Teksi Baidu yang memandu sendiri US $ 5 melanda taman Beijing dalam pemanasan Olimpik

Teksi Baidu yang memandu sendiri US $ 5 melanda taman Beijing dalam pemanasan Olimpik

Sebuah teksi memandu sendiri Baidu dilihat di jalan-jalan di Beijing. (Gambar Facebook / Baidu.inc)

BEIJING: Baidu, syarikat teknologi China yang terkenal dengan mesin pencari, telah lulus ujian pemandunya dan akan melancarkan perkhidmatan teksi autonomi kepada orang ramai pada hujung minggu ini dalam perkhidmatan memandu sendiri berbayar pertama di China tanpa siapa pun di belakang roda.

Robotaksis akan dipantau dari jauh dan sokongan akan tersedia sekiranya berlaku kecemasan. Walaupun tidak ada pemandu, kenderaan akan dikendalikan dengan anggota servis di tempat duduk penumpang.

Penumpang akan mengesahkan keadaan pengenalan dan kesihatan mereka pada aplikasi telefon pintar sebelum masuk, yang tidak akan mula bergerak sehingga penumpang mengikat tali pinggang keledar mereka.

Perkhidmatan Apollo Go akan tersedia mulai hari Ahad di Shougang Park di pinggiran Beijing – salah satu tempat Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022.

“Memperkenalkan perkhidmatan tanpa pemandu adalah tahap yang sangat diperlukan untuk pengkomersialan pemanduan autonomi,” kata Wang Yunpeng, naib presiden dan pengurus besar teknologi pemanduan autonomi di Baidu, dalam satu pernyataan.

“Pengkomersialan pemanduan autonomi dapat mengurangkan kesesakan secara berkesan dan membantu mencapai puncak pelepasan karbon dioksida dan mencapai peneutralan karbon di China.”

Teksi akan mengambil dan menurunkan penumpang di lapan perhentian, yang meliputi kawasan seluas 2.7 kilometer persegi, termasuk hotel, kafe dan tempat letak kereta. Semasa Sukan 2022, robotaxis akan tersedia untuk menyediakan perkhidmatan ulang-alik untuk atlet dan kakitangan, kata syarikat itu.

Perkhidmatan ini akan menggunakan armada sekitar 10 kenderaan, yang dibangunkan berdasarkan kereta penumpang Hongqi dari syarikat automotif FAW, dengan penglibatan Baidu.

Untuk memikat orang ramai untuk menggunakan perkhidmatan 30 yuan (US $ 4,60), baucar bernilai 40 yuan untuk kemudahan akan ditawarkan kepada penumpang selepas perjalanan mereka.

Dilancarkan pada tahun 2017, platform terbuka Apollo Baidu telah memimpin usaha China untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi dengan sokongan pemerintah. Rangkaiannya merangkumi pembuat kenderaan terkemuka dari AS, Jepun dan Eropah, serta pembuat chip NXP Semiconductors dan lain-lain.

Tujuannya adalah untuk memiliki 1 juta kenderaan yang dilengkapi dengan teknologi Apollo dalam tiga hingga lima tahun.

Baidu juga bekerjasama dengan Zhejiang Geely Holding Group untuk membina dan menjual kenderaan elektrik yang menampilkan teknologi pemanduan autonomi. Duo ini melabur 50 bilion yuan selama lima tahun, dengan rancangan untuk melepaskan kenderaan baru dalam masa tiga tahun, menurut media China.