Budaya ‘tempat yang bagus untuk dimiliki’ Wipro Unza Malaysia dibina di atas asas kepelbagaian & keterangkuman

Budaya ‘tempat yang bagus untuk dimiliki’ Wipro Unza Malaysia dibina di atas asas kepelbagaian & keterangkuman

Wipro Unza Malaysia membawa pulang anugerah gangsa untuk ‘Program Kepimpinan Wanita Terbaik’ di Anugerah Pengalaman Pekerja 2021, Malaysia, selain dicalonkan sebagai finalis ‘Strategi Kepelbagaian & Inklusi Terbaik’.

Dalam temu bual ini, Jessica Loretta, Ketua Kluster Kanan GM – HR, Wipro Unza Malaysia, berkongsi tiga tonggak strategik yang membimbing mereka: menyampaikan pengalaman rakan sekerja yang hebat setiap hari, mengembangkan bakat terbaik dan membangunkan cara baharu bekerja untuk membuka kunci nilai bagi organisasi.

Q Tahniah kerana menjadi finalis pada edisi sulung anugerah ini! Apakah strategi pengalaman pekerja anda yang membawa kepada pencapaian ini?

Di Wipro Unza Malaysia (WUM), kepelbagaian dan keterangkuman adalah bahagian penting dalam budaya ‘tempat yang bagus untuk dimiliki’ kami. WUM menyedari bahawa kekuatan dan ciri personaliti individu membentuk sifat kepimpinan mereka, dan tidak pernah bergantung kepada jantina. Kami percaya kepelbagaian dalam kepimpinan adalah baik untuk perniagaan.

Menarik dan membangunkan lebih ramai wanita dalam peranan kepimpinan memerlukan perubahan seluruh syarikat, didorong dari pihak atasan. Pengekalan, penggantian, menangani jurang kemahiran dan komited untuk dimasukkan ialah beberapa cara organisasi kami mencabar status quo. Kami mempunyai komitmen dan sokongan penuh daripada pihak pengurusan untuk memastikan terdapat anak tangga yang mencukupi untuk menyokong wanita memanjat ke jawatan pengurusan.

Kuncinya ialah melaksanakan inisiatif untuk membangunkan kepimpinan wanita.

Kemajuan dalam bidang ini, pastinya akan membantu organisasi kami membina lebih banyak perwakilan kepimpinan secara menyeluruh, memacu prestasi yang lebih baik, dan akhirnya meningkatkan keuntungan.

Q Bagaimanakah anda dan pasukan anda mengkonseptualisasikan dan menyesuaikan strategi ini untuk memenuhi keperluan tenaga kerja yang berkembang pada tahun lalu?

‘Tempat yang bagus untuk dimiliki’ (GPTB) ialah platform yang kami banggakan dalam pendekatan kami untuk menjadi tenaga kerja yang pelbagai yang memupuk kepelbagaian dan keterangkuman (terutamanya dalam mempromosikan kepimpinan, pembangunan kerjaya, keselamatan & kesejahteraan, dan pekerjaan untuk wanita). Inisiatif GPTB kami dibina melalui kesan kami terhadap:

  • Orang ramai – Untuk mewujudkan persekitaran kerja keterangkuman dan memanfaatkan perbezaan pekerja kami yang bekerja di Wipro.
  • Proses – Kami menekankan amalan kepelbagaian pemikiran dan strategi melalui pelbagai platform yang disediakan untuk pekerja kami.
  • Kebanggaan – Untuk penglibatan dan kreativiti yang lebih besar di tempat kerja, rasa kekitaan dan kebanggaan mesti diwujudkan terlebih dahulu.

Q Apakah cabaran yang anda hadapi sepanjang perjalanan, dan bagaimana anda mengatasinya?

Menjuarai kepimpinan wanita bukan berlaku dalam sekelip mata. Cabaran ini boleh dikategorikan seperti berikut:

a. Menyelaraskan kepelbagaian dan strategi kemasukan dengan matlamat organisasi
Selain proses formal, kita perlu mempertimbangkan sama ada budaya dan infrastruktur organisasi yang lebih luas, termasuk dasar tempat kerja, strategi perniagaan, reka bentuk dan teknologi; menggalakkan hubungan sosial di seluruh organisasi.

b. Penjenamaan majikan dan penglibatan pekerja
Dalam usaha kami untuk menarik bakat muda, kami perlu terlebih dahulu mengukuhkan penjenamaan majikan kami dan pada masa yang sama mengiktiraf keperluan untuk kepelbagaian dalam jantina, bangsa, dan umur dalam sumbangan kepada syarikat, terutamanya dalam kedudukan kritikal membuat keputusan.

c. Sokongan penuh daripada organisasi untuk menyokong kepimpinan wanita
Membangunkan budaya kepimpinan wanita memerlukan sokongan dan komitmen padu daripada pucuk pimpinan. Pemimpin kami komited untuk mengutamakan masa, tenaga dan sumber untuk menangani kepelbagaian dan keterangkuman, menandakan komitmen mereka sebagai keutamaan.

