Terperangkap Antara Politik Tinggi dan Rendah Asia Tenggara – The Diplomat

Terperangkap Antara Politik Tinggi dan Rendah Asia Tenggara – The Diplomat

Awal bulan ini, Reuters melaporkan pengusiran paksa ratusan “perantau laut” di negeri Sabah di Malaysia. Berita itu berdasarkan laporan aktivis tempatan yang menerima video terus daripada komuniti yang terjejas. Mereka menyatakan bahawa pihak berkuasa telah membakar dan merobohkan rumah milik Bajau Laut tanpa kerakyatan, kumpulan etnolinguistik di Asia Tenggara dengan kehadiran sejarah di sekitar Laut Sulu dan Timor.

Video-video itu menjadi tular di media sosial, mendapat perhatian negara di Malaysia mengenai nasib Bajau Laut. Sejak itu, mereka telah mencetuskan perdebatan “politik tinggi” mengenai hak komuniti maritim Orang Asli, kewarganegaraan, dan keselamatan negara, kerana kerajaan menganggap kawasan itu sebagai “titik panas” untuk jenayah rentas sempadan dan tempat persembunyian jenayah.

Walau bagaimanapun, sejarah dan budaya nomad Bajau Laut, yang berakar umbi dan berorientasikan ke arah laut, membezakan mereka daripada komuniti tanpa dokumen lain yang secara tradisinya menimbulkan ancaman kepada kedaulatan negara Malaysia.

Dikenali secara meluas dengan kemahiran pelayaran dan pelayaran yang tiada tandingan mereka sejak abad ke-13, Bajau Laut (atau Sama Bajau, seperti yang dikenali di Indonesia) tersebar di seluruh Filipina, Malaysia, dan 14 wilayah di Indonesia, dengan populasi sekitar 500,000 (data yang boleh dipercayai tidak tersedia). Dua lagi sub-kumpulan linguistik nomad laut ialah Moken atau Moklen di Thailand dan Myanmar dan Orang Laut di Thailand, Malaysia dan Indonesia.

Pada masa lalu, kemahiran pelayaran ini membolehkan kumpulan ini memainkan peranan penting dalam melindungi laluan maritim, mengangkut barangan, dan berkomunikasi merentasi perairan antarabangsa, menjadikan mereka amat diperlukan sebagai sumber kuasa dan prestij bagi sekutu berasaskan darat mereka.

Walau bagaimanapun, hari ini kebanyakannya telah menetap di pantai dan pulau-pulau kecil, dan cara hidup mereka juga telah disesuaikan untuk sejajar dengan masyarakat yang dominan di tanah besar. Walaupun begitu, segelintir masih mengamalkan tradisi nomad atau separa nomad, seperti yang tinggal di Kepulauan Riau dan sempadan antara Sabah dan Provinsi Kalimantan Timur Indonesia.

Isu Serantau

Pengusiran baru-baru ini bukanlah peristiwa terpencil. Ia adalah sebahagian daripada perpindahan sistematik yang lebih besar bagi komuniti pelaut Orang Asli Malaysia, yang dijalankan di bawah samaran keselamatan dan pembangunan.

Susulan pengusiran itu, Lembaga Perumahan dan Pembangunan Bandar Malaysia mengumumkan pembangunan perbandaran baharu di Kampung Air Sabah. Ini sekali lagi meletakkan Bajau Laut tempatan, yang sudah dianggap sebagai bukan warganegara, berisiko dipindahkan. Kerajaan bercadang untuk menempatkan mereka dan penduduk tempatan yang lain bagi memberi laluan kepada kemudahan seperti hotel dan pejabat bagi meningkatkan industri pelancongan Semporna.

Sememangnya perantau laut sering bertentangan dengan projek pembangunan tempatan dan negara. Kes-kes serupa yang dihadapi oleh perantau laut di negara jiran Indonesia adalah buktinya.

Apabila Rempang Eco City yang kontroversi, sebuah projek strategik nasional yang ditetapkan, diumumkan pada awal 2023, kerajaan tempatan Kepulauan Riau merancang untuk mengusir penduduk tempatan yang tidak berpengetahuan. Ini termasuk Orang Laut asli, yang telah menetap di kawasan itu selama berabad-abad. Projek penambakan dan pembangunan perindustrian yang berterusan di kawasan itu juga menyebabkan kemerosotan alam sekitar. Ini telah memaksa nelayan Orang Laut untuk menangkap ikan lebih jauh ke arah sempadan Malaysia, dengan sesetengahnya mencari mata pencarian alternatif sebagai pemulung di tapak pelupusan.

Di tempat lain di timur Indonesia, Sama Bajau secara tidak langsung terdesak untuk berpindah, mengorbankan rumah dan mata pencarian mereka kerana cita-cita kerajaan untuk teknologi nikel dan hijau. Cita-cita ini didorong oleh status negara sebagai pengeluar nikel terbesar dunia, meletakkannya pada kedudukan utama untuk menguasai pasaran bagi bahan mentah bateri di tengah-tengah peningkatan permintaan kenderaan elektrik global dan infrastruktur serta perancangan yang berteraskan kereta.

