Tubuhkan pasukan petugas khas untuk kes yang belum diselesaikan seperti Teoh Beng Hock selain kes kematian anggota bomba Adib, DAP memberitahu Putrajaya | Malaysia

Tubuhkan pasukan petugas khas untuk kes yang belum diselesaikan seperti Teoh Beng Hock selain kes kematian anggota bomba Adib, DAP memberitahu Putrajaya |  Malaysia


Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, harus ada pasukan petugas khas yang ditubuhkan untuk kematian ‘yang belum diselesaikan’ dalam kes tahanan. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 10 Okt – Anggota parlimen DAP hari ini meminta pasukan petugas khas ditubuhkan untuk kematian ‘tidak dapat diselesaikan’ lain dalam kes tahanan.

Setiausaha Jeneral Parti Lim Guan Eng mengatakan ini merujuk kepada pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Yaakob mengenai pasukan petugas khas dengan tujuan meneliti kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

“Harus ada juga pasukan petugas khusus terhadap Teoh Beng Hock dan kematian tahanan polis lain serta prestasi Peguam Negara sekarang untuk memastikan bahawa pembentukan pasukan petugas khas bukan mengenai politik balas dendam tetapi untuk memastikan bahawa keadilan bukan sahaja dilakukan tetapi dilihat dapat dilakukan.

“DAP tidak keberatan terhadap pasukan petugas khas yang diumumkan oleh Perdana Menteri untuk meneliti kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim yang tidak dapat diselesaikan, yang merupakan pengakuan terbuka terhadap kegagalan oleh kerajaan Persekutuan,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Dia juga mengatakan bahawa pemimpin kerajaan sekarang, yang pernah menuduh Pakatan Harapan (PH) tidak menangkap ‘pembunuh’ dan mendakwa mereka di mahkamah, nampaknya telah kehilangan minat terhadap kes Adib selama 20 bulan terakhir.

“Hanya sampai mereka diingatkan oleh anggota parlimen PH berulang kali tentang janji mereka terhadap Adib, pemerintah memutuskan taktik penundaan ini untuk menubuhkan pasukan petugas khusus pada Adib.

“Sekiranya ada pasukan petugas khusus di Adib, mengapa tidak ada pasukan petugas khusus terhadap Teoh Beng Hock dan kematian tahanan polis yang lain?

“Ada keperluan untuk mencari keadilan bagi mereka yang kehilangan nyawa ketika ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia atau polis. Setiap kehidupan sangat berharga, ”tambah Lim.

Selanjutnya, Lim mengatakan jika kerajaan mengerahkan pasukan petugas khas untuk menyiasat mantan jaksa agung Tan Sri Tommy Thomas mengenai tuduhannya mengenai penyalahgunaan dan campur tangan kehakiman, semestinya ada pasukan petugas khas ke atas Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun sekarang. peranan.

“Idrus menarik kontroversi mengenai menjatuhkan tuduhan rasuah dan penyalahgunaan kuasa beberapa ahli politik yang menyokong kerajaan Persekutuan sekarang.

“Idrus juga bertentangan dengan keinginan Raja dalam mempertikaikan perintahnya agar Parlimen mengadakan mesyuarat dan bahawa Pengisytiharan Darurat harus diperdebatkan dan diputuskan di Parlimen.

“Kesalahan ini sama seriusnya dan harus layak dilakukan penyelidikan pasukan petugas khas yang diketuai oleh mantan Ketua Hakim,” kata Lim.

Begitu juga, Pengerusi Biro Undang-Undang Nasional DAP, Ramkarpal Singh, mengatakan pengumuman oleh Perdana Menteri bahawa tiga pasukan petugas akan ditubuhkan untuk meneliti kes pemadam kebakaran Adib, tuduhan bekas AG dalam otobiografinya dan Pulau Batu Puteh baru-baru ini tetapi dia mesti menjelaskan mengapa kes lain yang tidak dapat diselesaikan tidak diperlakukan dengan cara yang sama.

“Salah satu kes seperti itu adalah Teoh yang meninggal secara misterius pada tahun 2009.

“Meskipun ditemukan oleh Mahkamah Rayuan bahwa kematian Teoh yang tidak tepat waktu adalah ‘akibat atau yang dipercepat oleh tindakan tidak sah atau tindakan orang yang tidak diketahui, termasuk pegawai SPRM’, siasatan masih belum selesai walaupun dengan penubuhannya daripada tiga pasukan petugas pada 2012, 2014 dan 2018.

“Ini menimbulkan pertanyaan serius mengenai keberkesanan pasukan petugas tersebut, kerana tentunya penyiasatan mengenai perkara itu seharusnya selesai setelah 12 tahun,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ramkarpal berkata mereka yang bertanggungjawab atas kematian Teoh mesti didakwa dengan sewajarnya dan keluarganya akan mengemukakan saman dalam waktu dekat di Mahkamah Tinggi memaksa polis untuk menyelesaikan siasatan mereka kerana sudah pasti bahawa 12 tahun pastinya merupakan masa yang tidak masuk akal untuk membuat kesimpulan yang sama.

“Ismail Sabri juga harus menjelaskan mengapa tidak ada kesimpulan dalam penyiasatan Altantuya Shaariibuu yang dibunuh pada tahun 2005.

“Walaupun pelaku sebenarnya telah disabitkan, dalang di sebalik pembunuhan itu masih belum diketahui.

“Karena jelas bahwa pelaku tersebut tidak memiliki motif untuk membunuh Altantuya, kegagalan mengidentifikasi dan mendakwa dalang telah menimbulkan persepsi bahawa ada penyembunyian, yang tidak dapat dibiarkan terus berlanjut,” katanya.

Dia mengulangi bahawa kes Teoh dan Altantuya harus diselesaikan dan masih harus dilihat apakah pemerintah hari ini mempunyai kemahuan politik untuk melakukannya kerana mesti ada akhir dan penutupan bagi keluarga.

“Penubuhan pasukan petugas semuanya baik dan baik tetapi adakah mereka akan membuahkan hasil adalah perkara lain.

“Dalam keadaan seperti itu, saya meminta PM untuk mengumumkan langkah-langkah yang ingin diambil pemerintah untuk menyelesaikan kedua-dua kes ini dengan segera, jika tidak, persepsi akan ditutup-tutupi,” kata Ramkarpal.

Semalam, Ismail Sabri mengatakan Kabinet telah bersetuju untuk menubuhkan pasukan petugas khas untuk melakukan kajian awal sebelum tindakan selanjutnya diambil terhadap dakwaan bekas Peguam Negara (AG) Tan Sri Tommy Thomas dalam bukunya My Story: Justice in belantara.

Dia mengatakan pasukan petugas akan dipengerusikan oleh bekas ketua hakim yang akan dilantik tidak lama lagi.

Dia mengatakan, pasukan petugas khas yang dicadangkan, antara lain, akan memberi tumpuan untuk menyiasat dakwaan Tommy mengenai penyalahgunaan kuasa dalam pelantikan hakim.

Pasukan itu juga akan menyiasat dakwaan campur tangan eksekutif dalam badan kehakiman, pendakwaan terpilih dan politik serta pelanggaran sumpah rahsia.