Q Bagaimanakah strategi menambah pengalaman pekerja keseluruhan dalam organisasi anda, dari segi ROI?

Hari ini, nisbah kepelbagaian jantina untuk Perniagaan Antarabangsa Wipro kami dengan bangganya mencapai 73.5% wanita berbanding 26.5% lelaki untuk jumlah organisasi. Di samping itu, kami mempunyai 44.4% pekerja wanita yang mengagumkan yang menerajui tahap pengurusan dan ke atas dalam organisasi.

Di Wipro Unza Malaysia:

  • 75% daripada jawatankuasa pengurusan kami (bakat tempatan) terdiri daripada pemimpin wanita,
  • 1,200 tenaga penganjur dalam kedai yang kuat hampir 100% diketuai oleh wanita,
  • Kami menyediakan pekerjaan kontrak untuk pekerja yang telah mencapai umur persaraan,
  • Mulai tahun 2014, kami telah berjaya merekrut dan melatih 18 pelatih pengurusan, di mana 72% adalah wanita,
  • Sejak awal tahun 2016, kami telah menawarkan sejumlah 78 penempatan latihan kepada calon yang berjaya – 54% adalah pelatih wanita,
  • Peningkatan yang berterusan dalam hasil tinjauan persepsi pekerja dwi-tahunan kami sepanjang empat latihan tinjauan terakhir (58% pada Y2014 kepada 70% pada Y2020).

Q Apakah perkara yang paling menarik dan berharga tentang menjadi sebahagian daripada Anugerah Pengalaman Pekerja sulung?

Adalah satu penghormatan untuk dinilai sebagai antara tiga pemenang teratas untuk ‘Program Kepimpinan Wanita Terbaik’ dan sebagai finalis dalam ‘Strategi Kepelbagaian & Rangkuman Terbaik’ oleh panel pengamal HR kanan dan berpengalaman tinggi di pelbagai industri di Malaysia.

Menyedari kepimpinan wanita adalah bidang yang sangat diminati oleh CEO kami.

Pengiktirafan ini mencerminkan semua inisiatif baik yang dilaksanakan oleh Wipro Malaysia, yang direka dan bertujuan untuk memacu kepelbagaian dan penyertaan dalam organisasi. Selain daripada kepelbagaian jantina, bangsa dan umur, kami juga percaya dalam mengamalkan kepelbagaian pemikiran dan strategi. Di Wipro, kami komited untuk mewujudkan tempat yang bagus untuk dimiliki oleh semua pekerja kami; satu yang memastikan kepelbagaian dan keterangkuman untuk semua.

Q Memandang ke hadapan, apakah lagi yang telah anda rancangkan sambil anda terus meningkatkan pengalaman keseluruhan pekerja?

Wipro yakin bahawa keputusan paling berkesan dibuat berdasarkan pelbagai pengalaman dan gaya pemikiran keusahawanan. Kami percaya, untuk memiliki budaya kepimpinan yang berkesan dan mentaliti didorong prestasi, memerlukan usaha kolektif, melibatkan jantina, umur, bangsa dan kepelbagaian dalam pemikiran dan strategi yang berbeza. Syarikat itu akan terus melaksanakan inisiatif yang direka dan bertujuan untuk memacu kepimpinan wanita.

Q Kongsi petua untuk memberi inspirasi kepada rakan sebaya anda yang sedang mengusahakan strategi EX mereka dan ingin mengambil bahagian dalam anugerah tahun depan.

Nasihat yang paling praktikal adalah menjadi praktikal dalam kandungan penyerahan anda!

Q Akhir sekali, untuk mengakhiri dengan nota yang menyeronokkan – jika anda boleh menerangkan pengalaman pekerja di WUM dalam satu ayat, apakah itu?

‘Sebaik sahaja anda mengalami kecemerlangan, anda tidak akan lagi berpuas hati dengan kesederhanaan.’
– Thomas S. Monson

Foto / Disediakan

Baca lebih banyak wawancara tentang sebab organisasi telah memenangi trofi untuk amalan HR mereka – pergi ke bahagian Rahsia Menang kami!

Ikuti kami di Telegram dan di Instagram @humanresourcesonline untuk semua berita HR dan tenaga manusia terkini dari seluruh rantau!