Petronas, TotalEnergies, Mitsui Bekerjasama di Hab CCS Perindustrian Pertama Asia Pasifik

Petronas, TotalEnergies, dan Mitsui & Co, telah bersetuju untuk meneroka pembangunan bersama apa yang dibayangkan sebagai usaha penangkapan dan penyimpanan karbon bersepadu (CCS) pertama di Malaysia untuk industri di rantau Asia Pasifik.

Perjanjian pembangunan yang ditandatangani pada 27 Jun di Persidangan Asia Tenaga di Kuala Lumpur menyasarkan semua aspek pembangunan CCS termasuk menilai penyimpanan dalam medan matang dan habis, dan dalam akuifer masin, dan mengenal pasti bakal pelanggan dan mewujudkan rangka kerja komersil dan undang-undang yang diperlukan.

Muhammad Taufik, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petronas, menandatangani perjanjian itu—yang membina memorandum persefahaman yang ditandatangani pada 2022—bersama Patrick Pouyanné, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif TotalEnergies; dan Toru Matsui, wakil pengarah dan pegawai pengurusan eksekutif kanan Mitsui & Co.

“Perkongsian strategik itu menunjukkan komitmen Petronas untuk meletakkan Malaysia sebagai hab CCS serantau untuk menangkap peluang dalam peralihan tenaga dengan tumpuan untuk mengurangkan jejak karbon operasi kami untuk terus menyampaikan keperluan tenaga hari ini,” kata Taufik dalam satu kenyataan berita.

Pouyanné menambah bahawa “TotalEnergies berbesar hati untuk bergabung tenaga dengan Petronas dan Mitsui di hab penyimpanan karbon di Malaysia untuk menyokong penyahkarbonan di Asia. Kami akan membawa kepada perkongsian kepakaran CCS kami yang kukuh, berlabuh di Eropah dengan projek bersepadu pertama di Norway yang akan bermula tahun depan dan beberapa projek lain yang akan menyumbang untuk memenuhi sasaran kapasiti penyimpanan karbon kami sebanyak 10 juta tan setahun menjelang 2030.”

Pelancaran Hab CCS Pertama Eropah 2024, Pemindahan Teknologi ke Asia Pasifik
TotalEnergies bekerjasama dengan Equinor dan Shell dalam projek Northern Lights Norway, yang infrastruktur pengangkutannya akan menghantar CO2 dari tapak tangkapan industri di gugusan industri Eropah utara ke terminal di Øygarden, Norway, untuk penyimpanan perantaraan sebelum diangkut melalui saluran paip untuk simpanan kekal dalam takungan 2600 m di bawah dasar laut di pelantar benua Norway.

Northern Lights hampir siap dan menjangkakan untuk menyuntik CO2 pertamanya untuk penyimpanan pada 2024, menurut laman web Equinor.

“CCS adalah berdasarkan teknologi sedia ada dan dilihat sebagai penyelesaian berpatutan untuk menyahkarbon pemancar yang sukar dihilangkan,” kata Matsui dari Mitsui dalam mengulas mengenai projek Malaysia.

“Mitsui akan menggunakan kepakarannya dalam aktiviti huluan minyak dan gas serta rangkaian perniagaan yang meluas untuk bekerjasama dengan Petronas dan TotalEnergies untuk membangunkan projek rantaian nilai CCS di Malaysia,” tambahnya. “Melalui pembangunan perniagaan CCS di peringkat global, Mitsui akan menyumbang untuk mewujudkan masyarakat mesra alam.”

Pada 26 Julai, TotalEnergies mengumumkan bahawa ia juga telah menandatangani Perjanjian Kerjasama Strategik dengan syarikat penyelesaian tenaga bersih Petronas, Gentari Renewables, untuk membangunkan projek tenaga boleh diperbaharui di rantau Asia Pasifik.

Perjanjian itu ditandatangani di luar Persidangan Asia Tenaga yang sama di Kuala Lumpur oleh Julien Pouget dari TotalEnergies, naib presiden kanan Asia Pasifik untuk penerokaan dan pengeluaran dan tenaga boleh diperbaharui, dan Sushil Purohit, Ketua Pegawai Eksekutif Gentari, di hadapan Pouyanné dari TotalEnergies dan Taufik dari Petronas, yang juga pengerusi Gentari sebagai presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petrona.

Di bawah perjanjian ini, TotalEnergies dan Gentari akan bersama-sama membangunkan Projek Solar Pleasant Hills 100 MW di Queensland, Australia, untuk membekalkan tenaga elektrik rendah karbon kepada kemudahan pengeluaran dan pemprosesan gas di medan Roma. TotalEnergies dan syarikat induk Gentari, Petronas, masing-masing memegang 27.5% kepentingan dalam Gladstone LNG.

“Projek Solar Pleasant Hills 100 MW, yang akan menyumbang kepada pengurangan pelepasan Gladstone LNG, merupakan pelaksanaan material pertama perjanjian ini,” kata Pouget dalam kenyataan berita mengenai perjanjian itu.