Situasi Covid-19 Malaysia bertambah buruk kerana lebih banyak memerlukan sokongan ventilator, kata kementerian kesihatan, SE Asia News & Berita Teratas

PETALING JAYA (RANGKAIAN BERITA BINTANG / ASIA) – Keadaan Covid-19 Malaysia semakin teruk dengan 108 unit ventilator diperlukan untuk merawat pesakit Covid-19 di Lembah Klang sahaja.

Mereka adalah antara 176 pesakit Covid-19 yang masih hidup dengan sokongan ventilator di seluruh negara pada hari Sabtu (1 Mei), kata Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Ini adalah 15 orang lagi yang memerlukan sokongan ventilator daripada 161 pada hari Jumaat (30 April), katanya.

Di seluruh negara, jumlah pesakit di unit rawatan intensif (ICU) kini berjumlah 337 orang, kata Tan Sri Noor Hisham dalam kemas kini hariannya Covid-19.

Malaysia menghadapi pertempuran sengit tahun ini dengan gelombang pandemi koronavirus ketiga, dengan kes meningkat pada dua minggu terakhir dan mencapai lebih dari 3.000 sehari pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat.

Sebanyak 2,881 kes dibubarkan pada hari Sabtu.

Rekod tertinggi di Malaysia adalah 5,728 kes pada 30 Januari.

Terdapat tujuh hospital yang dikhaskan untuk rawatan Covid-19 di Lembah Klang, kawasan yang luas merangkumi beberapa bahagian di Selangor dan wilayah persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Sebelumnya pada hari Sabtu, Tan Sri Noor Hisham mengatakan ke Twitter untuk memberi amaran kepada orang ramai bahawa keadaan coronavirus menjadi semakin kritikal.

“Sebanyak 277 tempat tidur ICU diperuntukkan untuk pesakit Covid-19 dan bukan Covid-19 di Lembah Klang.

“Dari jumlah tersebut, sejumlah 152 tempat tidur kritikal / ICU dikhaskan untuk merawat pesakit Covid-19 dan kadar penggunaan semasa telah mencapai lebih dari 88 peratus,” katanya.

Terdapat peningkatan dalam penerimaan kes kritikal sebanyak 62 peratus berbanding dua minggu yang lalu.

Sementara itu, Menteri Kesihatan Malaysia Dr Adham Baba berkata, 552,862 individu telah menyelesaikan kedua-dua dos ubat vaksin melalui Program Imunisasi Covid-19 Nasional pada hari Jumaat (30 April).

Agensi berita Bernama melaporkan dia mengatakan bahawa 895.204 individu telah menerima dos pertama dari vaksin mereka.

Ini menjadikan jumlah suntikan vaksin diberikan kepada 1.448.066, atau sekitar 4.4 peratus daripada hampir 33 juta penduduk.

Malaysia mensasarkan untuk menyuntik 80 peratus penduduknya, atau 26.7 juta orang, pada akhir tahun ini untuk mencapai kekebalan kawanan.