Program Dasar Angkasa Negara, inisiatif ditetapkan untuk menyumbang RM3.2b kepada KDNK menjelang 2030, kata menteri | Malaysia

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba bercakap semasa sidang media semasa lawatannya ke Bernama, 28 September 2021. - Gambar Bernama
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba bercakap semasa sidang media semasa lawatannya ke Bernama, 28 September 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 28 Sept – Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) mengharapkan program dan inisiatif dilaksanakan di bawah Dasar Angkasa Negara 2030 (DAN2030) menyumbang sekurang-kurangnya RM3.2 bilion atau 0.3 peratus kepada Domestik Kasar Produk (KDNK) menjelang 2030.

Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata DAN2030 juga diharapkan dapat mewujudkan 5,000 pekerjaan baru dan pulangan pasaran data satelit sebanyak RM40 juta setahun pada masa itu.

“Pelaksanaan DAN2030 yang diketuai oleh Badan Angkasa Malaysia (MYSA) mensasarkan sektor angkasa sebagai penyumbang strategik untuk daya saing dan kedaulatan negara menjelang 2030,” katanya dalam satu kenyataan.

Selain memperkuat persiapan negara untuk Revolusi Industri Keempat, meningkatkan penggunaan Internet of Things (IoT), dan memajukan agenda pendigitalan negara, sektor ruang angkasa juga merupakan penyumbang penting bagi pertumbuhan sektor lain seperti meteorologi, tenaga, telekomunikasi, insurans, pengangkutan, maritim, penerbangan dan pembangunan bandar yang menguntungkan pembangunan sosio-ekonomi negara.

“Pelaksanaan DAN2030 diharapkan memiliki potensi untuk menyumbang ke arah sumber ekonomi baru untuk negara,” kata Dr Adham.

Menurut data Persatuan Industri Satelit, pendapatan dari industri angkasa dijangka terus meningkat menjadi lebih dari AS $ 1 trilion (RM4.2 trilion) menjelang 2040.

Malaysia mencatat aktiviti berkaitan ruang bernilai lebih dari RM22.5 juta pada tahun 2020 yang merangkumi aspek data, aplikasi dan perkhidmatan satelit, menurut data tersebut.

Sementara itu, untuk mengukuhkan tadbir urus dan mengoptimumkan akses negara ke kemampuan ruang serta menetapkan peraturan atau garis panduan sistematik, Mosti telah membuat RUU Lembaga Angkasa Malaysia 2020 yang dibentangkan untuk bacaan pertama di Parlimen pada 3 November 2020.

RUU ini diharapkan dapat membantu pemerintah memastikan kegiatan sektor ruang angkasa negara dilaksanakan dengan aman dan bertanggung jawab sesuai dengan perjanjian dan perundangan yang berkaitan dengan ruang angkasa antarabangsa.

“Selain itu, keberadaan RUU ini akan meningkatkan kepercayaan investor dan pada gilirannya mendorong pertumbuhan industri teknologi ruang angkasa tempatan,” kata Dr Adham. – Bernama