Telekom Malaysia dan ZTE rakan kongsi untuk R&D

Telekom Malaysia telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan ZTE untuk bekerjasama dalam pelbagai inisiatif penyelidikan dan pembangunan.

Perkongsian itu akan bertujuan untuk memacu inovasi dan transformasi digital untuk pelanggan dan industri, memberi tumpuan kepada peluang R&D dan pengkomersilan, penambahbaikan produk dan teknologi, dan peningkatan ekosistem bakat digital TM. Ia juga bertujuan untuk mengukuhkan infrastruktur digital dan telco Malaysia.

Berdasarkan pelaburan dan komitmen berterusan TM dan ZTE terhadap R&D dan inovasi, perkongsian itu bertujuan untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan baharu, dengan TM berkhidmat sebagai rakan kongsi perniagaan pilihan ZTE untuk menggunakan penyelesaian inovatif, strategi pergi ke pasaran, pengkomersialan dan rangkaian merentasi pelbagai pasaran dan segmen pelanggan di Malaysia dan serantau.

Kedua-dua syarikat itu juga akan mengusahakan perancangan rangkaian dan teknologi serta transformasi digital secara keseluruhan dengan menghimpunkan Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS), Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS) dan Apa-apa sahaja sebagai Perkhidmatan (XaaS) untuk membangunkan penyedia end-to- penyelesaian akhir untuk pelbagai sektor industri.

Selain daripada perkembangan teknologi dan sejajar dengan transformasi TM sebagai TechCo yang berpaksikan manusia, kerjasama itu akan menumpukan pada mempertingkat ekosistem bakat digital TM, meliputi bidang seperti amalan terbaik kecekapan bakat, rangka kerja kecekapan profesional, latihan teknikal dan pensijilan untuk transformasi digital, serta sebagai perkongsian pengetahuan merentas sempadan tentang teknologi baharu.

Dato’ Imri Mokhtar, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM, berkata: “Menerusi usaha ini akan menjadi cabang R&D TM yang akan menyediakan ujian perkakasan dan penambahbaikan reka bentuk, perundingan mengenai teknologi platform digital, serta penyelesaian integrasi untuk memastikan tawaran kami sedia pasaran. …Memperkenalkan jalur lebar 50Gbps yang pertama di Malaysia telah menyediakan kami untuk memacu perkhidmatan inovatif lain seperti 5G, Cloud VR, dan pembuatan pintar yang akan memberi manfaat kepada komuniti, perniagaan dan kerajaan.”

LEBIH BANYAK ARTIKEL YANG MUNGKIN ANDA MINAT…