Kairous Capital untuk menubuhkan Majlis Kerjasama Digital Malaysia-China, dana pembangunan untuk melabur di kedua-dua negara

Kairous Capital untuk menubuhkan Majlis Kerjasama Digital Malaysia-China, dana pembangunan untuk melabur di kedua-dua negara

Firma modal teroka yang beribu pejabat di Malaysia Kairous Capital mengumumkan pemeteraian dua Memorandum Persefahaman (MoU) berasingan untuk merasmikan penubuhan Majlis Kerjasama Digital Malaysia-China (MCDCC) dan Dana Kerjasama & Pembangunan Digital Malaysia-China dengan Kumpulan Digital Way, dan Kumpulan Jalan Sutera China di Forum Perniagaan Malaysia-China yang diadakan di Beijing, China.

“Objektif utama MCDCC adalah untuk memudahkan kerjasama rentas sempadan jangka panjang antara syarikat Malaysia dan China dalam bidang teknologi dan inovasi,” kata Kairous Capital dalam siaran Linkedin pada Isnin.

Bersempena dengan ini, MCDCC turut mengumumkan penubuhan Dana Kerjasama & Pembangunan Digital Malaysia-China untuk melabur sehingga MYR1 bilion ($226.28 juta) dalam sektor teknologi digital, termasuk aplikasi digital, data besar industri, teknologi pembuatan termaju, teknologi perindustrian, dan sektor lain di Malaysia dan China.

Kairous Capital diwakili oleh Rakan Kongsi Urusannya Joseph Lee pada majlis menandatangani perjanjian pada hari Sabtu (1 Apr).

Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Zafrul Aziz; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang, Menteri Luar Negeri Zambry Abdul Kadir, Menteri Pengangkutan Anthony Loke, Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming, dan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Tiong King Sing.

Kairous Capital ditubuhkan oleh pasukan profesional pelaburan yang secara kolektif mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman pelaburan dalam ruang modal teroka dan ekuiti persendirian di seluruh Greater China dan rantau ASEAN.

Firma itu melabur dengan strategi rentas sempadan dalam fikiran dan bertindak sebagai pelabur kewangan serta rakan kongsi rentas sempadan untuk penerima pelaburannya. Tesis pelaburan utama Kairous Capital adalah untuk melabur dalam syarikat teknologi China dan mengeksport teknologi dan kepakaran mereka dari China ke Asia Tenggara. Firma itu juga melabur dalam syarikat teknologi Asia Tenggara dengan merujuk kepada model perniagaan terbukti dan strategi unicorn teknologi di China.

Kairous Capital ialah pelabur dalam TechNode Global.

Malaysia memperoleh komitmen pelaburan bernilai $38.4B daripada China, kata PM Anwar