Shamsul Iskandar: Rakyat Malaysia harus menilai 100 hari pertama PM Anwar secara objektif

KUALA LUMPUR, 4 Mac — Rakyat Malaysia perlu menilai apa yang dicapai oleh kerajaan perpaduan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam tempoh 100 hari pertama secara objektif, kata setiausaha politik kanan perdana menteri, Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin.

Mengiklankan

Mengiklankan

Perdana menteri telah mencapai beberapa perkara penting dalam tempoh itu, termasuk pengenalan Malaysia Madani, membentangkan Belanjawan Madani dan mengukuhkan dasar luar untuk menarik pelaburan.

“(Penilaian 100 hari) adalah perkara biasa dalam politik di negara kita….ia juga banyak membantu dengan memberi sedikit ‘tekanan’ kepada kita untuk menyelesaikan perkara dalam tempoh 100 hari, (penyelesaian) mesti cepat.

“Anwar sebagai perdana menteri juga perlu berhadapan dengan pelbagai (ideologi politik) yang menjadi asas kepada kerajaan perpaduan dan Alhamdulillah, sekretariat kerajaan perpaduan telah ditubuhkan dalam tempoh ini,” katanya sebagai tetamu program Ruang Bicara malam ini, menambah itu membuktikan bahawa semua pihak dalam kerajaan bersatu untuk memastikan pentadbiran yang stabil di bawah pimpinan Anwar.

Kali terakhir mana-mana pentadbiran mempunyai majoriti dua pertiga di Parlimen adalah semasa zaman Tun Abdullah Badawi, dan ketika Pakatan Harapan (PH) memenangi 82 kerusi pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), penubuhan kerajaan perpaduan menghasilkan majoriti dua pertiga, katanya.

“Ada di kalangan Pembangkang yang mendakwa pentadbiran boleh runtuh, dan mereka boleh terus bercakap apa sahaja yang mereka mahu.

“Kami (sebagai kerajaan) mempunyai persefahaman bahawa parti-parti dalam kerajaan perpaduan bersatu untuk menyampaikan, memenuhi aspirasi dan tuntutan rakyat. Pada saya, itu sangat penting dan perlu difahami oleh pemimpin dan pemain politik, ” Sahmsul Iskandar berkata.

Anwar mengangkat sumpah dan mula menerajui kerajaan perpaduan pada 24 November 2022, lima hari selepas keputusan rasmi PRU15 diumumkan, dan hari ini genap 100 hari beliau menjadi perdana menteri.

Buat pertama kali dalam sejarah negara, keputusan pilihan raya umum berakhir dengan Parlimen tergantung apabila tiada gabungan memperoleh majoriti mudah 112 kerusi parlimen untuk membentuk kerajaan persekutuan.

Selaras dengan nasihat Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bahawa gabungan mempertimbangkan untuk menubuhkan kerajaan perpaduan bagi menamatkan kemelut politik pasca PRU15, rundingan antara parti politik menghasilkan persetujuan untuk menyokong pembentukan kerajaan perpaduan pimpinan PH. — Bernama