Muhyiddin: Bantuan yang disasarkan untuk PKS yang terjejas meningkat sebanyak RM2b | Malaysia

Muhyiddin: Bantuan yang disasarkan untuk PKS yang terjejas meningkat sebanyak RM2b |  Malaysia


Perdana menteri mengatakan, jumlah dana pinjaman untuk PKS dengan kadar pinjaman serendah 3.5 peratus yang masih ada adalah RM7 bilion. – Gambar Bernama

Ikuti kami di Instagram dan melanggan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 31 Mei – Bank Negara Malaysia (BNM) akan meningkatkan Kemudahan Bantuan dan Pemulihan yang Disasarkan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejas sebanyak RM2 bilion, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Perdana menteri mengatakan, jumlah dana pinjaman untuk PKS dengan kadar pinjaman serendah 3.5 peratus yang masih ada adalah RM7 bilion.

“Untuk membantu aliran tunai syarikat dan UKM, institusi perbankan akan terus menawarkan kemudahan pembiayaan dan pinjaman. Dana institusi perbankan telah diperkukuhkan lagi melalui pelbagai kemudahan pinjaman mudah alih PKS yang dibiayai oleh BNM dengan baki RM5 bilion, ”katanya ketika mengumumkan pakej bantuan Pemerkasa Plus bernilai RM40 bilion malam ini.

Dia menambah bahawa kadar untuk Geran Khas Prihatin (GKP) akan dinaikkan sebanyak RM500 menjadi RM1,500 untuk memastikan kelangsungan perniagaan, terutama bagi PKS dalam menguruskan aliran tunai mereka.

Ini bermakna hampir satu juta PKS dan perusahaan mikro akan menerima RM1,000 pada pertengahan Jun dan RM500 lagi akan dikeluarkan pada bulan Julai.

“Pemerintah masih mengizinkan operasi perdagangan peniaga kecil, penjaja jalanan termasuk perusahaan mikro. Oleh itu, jika peniaga ingin mendapatkan pembiayaan kredit mikro sebagai modal kerja, sejumlah RM1.5 bilion disediakan untuk tahun ini.

“The capital is provided by Bank Simpanan Nasional (BSN), Tekun Nasional, Majlis Amanah Rakyat (Mara), SME Corp and Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) with a financing rate as low as three per cent,” he said. — Bernama