Gandhi dari India akan merayu terhadap sabitan fitnah atas ‘pelbagai alasan’

Gandhi dari India akan merayu terhadap sabitan fitnah atas ‘pelbagai alasan’

Pemimpin pembangkang India, Rahul Gandhi pada Isnin akan membuat rayuan terhadap sabitannya kerana memfitnah, kata peguamnya, dengan harapan untuk membatalkan penghakiman yang menyebabkan dia dipecat daripada parlimen setahun sebelum pilihan raya umum tiba.

Gandhi, 52, didapati bersalah memfitnah bulan lalu dalam kes yang dibawa oleh ahli parlimen negeri daripada Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi selepas komen yang dibuat Gandhi dalam ucapan 2019 dianggap menghina perdana menteri dan orang lain. bernama Modi.

Gandhi, keturunan dinasti yang telah memberi India tiga perdana menteri, telah dibenarkan ikat jamin dan hukuman penjara dua tahun digantung selama 30 hari membolehkannya merayu di mahkamah yang lebih tinggi.

“Gandhi akan mencabar perintah sabitan atas pelbagai alasan,” peguamnya, Kirit Panwala, memberitahu Reuters di bandar Surat di negeri barat Gujarat di mana rayuan akan didengar.

Gandhi berada di tengah-tengah politik pembangkang dan sasaran utama BJP Modi walaupun parti Kongres Gandhi adalah bayangan bekas dirinya dan BJP nampaknya akan mendominasi pilihan raya umum akan datang, yang dijadualkan pada pertengahan tahun depan.

Ahli politik pembangkang berkata perbicaraannya dan kehilangan kelayakannya daripada parlimen adalah contoh terbaru taktik kuat kerajaan, berikutan pelbagai siasatan dan masalah undang-undang yang dihadapi oleh beberapa ahli pembangkang baru-baru ini.

Pemimpin BJP menolak itu dan mengatakan kes Gandhi mewakili keangkuhan parti Kongres dan kesediaannya untuk menyakiti bahagian masyarakat untuk menyelesaikan masalah politik dengan perdana menteri.

Keyakinan Gandhi bergantung pada komen yang dibuatnya semasa berkempen menjelang pilihan raya umum yang lalu, di mana Modi kembali berkuasa, apabila dia merujuk kepada dua ahli perniagaan buruan, kedua-duanya bermarga Modi dan bertanya: “Bagaimana mungkin semua pencuri mempunyai nama Modi?”

Mahkamah memutuskan dia telah memfitnah semua orang dengan nama itu tetapi peguamnya berkata Gandhi merujuk kepada Modi dan dua ahli perniagaan itu semasa bercakap tentang tuduhan rasuah peringkat tinggi.

“Ucapan 2019 tidak bertujuan untuk memfitnah berjuta-juta orang yang mempunyai nama keluarga Modi,” kata Panwala.

Beliau berkata rayuan itu juga akan menyerlahkan apa yang disebutnya sebagai kesalahan prosedur dalam perbicaraan.