Sukan harus dijauhkan daripada politik, kata Hannah Yeoh

Sukan harus dijauhkan daripada politik, kata Hannah Yeoh

KUALA LUMPUR, 21 Mei — Sepatutnya, sukan harus dijauhkan daripada politik, menurut Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh dalam responsnya terhadap penglibatan ahli politik dalam persatuan sukan.

Bagaimanapun, Hannah Yeoh tidak menolak kepentingan orang yang berpengaruh dalam mendapatkan dana yang mencukupi dan menyelesaikan kepincangan kewangan sesebuah persekutuan sukan.

Mengiklankan

Mengiklankan

“Tetapi untuk memastikan ‘reset’ sukan di negara ini berlaku, persatuan perlu mempunyai dana yang mencukupi untuk membangunkan sukan itu,” katanya.

“Sebab itu juga apabila mereka ingin mengumpul dana, mereka mencari personaliti yang berpengaruh untuk membantu mereka mencari dana,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kejohanan Seni Mempertahankan Diri Kebangsaan 2023 di Stadium Titiwangsa di sini hari ini.

Menurutnya, kementerian pada mulanya akan bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi untuk ‘reset’ sukan tanah air dengan kehadiran bakat muda dari sekolah dan kolej.

“Jika kita mahu memastikan kita mendapat platform terbesar untuk bakat baharu ini, kita tidak boleh hanya bergantung kepada MSN (Majlis Sukan Negara), Putrajaya atau peringkat kebangsaan.

“Kita perlu melakukan lebih banyak lagi dan saya percaya dengan pemberian RM40 juta daripada Kementerian Kewangan tahun ini, kita boleh mengadakan lebih banyak kejohanan seperti hari ini di mana anak-anak muda boleh berkumpul dan mengembangkan minat baharu dalam sukan,” katanya.

Isu ‘menetapkan semula’ sukan Malaysia menjadi bualan hangat selepas prestasi hambar kontinjen Malaysia yang gagal mencapai sasaran 40 pingat emas, dan tempat ketujuh pada Sukan SEA 2023 di Kemboja. — Bernama