Kementerian Pengajian Tinggi: Pelajar untuk tetap berada di lokasi mereka sekarang, pelajaran untuk terus dalam talian | Malaysia

Seorang pelajar menghadiri kelas dalam talian dari rumah semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) di Petaling Jaya pada 26 Januari 2021. - Gambar oleh Miera Zulyana
Seorang pelajar menghadiri kelas dalam talian dari rumah semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) di Petaling Jaya pada 26 Januari 2021. – Gambar oleh Miera Zulyana

Ikuti kami di Instagram dan melanggan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 31 Mei – Kementerian pengajian tinggi menggesa semua pelajar institusi pengajian tinggi untuk tetap berada di lokasi mereka sekarang.

Kementerian juga menggalakkan semua pengajaran dan pembelajaran dijalankan secara dalam talian.

“Pelajar yang sudah berada di kampus akan tetap berada di kampus.

“Pelajar yang belum kembali ke kampus akan menghentikan sebarang pergerakan sehingga tarikh diumumkan kemudian.

“Pelajar harus berada di tempat masing-masing dan meneruskan pelajaran dalam talian,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan hari ini.

Kementerian juga mengatakan bahawa semua pelajar mesti tinggal di kampus dan hanya akan dibenarkan keluar dari kampus dengan kebenaran pengurusan IPT masing-masing mengikut prosedur operasi standard (SOP).

Ia juga mengingatkan pelajar bahawa semua aktiviti yang melibatkan kehadiran secara fizikal dilarang.

Bagi pelajaran yang melibatkan penggunaan makmal dan peralatan, mereka hanya akan dibenarkan untuk penggunaan individu dan dengan izin ketua jabatan mengikuti SOP yang ketat.

“Pengurusan IPT bertanggungjawab untuk memastikan bahawa SOP dipatuhi oleh semua pelajar.

“Bagi pelajar di luar kampus yang terlibat dengan kegiatan penyelidikan dan memerlukan penggunaan makmal, mereka dapat meminta izin dari pihak pengurusan IPT untuk memasuki premis kampus,” tambah kementerian itu.

Bagi staf akademik, semuanya bekerja dari rumah.

“Kehadiran di pejabat hanya akan dibenarkan untuk pekerjaan yang tidak dapat dilakukan di rumah.

“Tidak lebih daripada 20 peratus staf akademik dan bukan akademik diizinkan hadir di IPT masing-masing dan maksimum empat jam.

“Kakitangan akademik dan bukan akademik tidak dibenarkan berada di pejabat mereka melainkan mereka memerlukan kemudahan tertentu dan harus membuat permintaan rasmi,” kata kementerian itu.

Bagi perjumpaan, semuanya mesti dilakukan secara dalam talian.

Semua aktiviti kelab, persatuan dan kumpulan kokurikulum tidak akan dibenarkan.

Ini berlaku untuk aktiviti sosial, keagamaan, ekonomi, sukan dan rekreasi.

“Hanya aktiviti sukan dan rekreasi individu yang dibenarkan dan terhad untuk berjoging dan bersenam dan mesti ada jarak fizikal sekurang-kurangnya dua hingga tiga meter,” kata kementerian itu.

Kemudahan lain seperti bank, farmasi, kedai runcit, dobi dan kafetaria dibenarkan beroperasi mengikut SOP dan waktu operasi yang dibenarkan oleh kerajaan.

“Hanya makanan yang dibungkus akan disajikan di kantin,” kata kementerian itu.

Garis panduan ini akan berkuatkuasa sepanjang masa penutupan dari 1-14 Jun.