Pelabur Kenanga Malaysia melancarkan dana yang menyasarkan teknologi baharu

Kenanga Investors Berhad, cabang pengurusan aset pemberi pinjaman Malaysia Kenanga Investment Bank, telah melancarkan kenderaan baharu — Frontier Fund — untuk melabur dalam syarikat yang dipacu teknologi.

Dana baharu itu bertujuan untuk melabur dalam sekuriti ekuiti syarikat yang bekerja dalam teknologi baharu seperti ekonomi angkasa, metaverse, penjagaan kesihatan, fintech dan keselamatan siber, di mana hanya beberapa pelabur telah pergi sebelum ini, katanya dalam satu kenyataan. Syarikat-syarikat ini sepatutnya mempunyai potensi pertumbuhan mampan jangka panjang, berada di puncak tawaran awam permulaan (IPO), atau harus membangunkan produk dan perkhidmatan yang inovatif, tambah kenyataan itu.

“Kami gembira memperkenalkan dana kepada pasaran, di mana pelabur yang tidak dapat mengambil bahagian sebelum ini akan berpeluang,” kata Ismitz Matthew De Alwis, pengarah eksekutif dan CEO Kenanga Investors.

Pelabur Kenanga tidak mendedahkan saiz sasaran dana.

Syarikat itu berkata dana itu dimasukkan ke dalam Dana Ericsenz Frontier of Ericsenz Capital dan mempunyai tempoh tawaran awal dari 27 Oktober hingga 3 Disember 2021. Ericsenz Capital Pte. Ltd., pengurus dana sasaran, ialah firma modal teroka dan ekuiti persendirian yang berpangkalan di Singapura yang berpengalaman dalam berurusan dengan syarikat pertumbuhan tinggi dalam sektor teknologi, penjagaan kesihatan, pengguna dan tenaga.

Pelabur Kenanga melancarkan dana Kenanga Global Unicorn 2 pada November 2019, menawarkan pelabur peluang untuk melabur dalam unicorn. Dana itu dikeluarkan hanya beberapa bulan selepas Kenanga Global Unicorn 1 (KGU1), yang telah melepasi saiz dana sasarannya sebanyak $20 juta.

Syarikat itu juga amemperoleh penyedia perkhidmatan pengurusan pelaburan patuh Syariah i-VCAP pada Februari tahun ini.