Weststar Group memperoleh baki 21% pegangan dalam Weststar Aviation daripada KKR

KUALA LUMPUR: Kumpulan Weststar telah memperoleh baki 21% pegangan dalam Weststar Aviation Services Sdn Bhd yang tidak dimilikinya daripada KKR untuk mengambil alih pemilikan tunggal syarikat perkhidmatan pengangkutan helikopter luar pesisir itu.

Weststar, yang telah mempelbagaikan perniagaan dalam sektor penerbangan, kereta, hartanah dan insurans, berkata Weststar Aviation berada pada kedudukan yang baik untuk pertumbuhan berterusan ke dalam pasaran dan menegak baharu, termasuk sektor awam dan tenaga mampan.

Menurut kumpulan itu, Weststar Aviation kini mempunyai armada helikopter terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara dengan 34 helikopter.

Ia berkata Weststar Aviation juga memasuki pasaran baharu seperti Afrika, Vietnam dan Timur Tengah, dan menambah kawasan perkhidmatan baharu dalam sektor awam dan tenaga mampan.

Pada tahun 2022, syarikat itu menyokong Tentera Udara Diraja Malaysia melalui, dalam model “Dimiliki dan Diselenggarakan Kontraktor Kendalian Kerajaan” yang pertama seumpamanya, penempatan empat helikopter AW 139 Weststar Aviation dan profesional penerbangan, memberikan 90% kebolehservisan.

Syarikat itu telah mengekalkan rekod prestasi bebas kemalangan selama 14 tahun sejak 2009.

“Ini adalah detik penting untuk kami semua di Weststar. Kami berterima kasih atas sokongan KKR selama ini, di mana Weststar Aviation mengembangkan perkhidmatan antarabangsa kepada pelanggan tenaga mewah dan meningkatkan keupayaan kami,” kata pengerusi dan pengasas Weststar Aviation Tan Sri Syed Azman Ibrahim.

Pengerusi eksekutif bersama KKR Henry Kravis berkata: “Kami berbangga dengan hubungan kami dengan Weststar Aviation dan Tan Sri Syed Azman Ibrahim, dan peranan kami dalam evolusi syarikat, yang kini berada pada kedudukan yang sangat baik untuk masa depan. Bagi pihak KKR, kami mendoakan kejayaan pasukan Weststar berterusan.”

Rakan kongsi KKR dan ketua bersama Ekuiti Persendirian Asia Pasifik Ashish Shastry berkata pelaburan KKR dalam Weststar Aviation menandakan yang pertama di Malaysia.

“Kami berbesar hati kerana telah bekerjasama rapat dengan Weststar Group dan Tan Sri Syed Azman Ibrahim untuk mengembangkan perniagaan selama ini dan berharap untuk kerjasama berterusan merentasi menegak perniagaan berbeza kumpulan itu,” tambahnya.