Syed Saddiq mengucapkan tahniah kepada ‘senior’ UIAM kerana dilantik sebagai profesor Oxford

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengucapkan tahniah kepada “senior” beliau, Dr Raihan Ismail, atas pencapaian beliau dilantik sebagai profesor di universiti antarabangsa terkemuka.

Dalam akaun Twitternya, presiden Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) pada Rabu (3 Mei) berkata ia adalah bukti bahawa rakyat Malaysia boleh cemerlang seperti cendekiawan cemerlang lain di seluruh dunia.

“Tahniah Dr Raihan Ismail kerana dilantik sebagai Profesor Pengajian Islam Kontemporari di Fakulti Pengajian Asia dan Timur Tengah di Universiti Oxford!

“Saya berasa sangat bangga menjadi junior beliau daripada alumni debat UIAM (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia), dengan pencapaian yang begitu mengagumkan.

“Pelantikan anda di salah sebuah universiti terkemuka dunia sememangnya bukti bahawa rakyat Malaysia mempunyai apa yang diperlukan untuk setanding dengan ahli akademik cemerlang yang lain,” katanya dalam tweet.

Syed Saddiq turut membuat ucapan tahniah yang sama dalam kisah Instagramnya.

Dr Raihan ialah pensyarah kanan Australian National University (ANU) Coral Bell School dan Felo Cuti Fakulti Goldman (2022-2023) di Universiti Brandeis, Amerika Syarikat.

Beliau juga merupakan Felo ARC (Australian Research Council) DECRA (Anugerah Penyelidik Kerjaya Awal Penemuan) dari 2019-2022.

Menurut biografinya yang dikongsi oleh laman dalam talian ANU, minat penyelidikan Dr Raihan termasuk Islam politik, mazhab, wanita dalam Islam dan sifat jalinan agama dan politik di Timur Tengah.

Dia juga seorang pengarang, dengan bukunya “Ulama Saudi dan Islam Syiah” diterbitkan pada 2016 dan “Memikirkan Semula Salafisme: Rangkaian Transnasional Ulama Salafi di Mesir, Kuwait dan Arab Saudi” diterbitkan pada 2021 oleh Oxford University Press.

Dr Raihan mempunyai ijazah Sarjana Muda dalam Sains Politik, dengan minor dalam Pengajian Islam, Sarjana Perhubungan Antarabangsa dari UIAM, dan PhD dari ANU.