Dalam perutusan Raya, Taib menggesa orang S’wakians untuk fokus pada kemajuan negara bukan agenda politik peribadi

Dalam perutusan Raya, Taib menggesa orang S’wakians untuk fokus pada kemajuan negara bukan agenda politik peribadi

Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud and his wife, Toh Puan Datuk Patinggi Raghad Kurdi Taib.

KUCHING (May 12): Sarawakians should put aside petty matters, particularly their personal agenda and group interests, in their politics, said the Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud.

Menyatakan bahawa mereka akan menghadapi pilihan raya negeri ke-12, dia mengatakan dalam perutusan Hari Raya Aidilfitri bahawa orang-orang Sarawak harus menumpukan perhatian pada kemajuan sosio-ekonomi untuk kepentingan semua rakyat.

“Politik kita harus dipisahkan dari perkara-perkara remeh terutama yang berkaitan dengan agenda peribadi dan kepentingan kumpulan.

“Apa yang paling penting adalah bahawa ia mesti mempunyai tujuan untuk menghasilkan pembangunan yang lebih adil dan saksama yang bermanfaat bagi masyarakat tanpa mengira bangsa dan kepercayaan agama dan perbezaan lain,” katanya.

Dewan Undangan Negeri Sarawak akan tamat pada 6 Jun tahun ini tetapi kerana keadaan Darurat Covid-19 kebangsaan, tidak jelas kapan pemilihan negeri dapat diadakan.

Taib berkata, rakyat Sarawak mesti menumpukan perhatian kepada pembangunan sosio-ekonomi untuk memartabatkan negeri ini selaras dengan agenda nasional untuk mencapai status berpendapatan tinggi dan maju menjelang tahun 2030.

Katanya, kerajaan Sarawak melaksanakan rancangan pembangunan jangka panjang yang dikenali sebagai Pelan Transformasi Sosio-Ekonomi Sarawak (SETP) yang dimulakan dengan pelaksanaan Rancangan Malaysia ke-11.

“SETP, yang akan dilaksanakan selama 25 tahun dari 2016 hingga 2030, bertujuan untuk mempercepat pertumbuhan pendapatan serta merapatkan jurang pendapatan di kalangan masyarakat.

“Ini juga menekankan pada upaya untuk menciptakan peluang untuk membangun ekonomi berpendapatan tinggi dengan sumber daya yang ada dan bukan hanya untuk meningkatkan industri yang ada,” katanya.

Kepala Negara mengatakan demikian, pelaburan sektor swasta akan terus didorong sebagai pemacu utama pengembangan industri baru di sektor selain industri minyak.

“Pemerintah akan memainkan peranannya sebagai pemacu untuk mencari potensi baru dalam proses perindustrian ekonomi negara menjelang 2020 dan seterusnya,” tambahnya.

Katanya, Sarawak harus terus berusaha meningkatkan produk domestik kasar (KDNK) yang kini berjumlah RM121,814 dan pendapatan per kapita rata-rata RM44,990.

Dia juga mengatakan bahawa pemerintah negeri telah berjaya menurunkan kadar kemiskinan menjadi kurang dari tiga persen.

“Kita harus bangga dengan cara pemerintahan kita menguruskan kewangan negara. Penyata Kewangan Negeri telah diberikan ‘sijil bersih’ oleh Akauntan Awam selama 15 tahun berturut-turut.

“Ekonomi Sarawak, yang pada suatu masa hanya RM4,000 per kapita, sejak itu melonjak lebih dari sepuluh kali lipat menjadi lebih dari RM40,000.

“Kita harus bangga dengan kemampuan kita untuk mencapai tahap pengembangan dan kemajuan yang sangat menggembirakan sebagai hasil dari kemampuan kita untuk menjaga hubungan yang sangat baik dan bersatu antara orang-orang kita dari pelbagai etnik, agama dan latar belakang,” katanya.

Taib optimis bahawa sokongan padu rakyat akan berterusan bagi kerajaan di bawah kepemimpinan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg untuk meneruskan perjuangan mencapai status negara maju dengan ekonomi berpendapatan tinggi.

“Saya percaya bahawa Datuk Patinggi Abang Johari akan meneruskan usahanya untuk meningkatkan kesejahteraan yang telah kita capai untuk merealisasikan impian Sarawak menjadi negeri paling maju pada tahun 2030.

“Dengan kejayaan seperti itu, Sarawak akan dapat menyediakan peluang pekerjaan dengan pendapatan tinggi dan lumayan bukan hanya untuk rakyat Sarawak tetapi juga rakyat Malaysia secara keseluruhan,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan sentiasa berusaha yang terbaik dalam hal pembangunan Sarawak dan rakyatnya.

“Oleh karena itu, pemerintah selalu terus berusaha untuk mengubah kawasan pedesaan di negeri ini melalui penyediaan infrastruktur dasar seperti jalan raya, bekalan air, elektrik, dan kemudahan kesihatan dan pendidikan.

“Kemudahan asas ini diperlukan untuk menarik aktiviti ekonomi seperti industri berasaskan argo, perladangan komersial dan pelancongan,” katanya.

Di samping itu, katanya, pemerintah juga telah merencanakan pengembangan beberapa Pusat Pertumbuhan Luar Bandar (RGC) sebagai salah satu strategi untuk memperkuat transformasi luar bandar.

“Dalam konteks ini, penyediaan fasilitas dasar di setiap RGC sangat diperlukan untuk mendukung kegiatan ekonomi dan meningkatkan kualitas hidup rakyat.

“Langkah ini pasti akan memberi kesan positif kepada masyarakat setempat dari segi peluang perniagaan dan pekerjaan,” katanya, sambil menyatakan keyakinan bahawa transformasi luar bandar akan merapatkan jurang pembangunan antara bandar dan luar bandar.

Mendesak masyarakat untuk mematuhi peraturan yang telah diberlakukan untuk membendung penyebaran Covid-19, Taib mengatakan pandemi global telah mempengaruhi semua orang dan mengubah cara orang berinteraksi satu sama lain.

“Walaupun begitu, kita masih dapat merayakan Hari Raya Aidilfitri dalam suasana yang tenang walaupun suasananya sangat berbeza dengan yang biasa kita alami.

Katanya, Hari Raya Aidilfitri di Sarawak disambut oleh semua kaum di negeri ini dan bukan hanya oleh satu komuniti sahaja.

“Ini sangat sesuai bagi kita di negeri ini yang telah lama merayakan perayaan ini dengan kaum lain untuk membolehkan kita memperbaharui hubungan sosial kita dengan keluarga, rakan dan saudara kita.

“Kita harus bangga dengan kedamaian dan keharmonian yang kita nikmati hari ini sebagai hasil toleransi dan semangat saling percaya di antara masyarakat berbilang kaum, budaya dan agama.

“Keunikan ini adalah kekuatan Sarawak yang menjadi tonggak perpaduan dan kestabilan politik di negeri ini dan harus terus dipelihara untuk generasi akan datang,” katanya.

Dia berharap dapat melihat bahawa suasana rakyat Sarawak yang bersatu dan harmoni akan terus kukuh.

Taib berkata, Hari Raya Aidilfitri adalah masa bagi umat Islam untuk mengingati semua pahala dan pertolongan yang diberikan oleh Allah kepada mereka untuk menghadapi pelbagai cabaran dalam hidup.

“Kita harus bersyukur atas apa yang telah kita capai sebagai hasil dedikasi dan usaha selama setahun yang lalu,” katanya.

Facebook
Utusan
Twitter
WhatsApp
E-mel
Cetak