Matlamat keajaiban Piala Malaysia Tae-Su mendapat perhatian global

Matlamat keajaiban Piala Malaysia Tae-Su mendapat perhatian global

KUALA LUMPUR: Gol freekick jarak jauh yang menakjubkan yang dijaringkan oleh pemain pertahanan Sabah FC, Park Tae-su semasa perlawanan Kumpulan D Piala Malaysia menentang Petaling Jaya (PJ) City FC semalam telah mendapat perhatian global.

Banyak penyokong bola sepak tempatan penuh pujian untuk ‘roket’ setinggi 35 meter yang dilancarkan Tae-su, dengan mengatakan bahawa usaha seperti ini hampir tidak dapat dilihat dalam bola sepak domestik.

Jeritan Tae-su pada minit ke-20 juga mengagumkan badan pengelola bola sepak dunia, FIFA, yang tweet: “Tunduklah, Park Tae-su! Tidak ada roket 40-an yang memukul palang yang menuju ke jaring. Satu untuk buku sejarah @SabahFCofficial. “

Sejauh ini, ia telah di-retweet sebanyak 4,000 kali dan mengumpulkan lebih daripada 6,000 ‘suka’.

Klip video mengenai tujuan hebat Tae-su juga dikongsi di akaun Twitter di laman web Laporan Bleacher, yang memfokuskan budaya bola sepak dan sukan, mengumpulkan 5,700 retweet dan lebih dari 13,500 ‘suka’ setakat ini.

Mohd Faiz Subri, yang memenangi Anugerah Puskas FIFA 2016 untuk gol terindah tahun ini, mengatakan bahawa gol yang luar biasa itu secara tidak langsung akan memberi inspirasi kepada rakan sepasukan mereka untuk meningkatkan prestasi mereka.

“Semua tujuan mempunyai keunikan dan kualiti tersendiri. Setiap gol yang dianggap sebagai serangan mengejutkan pasti dapat memberi kesan positif pada prestasi pasukan kerana akan bertindak sebagai motivasi bagi semua pemain untuk terus dan menjaringkan lebih banyak gol, ”katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Mohd Faiz mencipta sensasi ketika menjadi pemain Asia pertama yang menjuarai Puskas Award setelah golnya yang luar biasa membantu Pulau Pinang menewaskan Pahang 4-1 semasa perlawanan Liga Super pada Februari 2016.

Dalam pertembungan Kumpulan D Piala Malaysia di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya semalam (27 Sept), gol Tae-su yang berusia 31 tahun ke-20 dibatalkan oleh Darren Lok PJ City pada minit ke-80 ketika kedua-dua pasukan menyelesaikan seri 1-1.

Sabah FC, yang menduduki tempat kesembilan dalam Liga Super musim ini, berada di tempat ketiga Kumpulan D dengan satu mata selepas pusingan pembukaan.- Bernama