Malangnya, kebanyakan penerokaan perlombongan nikel berlaku di Sulawesi dan Kepulauan Maluku. Pulau-pulau ini terletak di dalam Segitiga Terumbu Karang, kawasan yang kaya dengan kepelbagaian biologi dan budaya, tempat tinggal orang Bajau Sama. Oleh itu, masyarakat menghadapi cabaran besar kerana hasil tangkapan ikan telah terjejas oleh pencemaran dan kerosakan yang disebabkan oleh industri pemprosesan bijih.

Penyelesaian

Lebih seratus kumpulan masyarakat sivil dan aktivis, termasuk bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim, telah mengutuk pengusiran itu dan menyeru agar Bajau Laut diiktiraf sebagai masyarakat Orang Asli yang layak mendapat kerakyatan. Rakyat juga telah menggunakan hashtag #PandangkeSabah, atau “Lihat Sabah,” untuk meningkatkan perpaduan dan mengekalkan momentum dan kesedaran tentang isu itu.

Bagaimanapun, menyelesaikan isu pengiktirafan bukanlah sesuatu yang mudah.

Di Malaysia, tidak semua orang bersetuju sama ada untuk memberikan kad pengenalan kebangsaan Bajau Laut. Semasa mereka melintasi sempadan antarabangsa Malaysia dan Filipina, sukar untuk menentukan kewarganegaraan mereka di bawah konsep kewarganegaraan moden. Selain itu, ada yang tidak memiliki sijil perkahwinan atau kelahiran yang diperlukan untuk memenuhi keperluan kewarganegaraan.

Di Indonesia, kebanyakan perantau laut secara rasmi diiktiraf sebagai warganegara. Walau bagaimanapun, untuk dikenal pasti secara rasmi sebagai komuniti Orang Asli, atau masyarakat hukum adat, komuniti mesti mempunyai domain nenek moyang berasaskan darat, yang tidak dimiliki oleh nomad laut. Ketiadaan ini bermakna perantau laut tidak boleh diiktiraf secara sah sebagai Orang Asli di Indonesia.

Sebagai alternatif, untuk menyelesaikan isu perumahan ‘haram’, pada 2022, Pasukan Petugas Pembaharuan Agraria Indonesia menyediakan sijil tanah individu kepada masyarakat Bajau Sama di Kabupaten Wakatobi Provinsi Sulawesi Tenggara. Tanah-tanah ini terdiri daripada terumbu batu yang dilonggokkan di laut untuk mewujudkan tanah buatan yang boleh diperakui, membuktikan pendudukan mereka yang sah dan memberikan rasa selamat kepada Bajau Sama yang membolehkan mereka meneruskan kehidupan mereka.

Malangnya, inisiatif ini menghadapi cabaran, seperti tatanama yang bertindih, ketidaksamaan sosial di peringkat komuniti, konflik kepentingan, dan perubahan tingkah laku berkaitan pemilikan sementara bangunan di kawasan pantai.

Apa selepas ini?

Berikutan pengusiran di Sabah, pada masa ini terdapat momentum untuk mendorong isu-isu yang melibatkan perantau laut ke dalam perbincangan arus perdana. Pada masa yang sama, sejarah perantau laut dan cabaran semasa mereka masih belum difahami secara meluas di Malaysia dan Indonesia, serta di Asia Tenggara secara keseluruhan.

Menggalakkan pendidikan, inisiatif pembinaan kapasiti, dan dasar inklusif untuk memintas isu klasik tadbir urus yang lemah dan rangka kerja undang-undang yang tidak mencukupi tidak akan mencukupi. Untuk mengatasi naratif menyalahi undang-undang dan “kebimbangan keselamatan,” pendekatan diplomatik yang melibatkan ketiga-tiga negara jiran – Malaysia, Indonesia dan Filipina – juga perlu.

Di dalam negara, usaha semasa untuk mendokumentasikan berita tempatan, termasuk kewartawanan penyiasatan dan perkongsian pengetahuan dengan pelbagai pihak berkepentingan, adalah penting untuk meningkatkan kesedaran, menyokong platform nasional, serantau dan antarabangsa, dan memegang pihak yang bertanggungjawab atas kerosakan yang dikenakan ke atas pengembara laut.

Strategi merangkumi semua ini adalah penting untuk penambahbaikan yang bermakna dan berkekalan dalam daya tahan budaya dan kebajikan sosio-ekonomi mereka. Jika tidak, perantau laut mungkin kekal “tidak kelihatan,” dan mereka akan terus dilihat sebagai orang tanpa sejarah, dan terdedah kepada eksploitasi dan anjakan oleh aktor luar.