Debut OM Holdings ‘Bursa pada 22 Jun dalam senarai silang pertama Malaysia-Australia

KUALA LUMPUR (11 Jun): Syarikat perlombongan tersenarai Australia OM Holdings Ltd (OMH), yang mencari penyenaraian sekunder di Malaysia, hari ini mengatakan tarikh penyenaraian sementara saham OMH di Pasaran Utama Bursa Malaysia adalah pada 22 Jun 2021.

Ini adalah penyenaraian pertama di Bursa dan Bursa Sekuriti Australia (ASX), menurut e-mel jemputan OMH sempena pelancaran prospektus syarikat hari ini menjelang penyenaraian Bursa kumpulan itu.

Dalam makluman kepada Bursa hari ini, OMH mengatakan para pemegang sahamnya boleh memulakan proses mengeluarkan saham mereka dari daftar Australia ke Malaysia melalui penyerahan permintaan penghapusan daftar dengan pendaftar saham Australia OMH, Computershare Investor Services Pty Ltd.

“Proses penghapusan daftar akan memakan masa sekurang-kurangnya tiga hari pasaran untuk diselesaikan,” kata OMH.

“Pemegang yang ingin memulakan perdagangan saham mereka pada tarikh penyenaraian pada 22 Jun 2021 harus mengemukakan permintaan penghapusan daftar mereka kepada pendaftar saham Australia pada pukul 10 pagi (waktu Sydney) pada 16 Jun 2021,” kata OMH, yang sudah ada operasi di Malaysia.

Menurut OMH hari ini, penyenaraian Bursa syarikat adalah sebagai pengenalan.

Penyenaraian demi pengenalan adalah kaedah penyenaraian saham syarikat yang sudah diterbitkan di bursa lain.

Penyenaraian melalui proses pengenalan serupa dengan penawaran awam awal (IPO) syarikat.

Laman web OMH menunjukkan bahawa syarikat itu, yang merupakan syarikat bijih mangan dan ferroalloy yang bersepadu secara menegak, terlibat dalam perniagaan perlombongan dan perdagangan bijih mentah, serta peleburan dan pemasaran ferroalloy yang diproses.

Dengan sejarah lebih dari 25 tahun dalam industri ini, OMH mengatakan syarikat itu, yang sudah tersenarai di ASX, memperoleh nilai di seluruh rantai proses melalui operasi di Australia, China, Jepun, Malaysia, Singapura dan Afrika Selatan.

“Projek terbaru kami adalah kompleks smelter greenfield di Sarawak, yang berjaya memulakan pengeluaran pada tahun 2014.

“Hari ini, kumpulan ini adalah salah satu pembekal bijih mangan dan ferroallan terkemuka di dunia, dan berusaha untuk menjadi rakan kongsi bekalan ferroalloy utama ke kilang keluli utama dan industri lain.

“Melalui rangkaian perdagangan global kami, kami mengedarkan produk dari pangkalan Asia Pasifik kami kepada pelanggan di seluruh dunia,” kata OMH.

Sementara itu, Bernama memetik Low Ngee Tong, yang merupakan pemegang saham utama, ketua eksekutif dan ketua pegawai eksekutif (CEO) OMH, pada sidang media hari ini bersempena pelancaran prospektus bahawa melalui penyenaraian sekunder di Bursa, OMH bertujuan untuk memperluas jangkauan dan asas pelabur, dan meningkatkan kecairan sahamnya melalui platform perdagangan yang berasingan.

“Kami mungkin melakukan penggalangan dana dari pasar modal Malaysia setelah penyenaraian sekunder dan menyalurkan dana untuk mengembangkan kilang Sarawak kami,” kata Low.

Pada ASX hari ini, harga saham OMH ditutup A $ 0.03 atau 3.03% pada A $ 0.85 untuk nilai pasaran sekitar A $ 627.83 juta (kira-kira RM2 bilion).

OMH memiliki 738.62 juta saham yang diterbitkan pada 1 April 2021, menurut laporan tahunan terkini syarikat.

Laporan tahunan menunjukkan bahawa Citicorp Nominees Pty Ltd adalah pemegang saham terbesar OMH dengan pegangan 27.16%.

Pemegang saham OMH yang terkenal termasuk TA Securities Holdings Ltd, yang memiliki kepentingan 0.24%.