Apabila menang mendahului prinsip dalam memecah-belahkan landskap politik

SURAT | Walaupun terdapat 14 pilihan raya, nampaknya tidak ada parti politik yang dapat berdiri di atas landasan politik mereka sendiri untuk menghadapi pilihan raya umum ke-15 yang dijangkakan akan diadakan pada Oktober 2021 atau 2022.

Hari ini kita mendengar laporan berita dan perkongsian di platform media sosial tentang bagaimana setiap parti politik di Malaysia dengan keras melakukan pembrokeran, menarik, merancang dan bahkan meracuni satu sama lain untuk membentuk beberapa bentuk pakatan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Mungkin satu-satunya pihak yang bukan sebahagian daripada strategi ini adalah lipatan PSM.

Persoalannya, mengapa masing-masing parti tidak yakin untuk berjalan pada PRU15 berdasarkan catatan, kekuatan dan janji mereka sendiri?

Mengapa membentuk pakatan di sebalik tawaran, formula dan perdagangan kuda yang bernas sangat penting?

Bukankah sangat jelas bahawa ideologi dan prinsip parti diletakkan di belakang sementara tujuan utama untuk menang adalah diutamakan?

Adakah kemenangan politik berkaitan dengan kemenangan atau harus semata-mata untuk terus mengikuti ideologi dan prinsip parti?

Adakah kita telah sampai ke titik di mana tidak ada seorang pun ahli politik dan pemimpin veteran yang mengaku tidak dapat bertahan dalam persaingan dan dengan itu memilih jalan untuk bersekongkol untuk menang?

Nampaknya ketakutan utama mereka ialah parti / parti masing-masing mungkin akan dihapuskan sekiranya mereka tidak menang. Dan jika ini benar, maka ia hanya menegaskan kenyataan bahawa parti / parti itu tidak mempunyai perancangan penggantian dan hanya berpusat pada kepemimpinan totaliter.

Adakah kerjasama politik dan pakatan dibuat dengan perundingan kerusi, perdagangan kuda, wortel menggantung atau secara sederhana, “perdagangan kuasa” sebagai standard emas dalam politik?

Bukankah undi kejayaan hanya di tangan pengundi? Atau adakah kita mengatakan bahawa pengundi Malaysia bodoh selama-lamanya dan akan jatuh muslihat ahli politik berpakaian dek dengan pakatan perkongsian yang disertai dengan beg hadiah F&B dan ang pow?

Mengapa Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu, Muhyiddin Yassin, Ahmad Zahid Hamidi atau mana-mana pemimpin politik veteran yang diisytiharkan mengambil parti mereka melalui pilihan raya umum berdasarkan kelebihan, kekuatan parti, janji dan prinsip mereka sendiri?

Mesti mereka saling memikat sebelum pergi ke orang? Di manakah prinsip kita?

Apabila sebuah negara membongkarkan prinsip politiknya, negara itu akan tenggelam ke dalam rezim penyangak.

Adakah terlalu sukar bagi guru-perunding parti politik ini untuk menyedari bahawa pengundi akhirnya akan memilih parti berprinsip dengan calon yang tepat?

Adakah veteran dan pemimpin politik tidak memahami bahawa yang paling penting bagi pengundi ialah pemimpin dapat menunjukkan kad laporan mereka secara terbuka dengan janji-janji masa depan yang penting bagi pengundi?

Dan walaupun anda kalah, adakah ini bermaksud bahawa prinsip politik anda akan hancur atau tidak ada hari esok untuk menilai semula dan membina semula agar dapat muncul lebih kuat dalam pemilihan berikutnya?

Atau adakah ini mengenai situasi “tidak ada lagi waktu untuk menunggu” untuk masuk ke pelana kekuatan PM?

Begitu juga, apakah itu bukti murni “Saya mesti membuat rumput kering dengan segala cara semasa matahari masih bersinar”?

Malu semua ahli politik di semua sisi pagar itu pecah ketika mereka bersekongkol, memikat, dan menghancurkan satu sama lain dalam mempersiapkan pemilihan yang akan datang.

Apa harapan yang ada untuk membina sebuah negara yang lebih hebat?

Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pendapat penulis / penyumbang dan tidak semestinya mewakili pandangan Malaysiakini.