SunCon, Ranhill, Kontrak Pantai, Lambo, Pestech, Censof, AirAsia, Techna-X

KUALA LUMPUR (27 Dis): Berdasarkan pengumuman korporat dan aliran berita pada Isnin, syarikat yang menjadi tumpuan pada Selasa (28 Dis) mungkin termasuk Sunway Construction Group Bhd, Ranhill Utilities Bhd, Coastal Contracts Bhd, Lambo Group Bhd, Pestech International Bhd, Censof Holdings Bhd, AirAsia Group Bhd dan Techna-X Bhd.

Sunway Construction Group Bhd (SunCon) telah memperoleh surat hasrat untuk pembinaan dua kemudahan penjana tenaga fotovoltaik solar, satu bernilai RM200 juta di Kampar, Perak, dan satu lagi bernilai RM185 juta di Klang, Selangor. Kedua-dua projek dijadualkan siap pada 31 Dis 2023.

Ranhill Utilities Bhd telah memenangi kontrak 31.95 juta baht (RM4.01 juta) untuk menaik taraf loji air sisa di Kawasan Perindustrian Amata City, Rayong, Thailand. Loji itu dibangunkan di bawah konsep bina-operasi-pemindahan untuk tempoh konsesi 30 tahun sehingga 21 Okt 2043. Menaik taraf akan mengambil masa enam bulan mulai 24 Dis.

Coastal Contracts Bhd berkata konsortium yang diketuai syarikat usaha sama Coastoil Dynamic SA de CV telah memperoleh projek pembinaan loji penyaman udara di Mexico bernilai RM4.5 bilion. Projek itu telah dianugerahkan oleh Pemex Exploracion y Produccion, anak syarikat syarikat petroleum milik negara Mexico Petroleos Mexicanos. Loji itu akan mempunyai kapasiti 300 juta kaki padu standard setiap hari. Tempoh firma bagi kontrak tersebut ialah 3,902 hari, termasuk tempoh pembinaan selama 250 hari dan tempoh operasi dan penyelenggaraan selama 10 tahun.

Lambo Group Bhd berkata nilai agregat sekuriti disebut harga yang diperoleh oleh anak syarikat milik penuhnya Oriented Media Holdings Ltd telah melebihi 5% daripada aset bersih disatukan kumpulan itu. Anak syarikat Lambo Oriented Media — yang terlibat dalam pelaburan dalam sekuriti boleh pasar — ​​membayar sejumlah RM9.78 juta untuk pemerolehan saham dalam tempoh 12 bulan berakhir 24 Dis, menyumbang 8.24% daripada aset bersih disatukan teraudit terkini Lambo pada Mei 31.

Pestech International Bhd telah memenangi tender daripada Malaysia Airports Holdings Bhd untuk pembangunan projek penggerak orang automatik dan kerja-kerja berkaitan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dengan harga RM742.95 juta. Pembangunan projek itu dijangka mengambil masa tiga tahun bermula dari Mac 2022, dan kontrak itu termasuk penyelenggaraan kemudahan itu dari Mac 2025 hingga Februari 2034.

Censof Holdings Bhd telah memperoleh kontrak RM5.14 juta untuk menyelenggara dan menaik taraf aplikasi pelayan dan storan data untuk sistem perakaunan daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial. Kontrak itu, yang akan bermula dari 1 Feb 2022, akan berlangsung selama tiga tahun.

AirAsia Group BhdPanggilan tunai RM974.5 juta menerima penerimaan yang sah untuk 1.11 bilion atau 85.13% daripada jumlah sekuriti hutang Islam tidak bercagar boleh tebus boleh tebus tersedia (RCUIDS). Terdapat 193.2 juta RCUIDS atau 14.87% daripada jumlah RCUIDS yang ada yang tidak dilanggan oleh pemegang saham yang berhak. Latihan itu akan menjaringkan AirAsia RM829.61 juta berdasarkan harga tawaran 75 sen setiap satu untuk RCUIDS 1.11 bilion.

Techna-X Bhd telah mencadangkan penyenaraian pintu belakang HK Aerospace Beidou New Technology Co Ltd (HKAB) milik 50% miliknya melalui kumpulan makanan dan minuman tersenarai di Singapura Chaswood Resources Holdings Ltd. Latihan itu bernilai HKAB pada AS$500 juta dan akan menyaksikan HKAB menganggap Chaswood’s status penyenaraian. Chaswood kini digantung dan menjalani skim dengan pemiutang. Techna-X juga akan melupuskan 50% kepentingannya dalam HKAB pada harga S$339.28 juta (AS$250 juta) kepada Chaswood sebagai pertukaran untuk 8.93 bilion saham Chaswood baharu pada 3.8 sen Singapura setiap satu. Chaswood juga akan memperoleh 50% yang lain dalam HKAB. Pengambilalihan terbalik akan menyebabkan Techna-X memiliki 48.2% daripada modal saham Chaswood yang diperbesarkan.