Syarikat induk Malaysia Airlines melancarkan pelan keberlanjutan, bertujuan untuk mengurangkan pelepasan CO2 sebanyak 25 juta tan

SEPANG (12 April): Syarikat induk Malaysia Airlines Bhd Malaysia Aviation Group (MAG) hari ini menyatakan ia bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida (CO2) sebanyak 25 juta tan pada tahun 2021 dan mencapai 50% penggunaan bahan biodegradasi untuk operasi dalam penerbangan berdasarkan Pelan Pembangunan Kelestarian MAG, yang berharap dapat mempromosikan pembangunan sosio-ekonomi dan mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini kepada wartawan yang merangkumi pelancaran Pelan Pembangunan Kelestarian MAG di sini, MAG mengatakan ia juga merancang untuk membuang 50% sampah darat dan dalam penerbangan dikitar semula dan dikitar semula menjelang 2025 dan seterusnya.

“Dengan 66 inisiatif yang sudah ada dalam berbagai tahap pelaksanaan di 23 hal keberlanjutan dari lima bidang fokus utama, yaitu ekonomi, pemerintahan, keselamatan dan keamanan, alam sekitar dan sosial, cetak biru juga akan berfungsi sebagai pemacu untuk mempercepat dan mendukung inisiatif ini ke masa depan , ”Kata MAG.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan MAG Kapten Izham Ismail dalam ucapannya sempena pelancaran rangka kerja hari ini bahawa ketika MAG melihat masa depan, kelestarian menjadi tonggak kritikal dalam strategi perniagaan jangka panjang kumpulan itu ketika MAG berusaha menuju lebih cerah, lebih hijau dan masa depan yang lebih bahagia, dengan digitalisasi bertindak sebagai pemecut.

Sebelum mengembangkan cetak biru keberlanjutan, MAG telah menggariskan kebijakan keberlanjutannya, yang menekankan komitmennya untuk menciptakan nilai bagi para pemangku kepentingan dengan cara yang bertanggung jawab, telus dan menghormati hak semua, menurut Izham.

“Pendekatan kami adalah berdasarkan risiko dan materialiti dan berlaku di seluruh organisasi dan semua aset yang kami uruskan. Kami komited untuk menyediakan penyelesaian perjalanan penerbangan yang selamat dan berkesan, sebagai tindak balas kepada pertumbuhan global yang berterusan dalam beberapa dekad yang akan datang.

“Dalam persekitaran perniagaan di mana kadar pertumbuhan jumlah penumpang yang tinggi mendorong pengembangan armada, kami berusaha untuk terus meningkatkan keselamatan dan keselamatan, kecekapan tenaga dan prestasi persekitaran kami.

“Dari sana, cetak biru kami dirancang untuk merangkumi semua aspek, merangkumi faktor persekitaran, sosial, keselamatan, tadbir urus dan ekonomi, sesuai dengan Agenda Pembangunan Bangsa Bersatu, dengan mempertimbangkan beberapa tujuan pembangunan lestari,” katanya.

Khazanah Nasional Bhd — Malaysia’s sovereign wealth fund — via MAG wholly owns Malaysia Airlines.

Sebagai pemegang saham tunggal MAG, Khazanah mengatakan dalam satu kenyataan pada 4 Mac 2021, pihaknya terus memberikan sokongan penuh dan kerjasama erat dalam usaha komprehensif untuk memastikan kelangsungan syarikat penerbangan nasional pasca wabak Covid-19.

“Melangkah ke depan, MAG akan fokus bekerja sama dengan pemerintah dan pihak berkepentingan untuk memulakan perjalanan udara dan mempromosikan pemulihan industri, serta meneruskan pemuliharaan tunai sambil menangkap pemulihan permintaan sebagai sebahagian daripada penyusunan semula dalamannya,” kata Khazanah.

Baca juga:
Syarikat induk Malaysia Airlines yakin akan hari yang lebih baik dalam penyusunan semula, vaksinasi Covid-19