Pelajar Malaysia antara finalis Hadiah Pelajar Global 2021

PETALING JAYA: Seorang remaja Malaysia telah dinobatkan sebagai salah satu daripada 50 finalis untuk Hadiah Pelajar Global 2021 dari lebih 3,500 pencalonan dan permohonan dari 94 negara di seluruh dunia.

Yiq Zhenn Leong dari Petaling Jaya disenarai pendek berkat usahanya untuk mendorong orang muda lain untuk memupuk keusahawanan dan celik kewangan, sambil mengekalkan prestasi cemerlang dalam pelajaran di sekolahnya.

Menurut laman web pertandingan, Yiq Zhenn telah memegang tanggungjawab rasmi dengan JA Malaysia dan JA Asia-Pasifik – bahagian Junior Achievement Worldwide (JAWorldwide) – di mana dia telah menyusun strategi untuk membina Komuniti Alumni JA Malaysia dan membantu menyampaikan program celik kewangan dan keusahawanan .

Dia juga telah menubuhkan platform e-dagang – JAMall – untuk membantu pelajar Program Syarikat JA menguruskan perniagaan e-dagang, dan dia secara peribadi membimbing mereka tentang cara menjalankan kedai dalam talian mereka dengan lebih berkesan.

Selain terlibat dalam JA Worldwide, Yiq Zhenn telah memenangi anugerah khidmat masyarakat teratas dalam program Leo Club dan membina salah satu Kelab Leo teratas di dunia dari awal.

Sekiranya dia memenangi Hadiah Pelajar Global, dia akan menyumbangkan sebahagian dana untuk Program Syarikat JA Malaysia untuk sekolah-sekolah luar bandar, jumlah tambahan untuk JA Worldwide / Asia Pasifik, dan menggunakan sisanya untuk membiayai pendidikan tinggi sendiri – yang akan dia mulakan dengan ijazah kepujian Ekonomi bermula pada tahun 2021.

Ketua Chegg.org Lila Thomas berkata: “Pada zaman Covid ini, para pelajar telah menunjukkan keberanian yang tinggi untuk terus belajar dan terus berjuang untuk masa depan yang lebih baik walaupun ada banyak rintangan.”

“Finalis kami tahun ini telah memberi impak besar di bidang-bidang dari lingkungan hingga kesetaraan dan keadilan, dari kesihatan dan kesejahteraan hingga pendidikan dan kemahiran, dari pemberdayaan belia hingga mengakhiri kemiskinan,” katanya di laman web. “

Hadiah Pelajar Global Chegg.org adalah anugerah bernilai AS $ 100,000 (RM415,450) yang diberikan kepada pelajar yang luar biasa, yang memberi kesan yang nyata kepada pembelajaran, kehidupan rakan sebaya dan masyarakat luar.

Dikendalikan oleh Yayasan Varkey, ia terbuka untuk semua pelajar yang berumur sekurang-kurangnya 16 tahun dan mendaftar di institusi akademik atau program latihan dan kemahiran, dan 10 finalis teratas akan diumumkan pada bulan Oktober.

Pelajar sambilan, serta pelajar yang mendaftar dalam kursus dalam talian, juga layak mendapat hadiah.

Bersama dengan Hadiah Guru Global – juga dianjurkan oleh Yayasan Varkey – Hadiah Pelajar Global akan menawarkan kisah inspirasi dari kedua-dua belah bahagian pendidikan.