SME Bank mencapai sasaran kewangan untuk 2020 di tengah-tengah perubahan

KUALA LUMPUR (31 Mei): Menyerahkan mandat kewangan dan menerapkan digitalisasi adalah penyumbang utama kepada kejayaan prestasi SME Bank tahun lalu di tengah-tengah perubahan yang luar biasa.

Pengerusi Datuk Seri Nazir Ariff berkata, bank itu memulakan 2020 pada momentum positif ketika memajukan transformasinya menjadi institusi kewangan pembangunan digital dan berpusatkan pelanggan (DFI).

“Walaupun menghadapi banyak tantangan, SME Bank berjaya mencapai sasaran finansialnya, setelah menyetujui pembiayaan sebanyak RM2.8 bilion kepada 2.030 perusahaan kecil dan sederhana (UKM) sepanjang tahun ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, dari jumlah pembiayaan yang disetujui, 50.4% adalah untuk UKM kategori kecil dan 36.6% adalah untuk pengusaha sederhana.

“Tiga sektor teratas yang menerima kelulusan adalah perdagangan borong dan runcit serta restoran dan hotel pada 26.7%, pembinaan pada 17.3%, dan pembuatan pada 16.8%,” kata Nazir.

Bank mencatatkan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM134.8 juta untuk tahun kewangan 2020 berbanding dengan RM213.9 juta pada tahun 2019.

Presiden dan ketua pegawai eksekutif Kumpulan, Aria Putera Ismail berkata, penyambungan moratorium yang disasarkan oleh SME Bank di bawah program pelepasan PKS memberi manfaat kepada 3,084 pelanggan yang layak dengan jumlah nilai pembiayaan sebanyak RM4.1 bilion.

Selain fokus pada mendukung UKM untuk tetap bertahan, katanya, bank terus memainkan peranannya dalam mewujudkan aspirasi pemerintah melalui peruntukan Belanjawan 2020.

Bank itu memperuntukkan dana sebanyak RM200 juta untuk MySMELady, sebuah kemudahan pembiayaan yang dirancang untuk memperkasakan usahawan wanita dalam mengembangkan perniagaan mereka.

“Pada 31 Desember 2020, sembilan pengusaha telah menerima kelulusan pembiayaan bernilai RM7.9 juta,” katanya.

Selain itu, unit milik penuhnya, Pusat Pengembangan dan Penyelidikan Usahawan Sdn Bhd (CEDAR), terus menyediakan program pengembangan dan bimbingan usahawan yang unik dan berkesan, walaupun hampir, kepada berbagai tahap UKM sepanjang tahun, kata Aria.

“Pada tahun 2020, CEDAR telah mengadakan 1.251 program bimbingan dan latihan yang melibatkan 13.674 usahawan,” katanya.

Di samping itu, Aria mengatakan SME Bank berusaha untuk mencipta juara serantau di kalangan PKS Bumiputera melalui skim pembiayaan Jaguh Serantau dengan dana yang diperuntukkan sebanyak RM300 juta selama dua tahun, dari tahun 2020 hingga 2021.

Bank telah meluluskan pembiayaan berjumlah RM23.5 juta pada 31 Disember 2020 di bawah skim ini.

Komitmen SME Bank untuk membantu UKM untuk berkembang dan terus berdaya saing telah diakui di peringkat antarabangsa oleh Persatuan Institusi Pembiayaan Pembangunan di Asia dan Pasifik (ADFIAP).

Bank itu juga menerima Anugerah Khas untuk Pembiayaan Tenaga Lestari untuk kategori DFI pada Anugerah Tenaga Nasional 2020.

Penghargaan adalah untuk sokongan bank dalam memfasilitasi UKM ke dalam sektor teknologi hijau melalui Skim Pembiayaan Teknologi Hijau Malaysia, serta bantuan pembiayaan lain.