Aaron Chia-Soh Wooi Yik dari Malaysia jatuh di separuh akhir badminton Sukan Olimpik Tokyo; play-off pingat gangsa esok | Sukan

Aaron Chia-Soh Wooi Yik dari Malaysia jatuh di separuh akhir badminton Sukan Olimpik Tokyo;  play-off pingat gangsa esok |  Sukan


Aaron Chia dari Malaysia melakukan rembatan di sebelah Soh Wooi Yik dalam pertandingan separuh akhir badminton beregu lelaki mereka menentang Liu Yuchen dan Li Junhui dari China di Musashino Forest Sports Plaza di Tokyo 30 Julai 2021. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 30 Julai – Pasangan beregu lelaki badminton teratas Malaysia tewas dalam keadaan straight set kepada lawan dari China mereka malam ini di peringkat separuh akhir beregu lelaki di Sukan Olimpik Tokyo.

Aaron Chia-Soh Wooi Yik tewas 24-22, 21-13 kepada pemain China Li Jun Hui- Liu Yu Chen dalam 42 minit di Musashino Forest Sports Plaza.

Ini adalah permainan Olimpik pertama pasangan Malaysia dan mereka adalah satu-satunya yang tersisa dari pasukan Malaysia setelah pemain perseorangan utama Lee Zii Jia tunduk kepada juara bertahan, Chen Long dalam tiga set malam semalam.

Kedua-dua pasangan itu leher dan leher sehingga rehat set pertama dengan Malaysia mendahului 11-10. Selepas penembusan itu hampir sama dengan kedua-dua mata perdagangan pasangan dan set harus pergi ke pemutus seri dua mata yang mana pasangan China meraih 24-22.

Pada set kedua, orang Cina mendahului pada rehat pada 11-7 kemudian 16-9 dan tidak pernah menoleh ke belakang, menutup permainan 21-13.

Mereka kini akan menghadapi pasangan ranking ke-3 dunia Taipei China, Wang Chi-Lin-Lee Yang yang mengalahkan pasangan nombor 2 dunia di Indonesia, Mohamad Ahsan-Hendra Setiawan 21-11, 21-10 dalam 30 minit untuk membuat penampilan pertama mereka yang pertama di Sukan Olimpik.

Aaron dan Wooi Yik akan bermain sebagai pemain Indonesia untuk pingat gangsa pada pukul 6.40 petang waktu Malaysia esok.