Malaysia tetap prihatin terhadap kurangnya kemajuan dalam perlucutan senjata nuklear

KUALA LUMPUR (29 Sept): Walaupun terdapat beberapa perkembangan positif dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Malaysia tetap prihatin terhadap kurangnya kemajuan dalam perlucutan senjata nuklear, kata Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah.

Dia mengatakan walaupun persekitaran keselamatan yang tidak menentu dan pelbagai cabaran yang ditimbulkan oleh pandemi Covid-19, dunia harus tetap gigih dalam usaha melucutkan senjata nuklear.

“Status quo dunia dengan senjata nuklear tidak dapat diterima dan tidak dapat dikekalkan,” katanya.

Saifuddin bercakap pada Mesyuarat Pleno Tingkat Tinggi Perhimpunan Agung untuk Memperingati dan Mempromosikan Hari Antarabangsa untuk Penghapusan Senjata Nuklear, menerusi video yang dirakam, pada awal hari Rabu.

Dia berkata, diharapkan peringatan Hari Antarabangsa untuk Penghapusan Senjata Nuklear akan terus menjana gelombang global dan kesedaran masyarakat tentang desakan untuk mewujudkan matlamat dunia bebas senjata nuklear.

Saifuddin mengatakan semasa persidangan tinjauan Perjanjian Non-Proliferasi Nuklear (NPT) pada tahun 1996, Malaysia telah menyatakan keprihatinan bahawa peluasan tidak tentu tidak akan berfungsi sebagai insentif ke arah kesejagatan perjanjian tersebut, tetapi akan menjadi a carte blanche kepada Negara-negara dengan senjata nuklear untuk mengekalkan senjata nuklear selama-lamanya.

“Kebimbangan ini tetap berlaku hingga hari ini. Bagi negara-negara yang memiliki senjata nuklear, mereka terus menegakkan potensi penggunaan senjata tersebut. Sebagai tambahan, negara-negara payung nuklear juga terus mempromosikan keberadaan senjata tersebut,” katanya.

Saifuddin menunjukkan bahawa mencapai dunia tanpa senjata nuklear telah menjadi keinginan lama masyarakat antarabangsa sejak perasmian Majlis Umum PBB pada tahun 1946.

Dia mengatakan bahawa ini mewujudkan NPT yang masih kekal hingga hari ini sebagai tonggak pelucutan senjata nuklear global dan rejim bukan penyebaran.

“Walaupun kita semakin hampir dengan Persidangan Kajian NPT ke-10, ancaman eksistensial yang dihadapi manusia disebabkan oleh kewujudan dan pemodenan senjata nuklear tetap ada,” katanya.

Saifuddin berkata lebih-lebih lagi, pelucutan senjata nuklear, kawalan senjata dan seni bina bukan penyebaran sedang diketatkan dan dipisahkan.

Oleh itu, dia mengatakan bahawa sangat penting dan menjadi lebih kritikal daripada sebelumnya, bahawa dunia bertindak melucutkan senjata.

“Satu-satunya jaminan mutlak terhadap penggunaan senjata nuklear adalah penghapusan total mereka,” katanya.

Saifuddin berkata, Malaysia berharap agar Negara-negara Pihak menegaskan kembali kewajiban dan komitmen masa lalu mereka terhadap Perjanjian pada Persidangan Kajian Semula NPT ke-10 yang akan datang, dan maju dengan berkesan ke arah pelaksanaannya.

Dia menyatakan bahawa Malaysia juga menyambut baik berlakunya Perjanjian mengenai Larangan Senjata Nuklear (TPNW) pada 22 Jan 2021, yang semakin memperkuat norma-norma global bahawa senjata nuklear tidak dapat diterima.

“Ia tidak boleh digunakan; tidak boleh diancam untuk digunakan, dan harus dibuang dan dihancurkan secepat mungkin. Pelanggaran senjata nuklear menyumbang kepada keamanan dan keamanan antarabangsa,” katanya.

Saifuddin berkata, Malaysia lebih percaya bahawa TPNW melengkapkan, dan tidak melemahkan, instrumen undang-undang antarabangsa lain yang berkaitan dengan perlucutan senjata nuklear dan penyebaran, terutamanya NPT, Perjanjian Larangan Uji Nuklear Komprehensif, dan Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara Perjanjian Zon.

Oleh itu, katanya, Malaysia berharap dapat meneruskan penglibatan konstruktifnya menjelang Mesyuarat Pertama Parti Negara TPNW pada Mac 2022.
Rabu, 29 September 2021