puas hati terhadap rekaan tersebut, menambah rasa tidak puas hati.