Siri Fokus Stratum Bursa Malaysia-HLIB XVII Memperkukuh Strategi untuk Pertumbuhan Industri Semikonduktor

Siri Fokus Stratum Bursa Malaysia-HLIB XVII Memperkukuh Strategi untuk Pertumbuhan Industri Semikonduktor

Bursa Malaysia Berhad dan Hong Leong Investment Bank (HLIB) telah menjadi tuan rumah Edisi ke-17 Siri Fokus Stratum Bursa Malaysia-HLIB, platform untuk wacana industri bertemakan: “Semikonduktor: Cahaya di Hujung Terowong?”

Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) menyampaikan ucaptama pada acara yang diadakan di Bursa Malaysia, mengumpulkan pemimpin industri, pelabur dan pihak berkepentingan untuk menerokai landskap dan prospek semikonduktor global sekarang. industri. Perbincangan itu tepat pada masanya memandangkan pelancaran Strategi Semikonduktor Kebangsaan (NSS) baru-baru ini, yang menekankan kerelevanan dan kesegeraan topik yang ditangani.

Untuk memastikan pertumbuhan jangka panjang dan kemampanan dalam industri semikonduktor, Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengumumkan NSS pada Mei 2024. NSS bertujuan untuk menangani keperluan kritikal untuk mencari bakat, dengan melahirkan 60,000 jurutera berkemahiran tinggi dan menubuhkan Malaysia sebagai hab R&D global.

Industri semikonduktor global, pemacu kritikal kemajuan teknologi, bersedia untuk pemulihan yang ketara selepas turun naik baru-baru ini. Menurut Persatuan Industri Semikonduktor, jualan global dijangka meningkat dua digit pada 2024. Perangkaan Perdagangan Semikonduktor Dunia (WSTS) menyuarakan sentimen ini, mengunjurkan pertumbuhan tahunan sebanyak 16.0% pada 2024.

Lee Jim Leng, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Hong Leong Investment Bank dalam ucapan perasmiannya menegaskan bahawa Malaysia telah menemui dirinya di persimpangan strategik dalam landskap yang semakin berkembang ini. “Lanskap ekonomi global semasa memberikan peluang unik kepada Malaysia untuk mewujudkan dirinya sebagai hab pengeluaran utama. Dengan menarik pelaburan asing dan mewujudkan rantaian bekalan domestik yang berdaya tahan, Malaysia boleh memainkan peranan penting dalam memenuhi permintaan global bagi semikonduktor.”

“Kami komited untuk memanfaatkan kepakaran perbankan pelaburan kami untuk menghubungkan syarikat semikonduktor Malaysia yang menjanjikan dengan pasaran modal global. Ini akan memberikan mereka sumber yang mereka perlukan untuk mengembangkan operasi mereka dan memacu inovasi domestik,” tambah Lee.

Datuk Muhamad Umar Swift, Ketua Pegawai Eksekutif, Bursa Malaysia dalam ucapan penutupnya menekankan komitmen Bursa Malaysia untuk menyokong pertumbuhan industri. “Bursa Malaysia mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh pasaran yang cergas dan telus dalam menarik pelaburan jangka panjang.

“Dengan secara aktif memudahkan pelaburan ke dalam pemain semikonduktor tempatan kami, kami memupuk persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan dan inovasi. Ini seterusnya mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai destinasi menarik bagi pelabur global yang mencari pendedahan kepada prospek menarik dalam industri semikonduktor.”

Indeks Teknologi Bursa Malaysia yang terdiri daripada 48 juzuk dengan jumlah permodalan pasaran kira-kira RM90 bilion, terutamanya diterajui oleh syarikat semikonduktor, merupakan sektor berprestasi tinggi pada Mei 2024. Ia telah meningkat 18% tahun setakat ini, mencapai tahap tertinggi sejak April 2022. Terutamanya, minat pelabur dalam sektor ini terus meningkat selepas pengumuman NSS.

Dato’ Seri Wong Siew Hai, Presiden Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia (MSIA), mengulas lanjut mengenai prospek sektor itu. “Industri semikonduktor membentangkan banyak peluang menarik untuk Malaysia.

Permintaan global untuk teknologi canggih terus meningkat, dengan semakin banyak perniagaan di setiap sektor menjadi semakin bergantung kepada penyelesaian digital. Pertumbuhan eksponen ini mewujudkan persekitaran utama bagi Malaysia untuk menuntut semula kedudukannya sebagai pemain terkemuka dalam landskap semikonduktor global.”

Siri Fokus Stratum Bursa Malaysia-HLIB edisi ke-17 diakhiri dengan mesej optimistik yang menyuguhkan tentang masa depan industri semikonduktor Malaysia. Dengan memanfaatkan kelebihan strategiknya, menerima inovasi, dan memupuk persekitaran kolaboratif, Malaysia bersedia untuk mengukuhkan kedudukannya dalam industri penting ini.