Politik | Pakar ekonomi

9 Dis 2021

Olaf Scholz mengangkat sumpah sebagai canselor Jerman, menamatkan tempoh 16 tahun Angela Merkel. Encik Scholz, seorang Demokrat Sosial, mengetuai gabungan tiga parti, yang pertama di Jerman sejak tahun 1950-an, yang merangkumi Parti Hijau dan Demokrat Bebas yang pro-perusahaan. Pihak-pihak telah meluluskan pelan terperinci untuk mentadbir, yang termasuk gaji minimum yang lebih tinggi dan membina lebih banyak rumah. Pertama, bagaimanapun, mereka mesti berhadapan dengan gelombang keempat covid-19.

Austria canselor, Alexander Schallenberg, meletak jawatan selepas kurang dua bulan berkhidmat. Canselor baharu, Karl Nehammer, kini mempunyai tugas untuk menguatkuasakan mandat vaksin kontroversi yang meliputi semua rakyat Austria.

Pandang ke belakang dalam keadaan marah

Sekatan wabak telah diperketatkan England apabila jangkitan Omicron meningkat. Kerajaan menasihatkan orang ramai untuk bekerja dari rumah dan mengarahkan mereka memakai topeng dalam lebih banyak keadaan. Bukti vaksinasi atau ujian covid negatif akan diperlukan untuk memasuki tempat yang besar. Sementara itu, kerajaan bergelut untuk menjelaskan mengapa kakitangan mengadakan pesta di 10 Downing Street pada Disember 2020, apabila peraturan menghalang orang biasa daripada bertemu.

Joe Biden dan Vladimir Putin mengadakan sidang video selama dua jam untuk membincangkan penambahan besar tentera Rusia di sempadan dengan Ukraine. Encik Biden berikrar untuk mengenakan sekatan ekonomi yang teguh jika Rusia mahu menyerang Ukraine sekali lagi. Ini mungkin termasuk menyekat saluran paip gas Nord Stream 2 Rusia. Encik Biden berkemungkinan besar tidak akan menghantar tentera Amerika untuk mempertahankan Ukraine, tetapi mungkin menawarkan lebih banyak wang tunai, senjata dan latihan. Encik Putin telah membayangkan bahawa dia berpendapat Ukraine sepatutnya menjadi sebahagian daripada Rusia.

Pedro Castillo, presiden sayap kiri yang baharu Peru, mengelak pemecatan, selepas Kongres mengundi menentang usul untuk diteruskan. Penyokong Encik Castillo, yang jumlahnya semakin berkurangan di negara ini, menggelar cadangan pemecatan itu sebagai percubaan rampasan kuasa sayap kanan. Penunjuk perasaan, baik yang menyokong dan menentang Encik Castillo, turun ke jalan raya.

Chile menjadi negara terbaru di Amerika Latin yang menghalalkan perkahwinan gay. Ini berlaku dua minggu sebelum pilihan raya presiden, di mana salah seorang pendahulu telah berhujah bahawa “masyarakat berfungsi paling baik dengan pasangan heteroseksual”.

Sebuah mahkamah tentera di Myanmar ditemui Aung San Suu Kyi bersalah kerana melanggar sekatan covid (dia mengadakan perhimpunan kempen) dan mengganggu ketenteraman awam (laman Facebook partinya membantah rampasan kuasa tentera terhadapnya pada Februari). Atas tuduhan yang tidak masuk akal ini, dia menghadapi dua tahun penjara. Bagi orang lain yang belum didengari, dia menghadapi kehidupan di balik jeruji besi. Partinya memenangi pilihan raya secara besar-besaran pada 2020, tetapi kini sebahagian besarnya bersembunyi.

pelarian Rohingya memfailkan saman tindakan kelas terhadap syarikat induk Facebook, Meta, di Amerika Syarikat. Mereka menuntut pampasan $150 bilion, mendakwa bahawa syarikat itu tidak berbuat cukup untuk menghalang orang lain daripada menggunakan platformnya untuk menghasut keganasan terhadap Rohingya di Myanmar, di mana mereka telah dianiaya dengan sangat kejam sehingga ratusan ribu telah melarikan diri. Jika berjaya, saman itu tidak pernah berlaku sebelum ini.

