Johor menangguhkan usaha untuk menghidupkan semula sektor pelancongan perubatan kerana Covid-19, kata exco kerajaan | Malaysia

JOHOR BARU, 1 Mei – Hasrat pemerintah negeri untuk membuka kembali sektor pelancongan perubatan melalui penubuhan jawatankuasa khas belum dilaksanakan berikutan kekangan dari penutupan sempadan antarabangsa akibat pandemi Covid-19.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Onn Hafiz Ghazi bagaimanapun mengatakan bahawa rancangan ke arah itu telah diaktifkan dan kini dalam peringkat akhir kajian mengenai pelaksanaannya.

“Kita semua tahu dalam pandemi Covid-19 ini, sektor pelancongan adalah yang pertama terjejas di Johor dan juga yang terakhir dipulihkan.

“Walaupun begitu di peringkat negeri, Johor telah membuka pelancongan untuk pasaran domestik tetapi selagi perbatasan antarabangsa tidak dibuka, pelancong tidak akan dibenarkan masuk ke negara kita. Jadi kita harus menangguhkan terlebih dahulu (menghidupkan kembali pelancongan perubatan), ”katanya kepada wartawan setelah merasmikan program Southern Volunteers Grab Your Bubur di sini hari ini.

Dia mengulas perkembangan Jawatankuasa Pelancongan Perubatan Johor oleh kerajaan negeri untuk mempromosikan Johor sebagai pusat perubatan wilayah.

Mengulas lebih lanjut, Onn Hafiz mengatakan pertemuan dengan pemain industri untuk membincangkan prospek pelancongan perubatan telah diadakan dua kali dan sekarang kerajaan negeri hanya memerlukan masa untuk mengaktifkan jawatankuasa tersebut.

Sementara itu, program itu menyaksikan 250 Sukarelawan Selatan memasang 15,000 paket bubur lambuk dalam semangat masyarakat untuk diedarkan ke 31 bazar Ramadan di Johor Baru. – Bernama