Khairy: Sinovac untuk mereka yang berumur 60 tahun ke atas pada fasa kedua vaksinasi Covid-19 | Malaysia

Khairy Jamaluddin mengatakan bahawa Jawatankuasa Khas Pembekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) telah mengkaji data mengenai vaksin Sinovac dan ia menunjukkan bahawa ia mempunyai kadar keberkesanan yang tinggi terhadap kes Covid-19 yang teruk dan sederhana. – Gambar oleh Choo Choy May

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 12 April – Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin hari ini mengatakan bahawa vaksin Sinovac Covid-19 buatan China akan digunakan untuk mereka yang berusia di atas 60 tahun dalam Fasa 2 Program Pelalian Nasional Covid-19 yang dijadualkan bermula pada 19 April.

Khairy mengatakan bahawa Jawatankuasa Khas Pembekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) telah mengkaji data mengenai vaksin Sinovac dan ia menunjukkan bahawa ia mempunyai kadar keberkesanan yang tinggi terhadap kes Covid-19 yang teruk dan sederhana.

“Jawatankuasa ini telah mengkaji data dan kami telah memutuskan untuk menggunakan Sinovac untuk warga emas. Berdasarkan percubaan Brazil, keberkesanan sekunder terhadap kes sederhana dan teruk Covid-19 untuk vaksin Sinovac adalah 83.7 peratus untuk kes sederhana dan 100 peratus untuk kes teruk, ” katanya semasa sidang media bersama dengan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Adham Baba siang tadi.

Fasa 2 Program Imunisasi Nasional secara besar-besaran akan mengutamakan mereka yang berumur 60 tahun ke atas, orang kurang upaya (OKU) dan mereka yang mempunyai penyakit kronik.

Khairy berkata, 80 peratus kematian Covid-19 di negara ini adalah mereka yang berumur di atas 60 tahun, vaksin Sinovac serta vaksin lain, akan membantu memberi perlindungan kepada kumpulan sasaran ini.

“Oleh itu, kita dapat memberi mereka perlindungan 100 persen terhadap kes-kes Covid-19 yang teruk yang dilakukan dan diberikan oleh vaksin Sinovac,” katanya.

Khairy menjawab pertanyaan oleh media mengenai keberkesanan vaksin Sinovac dan penggunaannya untuk warga emas di negara ini setelah berita diberitakan bahawa pengarah Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit China Gao Fu mengatakan negara itu mempertimbangkan untuk mencampurkan Covid-19 vaksin kerana vaksin yang ada sekarang “tidak mempunyai perlindungan yang sangat tinggi.”

Namun, Gao mengatakan dalam wawancara kemudian bahawa komennya “disalahpahami sepenuhnya.”

Khairy menjelaskan bahawa Malaysia telah menerima 1.2 juta dos vaksin untuk Tahap 1, dengan majoriti berasal dari Pfizer-BioNTech dan 200.000 dari Sinovac.

Khairy sendiri baru-baru ini menyelesaikan dos kedua vaksin Sinovac.