Bipin Rawat, milik India ketua kakitangan pertahanan, terbunuh dalam nahas helikopter. Tindakan keji tidak disyaki.

Najib Razak, Malaysia’s bekas perdana menteri, kalah dalam rayuan terhadap hukuman penjara 12 tahun kerana rasuah. Pihak berkuasa Amerika berkata lebih daripada $1 bilion telah melalui akaun bank Encik Najib. Encik Najib, yang masih berharap untuk kembali ke politik arus perdana, boleh membuat satu lagi rayuan di mahkamah persekutuan Malaysia.

Pegawai Barat kedengaran pesimis ketika perbincangan mengenai masa depan perjanjian nuklear ditandatangani antara Iran dan enam kuasa dunia disambung semula di Vienna. Amerika menuduh Iran mengingkari kompromi yang telah dipersetujuinya dalam pusingan rundingan sebelumnya. Iran telah mempercepatkan program nuklearnya yang melanggar perjanjian itu.

Pemberontak Houthi masuk Yaman diserang Arab Saudi dengan beberapa peluru berpandu dan 25 dron bersenjata. Gabungan pimpinan Arab Saudi yang memerangi Houthi bertindak balas dengan mengebom ibu kota Yaman, Sana’a, dan bandar-bandar lain. Pertempuran telah bertambah sengit, walaupun terdapat usaha antarabangsa untuk menjadi perantara gencatan senjata.

The Emiriah Arab Bersatu adalah untuk mengurangkan minggu kerja sektor awam kepada empat setengah hari dan memindahkan hujung minggu ke Sabtu-Ahad. Oleh itu, ia akan menjadi satu-satunya negara Teluk yang tidak mempunyai hujung minggu Jumaat-Sabtu, menyelaraskan ekonominya dengan pasaran bukan Arab.

Tujuh anggota pengaman PBB terbunuh apabila bom melanda konvoi mereka di tengah Mali; lebih 230 topi keledar biru telah dibunuh di Mali sejak 2013.

Adama Barrow telah dipilih untuk penggal kedua sebagai presiden Gambia dalam undian pertama dalam beberapa dekad yang tidak dikuasai oleh Yahya Jammeh, bekas ketua rampasan kuasa yang memerintah dari 1994 sehingga kekalahannya pada pilihan raya oleh Encik Barrow pada 2016.

Habsyah berkata tentera kerajaan menawan semula Dessie dan Kombolcha, dua bandar strategik di utara ibu negara, Addis Ababa. Kejatuhan bandar kepada pemberontak dari wilayah utara Tigray pada Oktober telah mencetuskan kebimbangan bahawa ibu kota itu sendiri mungkin jatuh dan mendorong beberapa kerajaan Barat memberitahu rakyat mereka meninggalkan negara itu.

Amerika memutuskan untuk tidak menghantar pegawainya ke Olimpik Musim sejuk di Beijing pada Februari 2022, memetik pelanggaran hak asasi manusia yang “mengerikan” di Xinjiang. (Atlet Amerika masih akan bersaing.) Beberapa negara lain, termasuk Australia, Britain dan Kanada, mengumumkan bahawa pegawai mereka juga akan menjauhkan diri.

Selamat tahun Baru

Bill de Blasio, yang akan meninggalkan jawatannya sebagai datuk bandar New York, memperkenalkan mandat vaksin untuk sektor swasta yang akan berkuat kuasa pada 27 Disember. Mandat itu lebih ketat daripada kerajaan persekutuan, yang akan bermula pada 4 Januari. Ia terpakai kepada semua perniagaan, bukannya hanya firma yang mempunyai 100 pekerja atau lebih. Malah kedai sudut kecil perlu mengecualikan pelanggan yang tidak divaksinasi. Bagi pembeli, bukti ujian covid negatif tidak akan menjadi pengganti.

Artikel ini muncul dalam bahagian Dunia minggu ini edisi cetak di bawah tajuk “Politik”